Opperdoezer Ronde

“Solanum tuberosum L. ‘Opperdoezer Ronde’“
Regio & naamgeving: Opperdoes (Noord-Holland)
Categorie: Groente & aardappelen

BESCHRIJVING

De aardappel gedijt in speciale zavelgronden (zandige kleigrond). Vanwege de tere schil wordt deze aardappel in het vroege voorjaar met de hand geplant en geoogst. Later in het jaar, als ze minder kwetsbaar zijn, worden de aardappelen machinaal geoogst. Vooral de vroege oogst van dit ras in het begin van het seizoen is van hoge kwaliteit en valt in de smaak bij consumenten.


De Opperdoezer Ronde is een ronde aardappel met een gele schil. De geelwitte knollen hebben een wasachtige consistentie en een onregelmatig ronde vorm met diepe ogen. Het is een vastkokende aardappel met een delicate smaak. De Opperdoezer Ronde bevat veel vitamines en proteïne en relatief weinig zetmeel.

CULINAIR GEBRUIK

De aardappel is geschikt om hem te koken, bakken, frituren en voor in salades. Je kunt er ook puree van maken of ze gebruiken in een ovenschotel. Wanneer je de Opperdoezer Ronde bakt, frituurt of tot puree verwerkt, kun je de knol het beste vooraf raspen. De schil is erg dun en kwetsbaar, dus minder geschikt om te schillen.

ONTDEK HET ARK VAN DE SMAAK BOEK

Wil je meer weten over voedsel en verhalen lezen over gastronomische erfgoed? Bekijk het boek “DE ARK VAN DE SMAAK” in onze webshop.

Huidige situatie

Ondanks de populariteit van de soort in Nederland is de opvolging van boerenbedrijven vaak lastig. Daarom telen steeds minder boeren deze aardappel. Daarnaast is het telen van de Opperdoezer Ronde relatief arbeidsintensief, aangezien de aardappelen met de hand gepoot en geoogst moeten worden.

De Opperdoezer Ronde is, naast de Nederlandse kazen, het enige Nederlandse landbouwproduct met een BOB-erkenning. Er zijn nu nog 35 telers, goed voor vierduizend ton Opperdoezer Ronde per jaar. Tegenwoordig is de aardappel vooral lokaal te koop, maar soms ook in landelijke supermarktketens.

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!