Oosterscheldekreeft {Presidium}

“Homarus gammarus L.’Oosterschelde’“
Regio & naamgeving: Oosterschelde, Grevelingenmeer en Veerse Meer (Zeeland)
Categorie: Vis, schaal- en schelpdieren en visproducten

BESCHRIJVING

De Oosterscheldekreeft is een genetisch aparte populatie van de Europese Kreeft. De kreeften zijn blauwzwart van kleur met opvallende, gele vlekken op de staart. Ze worden tot veertig centimeter lang en zijn meestal slanker dan de Europese Kreeft. Het duurt tot zes jaar voordat ze volwassen zijn. De vrouwtjes dragen de bevruchte eieren tot negen maanden voordat ze de larven vrijlaten. De kreeften leven verscholen tussen de rotsen en stenen van de dammen en dijken langs de Oosterschelde en in de aangrenzende zoute wateren van het Veerse Meer en het Grevelingenmeer. Je vindt ze van de laagwaterlijn tot een diepte van vijftig meter onder zeeniveau.


CULINAIR GEBRUIK

De kreeften worden meestal bereid in lokale restaurants in Zeeland. Ze worden gekookt of gestoomd en soms ook gegrild. Veel koks kiezen ervoor om niet veel ingrediënten toe te voegen zodat je vooral de delicate smaak van de kreeft zelf goed proeft. De schilden kunnen worden gebruikt om kreeftenbisque te maken.

ONTDEK HET ARK VAN DE SMAAK BOEK

Wil je meer weten over voedsel en verhalen lezen over gastronomische erfgoed? Bekijk het boek “DE ARK VAN DE SMAAK” in onze webshop.

Huidige situatie

De kreeftenpopulatie bloeide ooit in de voor hen ideale habitat van de baai, maar rond de eeuwwisseling stierven ze door overbevissing bijna uit. In 1962 gingen in een ernstig koude winter bijna alle Oosterscheldekreeften dood, op de meest winterharde exemplaren na.

Slow Food heeft een Presidium Oosterscheldekreeft opgericht, dat wordt ondersteund door de provincie Zeeland. Mede dankzij de samenwerking tussen vissers en Slow Food is de negatieve trend rond de Oosterscheldekreeft gedeeltelijk gekeerd. De leden van het Presidium werken samen om bij de lokale vissersgemeenschappen een ambachtelijk en duurzaam visserijsysteem met lage impact te promoten. De populatie Oosterscheldekreeften wordt beheerd met visserijvergunningen, het terugzetten van vrouwtjes en het beperkte vangstseizoen. In 2020 is een zorgelijke daling van het kreeftenbestand waargenomen door vissers en duikers. De Vereniging van Beroepsvissers op de Oosterschelde, Westerschelde en Voordelta (OWV) en Wageningen Marine Research werken samen om een goede bestandsschatting te maken.

Jaarlijks wordt de opening van het kreeftenseizoen op de laatste donderdag in maart in Zierikzee gevierd met een festival dat door de stichting De Kring van de Oosterschelde Kreeft wordt georganiseerd.

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!