Notarisappel

“Malus domestica ‘Notarisappel’“
Regio & naamgeving: Betuwe en provincie Utrecht
Categorie: Fruit & fruitconserven

BESCHRIJVING

De groei van de Notarisappelboom is matig tot sterk; hij vormt een brede, piramidale kroon. Dit ras groeit alleen goed op goed ontwaterde gronden. Helaas is deze soort gevoelig voor vruchtkanker en stip (kleine kurkachtige, bruine stipjes in het vruchtvlees), waardoor hij minder lang bewaard kan worden. Kwalitatief is de Notarisappel echter een goed ras, vooral op droge gronden.

Alhoewel zijn productiviteit matig is, heeft de Notarisappel al gauw een hoge opbrengst in kilogram omdat de vruchten vrij groot zijn. De bomen van dit ras worden vrij laat vruchtbaar.


De Notarisappel is een kwalitatief goede appel. Vermoedelijk is het een zaailing van de Princesse Noble, waarmee de Notarisappel overeenkomsten heeft wat betreft kleur en smaak. De appels zijn groot en onregelmatig; meer hoog dan breed. De vruchten zijn lichtgroen, als ze helemaal rijp zijn geelgroen met een lichte blos. Ze krijgen een vettige schil.

CULINAIR GEBRUIK

De Notarisappel is een prima handappel, maar ook geschikt voor appelmoes en het maken van sap. Het is een stevige, zachtzure appel met saprijk vruchtvlees en een aangenaam aroma. Gekoeld is hij tot eind januari houdbaar.

ONTDEK HET ARK VAN DE SMAAK BOEK

Wil je meer weten over voedsel en verhalen lezen over gastronomische erfgoed? Bekijk het boek “DE ARK VAN DE SMAAK” in onze webshop.

Huidige situatie

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!