Noord-Hollandse Krombekboon

“Phaseolus vulgaris L. ‘Noord-Hollandse Krombek’“
Regio & naamgeving: Noord-Holland
Categorie: Peulvruchten

BESCHRIJVING

De teelt vindt voornamelijk plaats in het noordelijke deel van Noord-Holland. De bonen worden in mei gezaaid met een rijafstand van ongeveer vijftien centimeter en 45 centimeter tussen de rijen. Ze moeten ongeveer twee centimeter diep in de grond geplant worden. De bonen worden rond september geoogst. De planten worden in zijn geheel gerooid en ongeveer drie weken te drogen gelegd op zogenaamde ruiters, houten stokken in de vorm van een tipi. Zo kunnen de bonen bij goed weer aan de lucht drogen. De boon groeit en rijpt nog een beetje op de ruiter, terwijl de stervende plant de bonen extra smaak geeft. Na drie weken worden de bonen, soms machinaal, uit hun peulen gehaald en binnen nog een week op gaasbakken te drogen gelegd. De opbrengst en kwaliteit van de bonen is sterk afhankelijk van de weersomstandigheden, vooral tijdens het droogproces.


De Noord-Hollandse Krombekboon is een van de weinige overgebleven soorten Nederlandse witte bonen. De peulen van de Krombek zijn ongeveer dertien tot zestien centimeter lang en hangen naar beneden. De bonen zijn niervormig tot ovaal, lang en smal; ze hebben een harde stengel. De bonen zijn crèmekleurig met een groenige tint. Honderd bonen wegen ongeveer vijftig gram.

CULINAIR GEBRUIK

Noord-Hollandse Krombekbonen hebben een zachte en romige smaak, een aangename bite en een relatief intensieve smaak in vergelijking met andere witte bonen. Ze worden ook op dezelfde manier gebruikt als andere witte bonen. Ze absorberen echter beter de smaak en zijn daarom zeer goed geschikt in salades en stoofschotels. Om gedroogde bonen te gebruiken, moeten ze ongeveer zes tot acht uur in water worden geweekt, en daarna een half uur tot een uur gekookt. De bonen behouden hun vorm gedurende het hele kookproces, in tegenstelling tot de meeste andere witte bonensoorten die tijdens het koken uit elkaar vallen.

Een traditionele manier om de bonen te serveren is met stroop en boter.

ONTDEK HET ARK VAN DE SMAAK BOEK

Wil je meer weten over voedsel en verhalen lezen over gastronomische erfgoed? Bekijk het boek “DE ARK VAN DE SMAAK” in onze webshop.

Huidige situatie

De bonen zijn alleen commercieel verkrijgbaar als gedroogde bonen, niet ingemaakt. Het was lange tijd een trend om een steeds rondere en meer ovale bonen van dit ras te telen. Het oorspronkelijke kenmerk, de gebogen snavelvorm zoals van een kraanvogel ging hierdoor verloren. Met minder belangstelling voor gedroogde bonen in het algemeen en een voorkeur voor ingemaakte bonen verliest ook dit ras aan populariteit. Hoewel er wel hoop is gevestigd op een nieuwe generatie consumenten die nieuwe en lichtere recepten voor deze en andere soorten gedroogde bonen aan het ontdekken is.

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!