Nederlandse Bonte Geit

“Capra hircus ‘Nederlandse Bonte’“
Regio & naamgeving: Gelderland, Groningen, Noord-Holland, Zeeland en Zuid-Holland
Categorie: Veehouderij

BESCHRIJVING

De Nederlandse Bonte Geit is een kortharige melkgeit met een goed ontwikkelde, zachte uier. De spenen staan net iets binnen de uier en wijzen loodrecht naar beneden. Het dier is voldoende gespierd om goed als melkgeit te kunnen functioneren. Met zijn bonte uiterlijk is dit ras een opvallende verschijning. Het is een attente, onderzoekende geit met prima melkproductie.


CULINAIR GEBRUIK

Geitenkaas en geitenvlees worden al eeuwen gegeten in Nederland, zij het altijd op zeer bescheiden schaal. De geit werd ook wel de armeluiskoe genoemd. Inmiddels wordt er steeds meer geitenkaas gegeten. Geitenvlees daarentegen is nog een markt in ontwikkeling. Wat betreft de Nederlandse Bonte Geit: na een carrière als melkgeit is dit ras ook geschikt voor de productie van smaakvol vlees. Dat we vlees van mannelijke dieren vaak vernietigen of tot veevoer verwerken is volgens steeds meer hedendaagse chefs volledig onterecht en verspilling van waardevol voedsel. Een bout bijvoorbeeld van een geitenbokje kan de basis van een lekker gerecht zijn.

ONTDEK HET ARK VAN DE SMAAK BOEK

Wil je meer weten over voedsel en verhalen lezen over gastronomische erfgoed? Bekijk het boek “DE ARK VAN DE SMAAK” in onze webshop.

Huidige situatie

Anno 2020 staan er naar schatting 640 Nederlandse Bonte Geiten ingeschreven in het stamboek. De Nederlandse Bonte Geit is slechts nog te verkrijgen bij enkele professionele geitenmelkers en hobbygeitenhouders. 98 procent van alle geiten in Nederland is van het ras Witte Saanengeit. De commerciële geitenhouderij is veelal niet gericht op gedocumenteerde fokkerij. Meerdere bokken worden in geitenkoppels geplaatst, waardoor instandhouding van rassen onmogelijk is. Verder worden veel rassen onderling gekruist voor de verbetering van eigenschappen in de nakomelingen (heterosis). Geiten die van oudsher voorkomen in Nederland worden ondergewaardeerd. Door geiten van dit ras te blijven houden als melkdieren kan het ras ook in de toekomst behouden blijven.

Manier van houden

Met een schofthoogte van ongeveer tachtig centimeter staat het dier hoog op de benen. De Nederlandse Bonte Geit heeft een langgerekt, wigvormig lijf. De juiste verhoudingen tussen zijn lengte, hoogte en breedte zorgen ervoor dat het dier een solide en enigszins open bouw heeft. Hij heeft een sprekende en fijn besneden kop. Geiten van dit ras hebben een recht neusbeen. Door hun brede bek en de goed ontwikkelde kaken kunnen ze alle voedsel dat nodig is voor de melkproductie gemakkelijk tot zich nemen. Binnen het ras komen bruinbonte en zwartbonte dieren voor.

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!