Mierlose Zwarte

“Prunus avium ‘Mierlose Zwarte’“
Regio & naamgeving: Mierlo (Noord-Brabant) | ook bekend als Zwarte van Mierlo
Categorie: Fruit & fruitconserven

BESCHRIJVING

De Mierlose Zwarte houdt van een bovenlaag van een meter goed vruchtbare aarde en daaronder zand waarin de wortels alle ruimte krijgen. Het is geen zelfbestuiver. Early Rivers, Udense Spaanse of Varikse Zwarte zijn goede bestuivers voor de Mierlose Zwarte. Eenmaal geplukt bederven de rijpe kersen snel, daarom laten fruittelers de vruchten liever nog een paar dagen hangen als de afzet niet zeker is.


De Mierlose Zwarte is een matig grote, hartvormige kers met een korte steel. Hij is bruinzwart van kleur. Het is een sappige kers met een sterke smaak, een ietwat zuur aroma en een licht bittere nasmaak.

CULINAIR GEBRUIK

De Mierlose Zwarte is een heerlijke kers om uit de hand te eten. Eenmaal geplukt is hij maar kort houdbaar. Als je hem invriest, is hij daarna lekker in pannenkoeken, kirzestreuf zoals de kersenpannenkoeken in Mierlo heten. Maar de Mierlose Zwarte uit de vriezer is ook lekker in een saus over bijvoorbeeld ijs. Ingemaakte kersen kunnen maanden, zo niet jaren mee.

ONTDEK HET ARK VAN DE SMAAK BOEK

Wil je meer weten over voedsel en verhalen lezen over gastronomische erfgoed? Bekijk het boek “DE ARK VAN DE SMAAK” in onze webshop.

Huidige situatie

De werkgroep ‘Mierlose Zwarte’ van IVN Mierlo wil de Mierlose Zwarte weer in het dorpsbeeld terugbrengen. Daarom is de werkgroep sinds 1995 bezig deze zwarte kers te telen. Het aantal kersenbomen is de laatste jaren hierdoor in het dorp aanzienlijk toegenomen.

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!