Luntersche Pippeling

“Malus domestica ‘Luntersche Pippeling’“
Regio & naamgeving: Gelderse Vallei (vooral in de buurt van Lunteren), Friesland, Groningen en Noord-Brabant
Categorie: Fruit & fruitconserven

BESCHRIJVING

De boom groeit matig tot goed. Hij vormt steil, opgaand hout. De Luntersche Pippeling stelt geen hoge eisen aan de grondsoort en heeft een goede opbrengst. Om de appels aan de maat te krijgen is snoeien en dunnen vooral bij oudere bomen wel gewenst, ook vanwege de gevoeligheid voor beurtjaren van dit ras. De bomen van dit ras zijn niet gevoelig voor ziekten.


De Luntersche Pippeling is qua uiterlijk en qua eigenschappen geen bijzonder opvallend ras. Behalve dan dat hij net als de Benoni vrij gemakkelijk te stekken is. De appels zijn klein tot matig groot, regelmatig en tamelijk plat. Hij bloeit witroze, de rijpe vruchten zijn groengeel van kleur. Ze kunnen er een beetje ‘roestig’ uitzien.

CULINAIR GEBRUIK

Dit ras is geschikt als hand- en moesappel. Het is een vaste, friszure appel met saprijk vruchtvlees. Hij kan zeer goed bewaard worden, gekoeld is hij zelfs tot eind mei houdbaar, hoewel de smaak dan vaak wel minder wordt. Tijdens de bewaring mag de relatieve luchtvochtigheid niet te laag zijn, omdat de appels snel rimpelen.

ONTDEK HET ARK VAN DE SMAAK BOEK

Wil je meer weten over voedsel en verhalen lezen over gastronomische erfgoed? Bekijk het boek “DE ARK VAN DE SMAAK” in onze webshop.

Huidige situatie

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!