Kuitbier

Regio & naamgeving: Haarlem (Noord-Holland), Gouda, Delft en Leiden (Zuid-Holland) | ook bekend als Kuytbier
Categorie: Gedistilleerde en vergiste dranken

BESCHRIJVING

Kuitbier is een middeleeuws bier en wordt gebrouwen van water, gemoute haver, gerst en tarwe, hop en een neutraal gistende gist. Kuitbier heeft een sterk hoparoma en smaakt fruitig, bitter en licht. De kleur van Kuitbier is blond tot amberkleurig en het heeft een natuurlijke troebelheid. Het alcoholpercentage ligt tussen 4,7 en 7,9 procent. De zware gehopte bieren (hoppenbier) uit de vijftiende eeuw verloren aan populariteit toen het lichtere Kuitbier werd geïntroduceerd. Het werd een heel populair bier en veroverde de biermarkt van Noordwest-Europa.

Volgens de oorspronkelijke regelgeving waren de verhoudingen van de granen 3-2-1: drie delen haver, twee delen gerst en een deel tarwe (allemaal verbouwd en gemout in Nederland). Helaas zijn de oude hopsoorten en de specifieke brouwhaver (die een grovere korrel en een hogere dichtheid had dan de haver die we vandaag kennen) uitgestorven.

Voor modern Kuitbier zijn de volgende buitenlandse hopsoorten geselecteerd: Hallertau Mittelfr, Saaz, Tettnang, Spalt en East Kent Goldings. Ze lijken namelijk het meest op de originele. De huidige Kuitbier-richtlijnen schrijven minimaal 45 procent havermout, 20 procent tarwemout en 35 procent lager- of pale ale-mout (in gewicht) voor. De grote hoeveelheid haver die gebruikt wordt, maakt Kuitbier uniek en onderscheid het van andere bieren die meestal vooral gerst bevatten. Er mogen geen smaakmakers zoals kruiden, specerijen, fruit of andere levensmiddelen aan worden toegevoegd en de gist moet een neutrale gist van hoge gisting zijn (geen Weizen-gist).


CULINAIR GEBRUIK

ONTDEK HET ARK VAN DE SMAAK BOEK

Wil je meer weten over voedsel en verhalen lezen over gastronomische erfgoed? Bekijk het boek “DE ARK VAN DE SMAAK” in onze webshop.

Huidige situatie

Tegenwoordig zijn er weer een aantal brouwerijen die opnieuw Kuitbier brouwen. Dit is mede het resultaat van de inspanningen van de Campagne Nederlandse Bierstijlen. Speciale en lokale bieren zijn weer in trek vanwege de smaak, de vele variaties en het lokale karakter. Daar profiteert ook het Kuitbier van.

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!