Koopmans Blauwe

“Solanum tuberosum L. 'Koopmans Blauwe’“
Regio & naamgeving: Schouwen-Duiveland (Zeeland) | tegenwoordig wordt de soort ook geteeld in andere delen van Nederland: in de Wieringerwerf, de Bommelerwaard, in Zuid-Holland en in het noorden van de provincie Groningen.
Categorie: Groente & aardappelen

BESCHRIJVING

Koopmans Blauwe is oorspronkelijk een aardappelsoort uit Zeeland. De aardappel gedijt beter in klei dan in zandgrond en kan het best worden geplant in droge, zonbeschenen grond. Om de verspreiding van ongedierte te voorkomen, moeten de aardappels op een afstand van ongeveer tachtig bij veertig centimeter van elkaar worden gepoot. De opbrengst per kilo geplant materiaal is circa 35 kilogram. De Koopmans Blauwe is een middenvroeg ras dat relatief snel groeit, en dus vroeg in het jaar geoogst kan worden. Van oudsher wordt de aardappel in april gepoot. Als een vroege oogst gewenst is, kan hij in januari ook al in de kas geplant worden of halverwege maart onder beschermende folie. Het ras is vanaf september tot eind januari verkrijgbaar.


De Koopmans Blauwe heeft nogal kleine, ronde tot ovale, paarsblauwe knollen. Het vruchtvlees is lichtgeel en zachtkruimig van textuur. Samen met zijn romige smaak is dat wat deze aardappel zo bijzonder maakt.

CULINAIR GEBRUIK

Van oudsher wordt deze aardappel gegeten bij een klassieke maaltijd met groente en vlees. De aardappel wordt ook wel gestampt, gebakken, in de oven geroosterd of verwerkt in een soep.

ONTDEK HET ARK VAN DE SMAAK BOEK

Wil je meer weten over voedsel en verhalen lezen over gastronomische erfgoed? Bekijk het boek “DE ARK VAN DE SMAAK” in onze webshop.

Huidige situatie

Hoewel de productie van de aardappelsoort sinds de herintroductie is toegenomen, beslaat het teeltgebied in 2021 nog altijd maar zeven hectares. Daarom is het belangrijk om deze aardappelsoort op te nemen in de Ark van Smaak als onderdeel van het Nederlands culinaire cultureel erfgoed.

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!