Kleine Rode Boon (Reade Krobbe)

“Phaseolus vulgaris L. ‘Kleine Rode’“
Regio & naamgeving: Friesland, vooral het noordelijke deel van de Friese Wouden
Categorie: Peulvruchten

BESCHRIJVING

De boon is relatief sterk en bestand tegen koude, natte weersomstandigheden en wind. Het ras is ook immuun voor virussen. Studies hebben aangetoond dat er meer antioxidanten in rode (of zwarte) bonen zitten dan in gele of witte. Dat heeft juist te maken met de bestanddelen die hem ook zijn rode kleur geven. De Kleine Rode Boon staat bekend om zijn relatief pittige smaak.

De ideale zaaiafstand voor de bonen is vijftien centimeter in de rijen en veertig centimeter tussen de rijen, de zaden moeten ongeveer twee centimeter diep in de grond worden gezaaid. De bonen worden met de hand geoogst en daarna op het land gedroogd op ruiters, die de bonen van de grond tillen. De bonen kunnen ook een paar dagen ondersteboven onder een afdak te drogen worden gehangen. De zaden zijn verkrijgbaar in een klein aantal speciaalzaken, vooral in Friesland. De bonen worden momenteel alleen nog maar gekweekt door enkele kleinschalige boeren in de Friese Wouden.


De Kleine Rode Boon is een specifiek Fries ras uit de Friese Wouden. Het ras behoort tot een groep bonen die alleen in het noorden van Nederland voorkomt. In Groningen heb je bijvoorbeeld de Bonties, een verwant ras. De planten produceren lange, ronde, naar beneden hangende peulen. De bonen zijn relatief klein, rood van kleur en hebben goud- of okerkleurige vlekken.

CULINAIR GEBRUIK

De boon heeft een verrassend pittige smaak en is een beetje zoet. Hij valt niet uit elkaar tijdens het koken; dat in tegenstelling tot andere woudbonen. De kleur van de boon verandert tijdens het koken wel van rood naar lichtbruin. De gedroogde bonen moeten acht tot 24 uur weken voordat ze in ongeveer drie kwartier gaar koken. Meestal worden ze gekookt in het weekwater.

De bonen worden traditioneel gegeten met gebakken, gerookt spek en spekvet, soms met een lepel azijn er doorheen. Omdat de gedroogde bonen goed houdbaar zijn, zijn ze typisch voor wintergerechten. Als de bonen vroeg geoogst worden, kunnen ze ook als groene boon worden gegeten.

ONTDEK HET ARK VAN DE SMAAK BOEK

Wil je meer weten over voedsel en verhalen lezen over gastronomische erfgoed? Bekijk het boek “DE ARK VAN DE SMAAK” in onze webshop.

Huidige situatie

Veranderingen in levensstijl en eetgewoonten hebben geleid tot een afname van de teelt en consumptie van bonen in het algemeen. Jongere generaties geven de voorkeur aan voedsel dat sneller te bereiden is, met hun lange week- en kooktijd nemen de Kleine Rode Bonen veel tijd in beslag. Tegenwoordig produceren en verkopen slechts een handvol telers rond de Trynwâlden in Friesland de bonen op zeer kleine schaal.

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!