Katwijks Bospeentje

“Daucus carota ‘Katwijks Bospeentje’“
Regio & naamgeving: Zuid-Hollands duingebied
Categorie: Groente & aardappelen

BESCHRIJVING

De peentjes groeien op zandgrond aan de rand van het duingebied. Juist de combinatie van meer kalk en zout in de witte zandgrond zorgt ervoor dat de Katwijkse bospeentjes lekkerder smaken dan wortels die op zwaardere grond worden geteeld. Bovendien hebben peentjes van deze zogenaamde geestgronden volgens kenners een intensere kleur.

Het zaad van het Katwijkse Bospeentje is afkomstig van het ras Amsterdamse Bak. Het smaakverschil met andere wortelen komt door een combinatie van het ras en de grond waarop de peentjes groeien. De Katwijkse Bospeentjes worden met de hand gerooid en goed schoongespoeld. Schrappen is niet nodig omdat ze op zanderige grond geteeld worden. De niet-machinaal gerooide Katwijkse Bospeentjes worden vooral in België gewaardeerd. Ook de Katwijkse Waspeen (in tegenstelling tot bospeen) bestaat nog. Deze wordt niet opgeslagen in pakhuizen, maar blijft met stro afgedekt tot februari in de volle grond.


Katwijkse Bospeentjes zijn mooie dunne, in een puntje uitlopende wortelen. De peen (wortel) behoort tot de familie van de schermbloemigen (Umbelliferae) zoals bijvoorbeeld ook peterselie, pastinaak en venkel. Het is een inheems gewas, dat wil zeggen dat in Nederland langs wegen en sloten ook wilde wortel wordt gevonden. Het Katwijkse Bospeentje is een lekker knapperig peentje, zoet en bros. De peentjes zijn dun, teer en oranjeroze van kleur. Ze zijn vooral van mei tot augustus leverbaar.

CULINAIR GEBRUIK

De peentjes zijn lekker om puur te eten. Verder zijn ze heerlijk als je ze fijngesneden of geraspt rauw in salades en rauwkostschotels verwerkt. Ook geroosterd uit de oven met specerijen of gegaard in stoofschotels of bouillon zijn ze lekker. Het vers geperste, feloranje sap is een gezonde en smakelijke toevoeging aan smoothies.

ONTDEK HET ARK VAN DE SMAAK BOEK

Wil je meer weten over voedsel en verhalen lezen over gastronomische erfgoed? Bekijk het boek “DE ARK VAN DE SMAAK” in onze webshop.

Huidige situatie

De Katwijkse Bospeentjes waren bijna van de Nederlandse bodem verdwenen omdat de boeren achter de duinen de wortels inruilden voor de bollenteelt, die meer oplevert. Er is nu nog maar een familie die deze wortelen teelt, de familie Aanhane.

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!