Kamperveen

“Pyrus communis L. ‘Kamperveen’“
Regio & naamgeving: Noord-Holland | ook bekend als Kampervenus en Kampervener
Categorie: Fruit & fruitconserven

BESCHRIJVING

Het ras Kamperveen is geschikt voor hoog- en halfstamboomgaard. De boom heeft een matige groei, de kroon groeit in piramidevorm. Het is een zeer productieve boom. De boom groeit aanvankelijk slecht, maar vormt op den duur een zeer gezonde, vruchtbare en fraaie boomgaardboom. Hij gedijt ook op arme gronden mits die niet al te droog zijn. De peer wordt in Noord-Holland soms verwisseld met Gratiool (Pondspeer).


De Kamperveen is een middelgrote tot kleine peer, geelbruin met een prachtige blos. Het vruchtvlees is geelwit met een zoet, wijnachtig aroma. De vruchten lijken op de Gieser Wildeman maar zijn groter en fraaier door de oranjerode kleur aan de zonzijde. Deze peer heeft veel bruingrijze stippen, de zogenaamde lenticellen.

CULINAIR GEBRUIK

De Kamperveen is een stoofpeer voor de herfst en winter met een goede houdbaarheid. Hij heeft geelwit vruchtvlees dat rood kookt. Het is een peer met een zoet, wijnachtig aroma. Tegen de veel bekendere stoofpeer Gieser Wildeman legt de Kamperveen het qua smaak misschien af.

ONTDEK HET ARK VAN DE SMAAK BOEK

Wil je meer weten over voedsel en verhalen lezen over gastronomische erfgoed? Bekijk het boek “DE ARK VAN DE SMAAK” in onze webshop.

Huidige situatie

Volgens de Pomologische Vereniging Noord-Holland zijn er nog maar 42 bomen over van dit ras.

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!