Inspecteur Löhnis

“Prunus avium L. 'Inspecteur Löhnis’“
Regio & naamgeving: Kromme Rijn (Gelderland)
Categorie: Fruit & fruitconserven

BESCHRIJVING

De Inspecteur Löhnis is een hoogstamkers die voornamelijk in het zuidoosten van Nederland voorkomt. Vooral langs de Kromme Rijn tussen Wijk bij Duurstede en Utrecht had je het perfecte klimaat en de perfecte bodem voor dit ras.

De Inspecteur Löhnis is een sterke groeier en vormt een grote, bolvormige kroon. Hij moet niet te veel gesnoeid worden. De eerste vijf jaar helemaal niet, en later moeten alleen overbodige en oude takken verwijderd worden. De Inspecteur Löhnis is zeer winterhard en goed bestand tegen lage temperaturen.


Dit ras geeft kleine, redelijk donkere, paarsbruine vruchten. Ze zijn nogal langwerpig en stevig met een intensieve, zoete smaak. De vruchten zijn kleiner en zachter dan de gemiddelde kers die je kunt kopen. De vruchten worden met de hand geplukt.

CULINAIR GEBRUIK

Het lekkerst zijn deze kersen vers en onbehandeld, maar je kunt ze ook goed verwerken tot saus of jam. En mochten ze eens te lang in de fruitschaal gelegen hebben, gooi ze dan op jenever of wodka en zeef het resultaat twee weken later. Een heerlijke digestief of basis voor een cocktail.

ONTDEK HET ARK VAN DE SMAAK BOEK

Wil je meer weten over voedsel en verhalen lezen over gastronomische erfgoed? Bekijk het boek “DE ARK VAN DE SMAAK” in onze webshop.

Huidige situatie

Hoogstamkersenrassen zoals de Inspecteur Löhnis zijn het beschermen waard omdat ze een prachtig landschappelijk element zijn, omdat ze verweven zijn met regionale culturele gebruiken en natuurlijk vanwege hun smaak. In Cothen (provincie Utrecht) is er jaarlijks het Kersenfestival waar je onder andere de Inspecteur Löhnis en andere oude kersenrassen kunt proeven.

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!