Hedelfinger

“Prunus avium (L.) ‘Hedelfinger’“
Regio & naamgeving: Gelderland en Utrecht
Categorie: Fruit & fruitconserven

BESCHRIJVING

De Hedelfinger is een zelfbestuivend ras afkomstig uit Duitsland. Daar groeit hij voornamelijk langs de Rijn. Door de samenstelling van de lokale bodem heeft de kers daar specifieke kenmerken ontwikkeld. De bomen die in Nederland in de Betuwe, Brabant en Groningen groeien, hebben iets andere karakteristieken dan de oorspronkelijke. Het is een hoge boom die gesnoeid moet worden zodat hij makkelijker bloesem en vruchten ontwikkeld.

Deze soort valt in de categorie ‘zoete kersen;’ de Prunus avium. De Hedelfinger bevat veel vezels, kalium, calcium, fosfor en vitamine A en C. Hij is rijk aan suikers, hoewel hij niet veel calorieën bevat. De kersen schijnen vochtafdrijvend te zijn en hebben een matig laxerende werking.


De vrucht is gemiddeld groot voor een kers, heeft een paarsrode schil en een lange steel. Hij heeft erg smaakvol en zoet vruchtvlees. Hedelfingers zijn vroeg rijp. Ze zijn erg gevoelig voor regen. Als ze na regenval niet gelijk geoogst worden, kunnen ze snel rotten. De kersen worden in principe met de hand geplukt.

CULINAIR GEBRUIK

Deze kersen worden regelmatig gebruikt in bekende Nederlandse delicatessen. Hedelfingers zijn veel smaakvoller dan de grote kersen die we tegenwoordig in de supermarkt vinden. Ze zijn kleiner en intenser van smaak. Hedelfingers doen het ook goed in kersenbonbons, een kleine chocoladebonbon die bestaat uit een kers en gevuld is met kersenlikeur. Bovendien is de kers ook goed te gebruiken voor zoete gerechten in het algemeen omdat hij zo zoet van smaak is.

ONTDEK HET ARK VAN DE SMAAK BOEK

Wil je meer weten over voedsel en verhalen lezen over gastronomische erfgoed? Bekijk het boek “DE ARK VAN DE SMAAK” in onze webshop.

Huidige situatie

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!