Groninger en Drentse Droge Worst

Regio & naamgeving: Groningen en Drenthe | ook bekend als Dreuge Worst
Categorie: Bewerkte vleesproducten

BESCHRIJVING

Bij Groninger en Drentse Worst hebben we het over rauwe, gedroogde worst van varkensvlees, kruidnagel, zout en peper. De gedroogde worsten zijn soms rond, soms recht. De buitenkant is roodbruin, binnenin is Droge Worst roodachtig met lichtere plekjes van het spek. De worst heeft een nadrukkelijk kruidnagelaroma. Groninger en Drentse Droge Worst is gemaakt van het vettere varkensvlees dat overbleef bij het uitsnijden van de hammen, schouders en buik. Het rauwe vlees werd handmatig gehakseld en met behulp van een worsthoorntje in dunne varkensdarmen gestopt. Het reinigen van de darmen en het mengen van de specerijen werd van oudsher gedaan door vrouwen die er bedreven in waren en die kennis hadden van het slachten van een varken. De worsten werden samen met ander luchtgedroogd vlees opgehangen aan plafondbalken hoog boven de kachel in huis. De maximale droogtijd is drie weken. Daarna kunnen de worstjes nog maandenlang bewaard worden.


ONTDEK HET ARK VAN DE SMAAK BOEK

Wil je meer weten over voedsel en verhalen lezen over gastronomische erfgoed? Bekijk het boek “DE ARK VAN DE SMAAK” in onze webshop.

Huidige situatie

Ambachtelijke slagers in Groningen en Drenthe maken en verkopen op beperkte schaal nog steeds Droge Worst, net als sommige lokale supermarkten. Een verschil met vroeger is dat nu veelal gereguleerde droogkasten worden gebruikt, waardoor de droogtijd met zeker de helft is verkort. Maar juist de ambachtelijke, kleinschalige productie staat op de tocht omdat er nog maar een beperkt aantal slagers is die de worst zelf maken. Grootschalige productie in fabrieken neemt de overhand.

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!