Friese Kanternagelkaas

Regio & naamgeving: Friesland | ook bekend als Fryske Nagelaer, Kanterkaas
Categorie: Melk en melkproducten

BESCHRIJVING

De Friese Kanternagelkaas is gemaakt van magere koemelk en bevat kruidnagel en komijn; verder alleen zout en stremsel. De kazen hebben de vorm van een wagenwiel en wegen acht tot tien kilogram. De kaas is stevig, platrond met een scherpe overgang naar de vlakke onderkant en een afgeronde overgang naar de vlakke bovenzijde. Vanwege die vorm wordt deze kaas ook wel Kanterkaas genoemd. Na een half jaar rijpen, bereiken geur en smaak hun volle kracht. Goed gerijpte Friese Nagelkaas is makkelijk te herkennen aan zijn harde, stugge korst. Net als bij de Boeren Leyden Traditioneel levert het speciale recept een harde, droge en lichtzure kaas op.

Bij het maken van Friese Kanternagelkaas wordt de melk dubbel afgeroomd. De melk en wrongel zuren zover door tot de wrongel rijp is om gemalen te worden. In dit stadium wordt ook het zout toegevoegd. De komijn en kruidnagel worden pas toegevoegd nadat al een groot deel van de wei is verwijderd. Het persen is een langduriger proces dan bijvoorbeeld bij Goudse Kaas. Er wordt veel, hard en lang geperst om de kaas in de gewenste vorm (de Kanter) te krijgen.


ONTDEK HET ARK VAN DE SMAAK BOEK

Wil je meer weten over voedsel en verhalen lezen over gastronomische erfgoed? Bekijk het boek “DE ARK VAN DE SMAAK” in onze webshop.

Huidige situatie

De rauwmelkse, afgeroomde Friese Kanternagelkaas wordt nog maar op zeer beperkte schaal en in kleine hoeveelheden gemaakt. Hij is direct bij de boer te koop.

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!