Friese Droge Worst

Regio & naamgeving: Friesland | ook bekend als Fryske Droege Woarst
Categorie: Bewerkte vleesproducten

BESCHRIJVING

Friese Droge Worst wordt gemaakt van varkens- en rundvlees en kruiden. Voor de bereiding wordt het vlees gehakseld en worden specerijen (witte peper, nootmuskaat, foelie, en eventueel andere) erdoor gemengd. Het zoutgehalte is relatief hoog (25 gram per kilo) omdat de worst koud gegeten wordt en houdbaar gemaakt moet worden. Het vlees wordt in varkensdarmen gevuld van ongeveer 35 centimeter lengte en vervolgens een aantal uur bij maximaal 32 graden Celsius gerookt. Het rijpen van het vlees v het hakken (tien dagen voor het rundvlees) en na het roken (drie dagen) is essentieel voor de ontwikkeling van de smaak.

Hoewel Friezen hun gerookte worst tegenwoordig graag vrij zacht eten, moet de traditionele versie minstens vijf dagen drogen. Het drogen is klaar als een vers gesneden plakje een glanzend oppervlak vertoont. De worst wordt gekenmerkt door zijn harde consistentie en rokerige smaak. Omdat hij gedroogd en gerookt is, kan hij relatief lang worden bewaard. Sommige slagers gebruiken alleen varkensvlees, maar de meeste gebruiken voornamelijk rundvlees en voegen wat varkensvlees toe voor de smaak. Zeer weinig slagers gebruiken alleen rundvlees. Om de juiste, licht indringende smaak van de echte Friese Droge Worst te verkrijgen, moet ten minste een derde van het rookmateriaal bestaan uit turf (naast eiken en beuken).


ONTDEK HET ARK VAN DE SMAAK BOEK

Wil je meer weten over voedsel en verhalen lezen over gastronomische erfgoed? Bekijk het boek “DE ARK VAN DE SMAAK” in onze webshop.

Huidige situatie

Industriële versies van Friese Droge Worst zijn in elke supermarkt en bij elk tankstation in Friesland en omgeving te vinden. Friezen die in andere delen van Nederland wonen, nemen vaak de ambachtelijk gemaakte, typische streekproducten uit Friesland mee terug. Maar het is moeilijker geworden om een ambachtelijk geproduceerde worst te vinden, hoewel er nog steeds enkele producenten zijn die zich verzetten tegen de industriële productie van de Friese Droge Worst.

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!