Fries Woudgeeltje, Fries Geeltje of Wâldgieltsje

“Solanum tuberosum L. ‘Fries Woudgeeltje’“
Regio & naamgeving: Friese Wouden (Friesland)
Categorie: Groente & aardappelen

BESCHRIJVING


Het Woudgeeltje uit Friesland is kleiner dan de meeste aardappelvariëteiten. Ze noemen het ook wel Fries Geeltje. De oorspronkelijke naam is Wâldgieltsje. De aardappel is rond van vorm, met diepe ogen en een dunne, gele schil. Het Friese Woudgeeltje vormt maar weinig (zachtblauwe) bloemen.

CULINAIR GEBRUIK

Friese Woudgeeltjes zijn zacht en romig. De meest gebruikelijke manier om de aardappel te bereiden is door hem te koken en met schil te eten. Maar hij kan ook geroosterd worden in de oven of gebakken in een pan. Meestal wordt de aardappel met schil bereid vanwege de diepe ogen. De schil valt overigens niet stuk tijdens het garen. In gastronomische kringen wordt de aardappel als delicatesse beschouwd.

ONTDEK HET ARK VAN DE SMAAK BOEK

Wil je meer weten over voedsel en verhalen lezen over gastronomische erfgoed? Bekijk het boek “DE ARK VAN DE SMAAK” in onze webshop.

Huidige situatie

De opbrengst van dit aardappelras is relatief laag, waardoor hij uit de markt gedrukt is door rassen met een hogere opbrengst. Bovendien is er nog maar één boer in Friesland die dit aardappelras teelt. Daarom verdient dit aardappelras bescherming.

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!