Eau de vie

Regio & naamgeving: Flevoland, Gelderland, Noord-Brabant, Noord-Holland, Overijssel en Utrecht | ook bekend als Levenswater
Categorie: Gedistilleerde en vergiste dranken

BESCHRIJVING

Levenswater, beter bekend onder Franse benaming eau de vie, is een verzamelnaam voor allerlei sterke alcoholische dranken, die vaak worden gemaakt van vergist en daarna gedistilleerd fruit. Maar Eau de Vie wordt ook gemaakt van granen (eau de vie des grains) en zelfs van kwalitatief ongeschikt bier. Na vergisting van het fruit wordt de pulp in een ambachtelijke koperen ketel tweemaal gedistilleerd en op dronk gebracht. Een Eau de Vie is meestal helder als water, en kan lichtgekleurd zijn. De drank bevat tussen de 37,5 tot 45 procent alcohol. De alcohol is daarbij vooral belangrijk als drager van de aroma’s. De producenten van Levenswater hebben zich in Nederland verenigd in het Genootschap der Warme Stokers, een initiatief van Slow Food samen met enkele ambachtelijke stokers.

Levenswater wordt in Nederland over het algemeen gemaakt van abrikozen, appels, bramen, kersen, peren en pruimen. In ieder geval wordt er Eau de Vie geproduceerd van fruitsoorten uit de Ark van de Smaak zoals de Notarisappel, Limburgse Morel (zure kers) en de Betuwse Kroos. Ook hulstbessen, kornoeljes, kwetsen en kweeperen worden verwerkt.

De distillateurs maken uitsluitend gebruik van natuurlijke ingrediënten die zoveel mogelijk duurzaam verbouwd zijn. De suikers die voor de vergisting nodig zijn, worden niet toegevoegd maar enkel verkregen uit het (val)fruit zelf of uit graanbeslag (van fijn gemalen rogge- en tarwemeel). Er worden geen kunstmatige geur-, kleur-, en smaakstoffen toegevoegd.


CULINAIR GEBRUIK

ONTDEK HET ARK VAN DE SMAAK BOEK

Wil je meer weten over voedsel en verhalen lezen over gastronomische erfgoed? Bekijk het boek “DE ARK VAN DE SMAAK” in onze webshop.

Huidige situatie

Op dit moment zijn er in Nederland zo’n tien traditionele, kleinschalige, warme stokers, van wie er nu zes lid zijn van het Genootschap der Warme Stokers. De ambachtelijke wijze van distilleren staat onder druk door accijnzen, hygiëneregels en de kleinschaligheid, waardoor het lastig is om ervan te leven. Maar verdwijnen zal dit ambacht waarschijnlijk niet.

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!