Citroenboon (Juffertje)

“Phaseolus vulgaris L. ‘Citroenboon’“
Regio & naamgeving: Nederland, in het bijzonder Noord-Holland
Categorie: Peulvruchten

BESCHRIJVING

Citroenbonen zijn een oude variëteit van droge bonen die vooral in Noord-Holland werden geteeld, maar ook in de omgeving van Amersfoort en soms in Limburg. De bonen worden normaal gesproken voor eigen gebruik geteeld in moestuinen. Van sommige variëteiten zijn de zaden nog steeds te vinden in kleine speciaalzaken. Citroenbonen zijn goed bestand tegen ziekten en het Nederlandse klimaat. De bonen worden vanaf eind mei in de volle grond gezaaid, ongeveer een tot twee centimeter diep met een afstand van vijf tot tien centimeter en ongeveer veertig centimeter afstand tussen de rijen. Rond september kunnen de gehele planten geoogst worden. Nadat ze uit de grond zijn getrokken, worden ze op de grond of op zogenaamde ruiters (houten palen in de vorm van een tipi) gelegd om te drogen. Vroeger werden de hele planten of alleen de bonen in hun peulen binnen op oude kranten te drogen gelegd, bijvoorbeeld op zolder dichtbij de schoorsteen.


De Citroenboon is een brede, eironde hardschaalboon. De boon is citroengeel van kleur, meestal met een blauwgrijze corona (ring om de ‘navel’ van de boon). Honderd bonen wegen ongeveer vijftig gram. Ondanks zijn naam smaakt de Citroenboon niet naar citroenen. Na het koken heeft de boon een aangenaam romige textuur en geur. De bonen zijn vergelijkbaar met andere witte bonen, alleen is de schil iets steviger.

CULINAIR GEBRUIK

De Citroenboon heeft niets te maken met de citrusvruchten, maar dankt haar naam aan de gele gloed van de schil. De Citroenboon is een van de betere kookbonen voor in romige soepen. Hij behoudt bij het koken zijn gele kleur. De bereiding van Citroenbonen is over het algemeen dezelfde als die van andere witte bonensoorten. Om de gedroogde bonen te bereiden, moeten ze een paar uur in water worden geweekt. Daarna worden ze in licht gezouten water kort gekookt, met bijvoorbeeld citroenschil en laurier of rozemarijn en knoflook.

Als ze vers worden gegeten, kunnen de peulen van de boon blijven zitten. De aromatische geur van deze gekookte bonen is een van hun meest aantrekkelijke eigenschappen.

ONTDEK HET ARK VAN DE SMAAK BOEK

Wil je meer weten over voedsel en verhalen lezen over gastronomische erfgoed? Bekijk het boek “DE ARK VAN DE SMAAK” in onze webshop.

Huidige situatie

Er is nog maar een handvol producenten die deze boon teelt voor de directe verkoop dan wel om ze aan te bieden via de detailhandel. De kwaliteit en de omvang van de oogst variëren van jaar tot jaar, waardoor ze niet altijd gemakkelijk verkrijgbaar zijn. De laatste tijd is deze boon moeilijk te vinden en wordt hij slechts in een handvol supermarkten in Noord-Holland verkocht. Citroenbonen zijn duurder dan andere bonen. Een andere reden voor de afnemende populariteit is de algemene afname van de belangstelling voor gedroogde bonen, door de voorkeur voor het gemak van bonen in potjes.

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!