Brabantse Bellefleur

“Malus domestica ‘Brabantse Bellefleur’“
Regio & naamgeving: Noord-Brabant
Categorie: Fruit & fruitconserven

BESCHRIJVING

Er zijn verschillende varianten van de Bellefleur. Zo heb je de Brabantse, Enkele, Dubbele, Franse, Drentse, Rode, Batavische en de Ossekop Bellefleur. Het is een redelijk bekende groep oude soorten. Zoals de naam al doet vermoeden is de bloesem van de appelboom erg mooi. De Bellefleur staat bekend als keukenappel; hij is lekkerder als hij verwerkt wordt dan als handappel.

De appelboom vereist geen speciaal vochtige grond. Snoeien is alleen nodig om de groei van de boom te bevorderen. Dit leidt wel tot tijdelijke vermindering van de oogst. De appels kunnen het beste met de hand geplukt worden. Ze vallen pas uit de boom als ze zeer rijp zijn en moeten dan gelijk geoogst worden. In de twintigste eeuw was dit ras alleen rond het IJsselmeer te vinden. Tegenwoordig is de appel wijdverspreid. Met een gemiddelde van 750 tot 850 millimeter regen per jaar en drie uur zon per dag blijft Noord-Brabant wel het meest geschikte gebied voor dit ras.


De Brabantse Bellefleur is een kleine tot middelgrote appel, die meestal niet helemaal rond is. De Brabantse Bellefleur bloeit met witte bloemen. De appel zelf heeft een heldere kleur met roodachtige strepen op een verder gele schil. Hij heeft een zoetzure smaak en is zeer aromatisch. Het is een saprijke appel met een stevige structuur.

CULINAIR GEBRUIK

Je kunt de Brabantse Bellefleur uit de hand eten, maar hij is vooral geschikt om mee te bakken. En ook gestoofd of gekookt is hij lekker. Traditionele recepten waarbij deze appel wordt gebruikt zijn onder andere appeltaart en hete bliksem (aardappel-appelpuree). Hij is ook perfect als moesappel. Hij kookt namelijk makkelijk stuk en behoudt zijn smaak goed tijdens het kookproces. Je kunt de appel lang bewaren; van oktober tot februari/maart.

ONTDEK HET ARK VAN DE SMAAK BOEK

Wil je meer weten over voedsel en verhalen lezen over gastronomische erfgoed? Bekijk het boek “DE ARK VAN DE SMAAK” in onze webshop.

Huidige situatie

De appel wordt tegenwoordig alleen in Noord-Brabant geteeld, veelal voor eigen consumptie, al worden de appels ook in kleine hoeveelheden verkocht. Door zijn langzame groei draagt de boom niet elk jaar. Dit is één van de redenen waarom grote bedrijven deze soort niet meer telen. Hoe dan ook, wanneer er wel geoogst kan worden dan is de oogst ruim. Een ander nadeel is de gevoeligheid van de boom voor fruitkanker, wat hem minder aantrekkelijk maakt voor productie op grote schaal.

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!