Bossche Beuling

Regio & naamgeving: Rondom Den Bosch (Noord-Brabant)
Categorie: Bewerkte vleesproducten

BESCHRIJVING

De Bossche Beuling is een worst of vleespudding die gemaakt wordt van slachtresten van het varken zoals de kop, lever, longen, het hart en de tong. Soms kan ook rundvlees worden toegevoegd. Voor de bereiding van Bossche Beuling wordt het vlees van de varkenskop geblancheerd of gekookt, de rauwe lever wordt samen met reuzel grof gemalen. Dit ‘deeg’ wordt vervolgens vermengd met de bouillon, kruiden en boekweitmeel tot een zodanige dikte dat een lepel er rechtop in blijft staan. Het wordt afgevuld in natuurlijke varkensdarmen van zo’n drie tot vier centimeter doorsnee. Soms wordt ook suiker of stroop toegevoegd.

De worst wordt in een rondje (van ongeveer een kilo) afgebonden en zestig tot negentig minuten gegaard in water van zeventig tot tachtig graden Celsius. Na een korte droogtijd is de worst klaar voor verkoop. Bossche Beuling kan tot ongeveer een week in de koelkast worden bewaard (of tot twee weken als er kunstdarmen worden gebruikt). Bossche Beuling kan meer of minder kruidig zijn, afhankelijk van de voorkeur van de slager en de verhouding van de verschillende soorten vlees en slachtafval die beschikbaar zijn.


ONTDEK HET ARK VAN DE SMAAK BOEK

Wil je meer weten over voedsel en verhalen lezen over gastronomische erfgoed? Bekijk het boek “DE ARK VAN DE SMAAK” in onze webshop.

Huidige situatie

Bossche Beuling wordt tegenwoordig bijna alleen nog maar van eind september tot Pasen in Den Bosch gemaakt, door een handvol ambachtelijke slagers. De belangstelling voor worst of pudding van slachtafval en orgaanvlees is hoe dan ook afgenomen. Samen met het arbeidsintensieve proces dat nodig is om Bossche Beuling te maken, betekent dit dat de toekomst van het product niet gegarandeerd is.

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!