Boerentenen

“Phaseolus coccineus ‘Boerentenen’“
Regio & naamgeving: Nederland | ook bekend als Patersloffen, Molbonen, Aardappelboontjes en Boerenklompen
Categorie: Peulvruchten

BESCHRIJVING

Het beste kun je drie zaden aan de binnenkant van een stok zaaien zodat de planten omhoog kunnen klimmen. De zaadjes moeten met een biologisch middel tegen de larve van de bonenvlieg beschermd worden. Na het zaaien worden de bonen afgedekt met een doek om de eerste scheuten te beschermen tegen vogels. Als de bonen zo’n tien centimeter groot zijn, kun je de doeken verwijderen. Boerentenen vormen uitlopers die aan een stok omhoog klimmen. De bonen kunnen tot drie meter hoog worden. Wanneer de peulen beginnen te drogen kan de plant worden uitgetrokken en te drogen worden gehangen. Wanneer ze volledig droog zijn, worden de grote bonen uit de peulen gehaald. Maar deze pronkboon is jong geplukt minstens zo smakelijk.


Boerentenen of Patersloffen zijn pronkbonen. Dat zijn zeer sterke bonen, die vaak als windkering voor gewone snijbonen worden gebruikt. Witbloeiende rassen zijn ook bestand tegen zilte wind. Vanwege de zeer grote afmeting van de witte zaden is de toepasselijke streeknaam Boerentenen ontstaan. Boerentenen moeten niet verward worden met de even grote en qua vorm vergelijkbare Olifants- of Priesterbonen, die de laatste decennia ook in Nederland verbouwd worden. Die behoren niet tot de pronkbonen maar tot de limabonen, die van oorsprong uit Zuid-Amerika komen en die de Inca’s al aten v de komst van de Spanjaarden.

CULINAIR GEBRUIK

Vers in de peul zijn Boerentenen te koop vanaf augustus totdat het vriest. Daarna kun je ze als gedroogde, gedopte boon kopen. Oogst je de Boerentenen als ze tien tot vijftien centimeter lang zijn, dan eet je ze jong als sperzieboon of snijboon. Als ze doorgroeien kunnen ze wel 35 centimeter lang worden. Het zijn dan vezelige peulen, die niet meer lekker zijn. Dan kun je dus beter de gedopte bonen ervan eten, die zacht van smaak zijn. De grote platte, geelwitte gedopte bonen worden vaak apart of in salades geserveerd. Ze blijven heel tijdens het koken en hebben een romige structuur. De grote Boerentenen zijn lekker met bijvoorbeeld gekruid vlees, tomaten en ui of zoals de Vlamingen doen, door de Hutsepot (met savooi en rapen) of in combinatie met lamsvlees. Ze zijn ook lekker voor soep.

ONTDEK HET ARK VAN DE SMAAK BOEK

Wil je meer weten over voedsel en verhalen lezen over gastronomische erfgoed? Bekijk het boek “DE ARK VAN DE SMAAK” in onze webshop.

Huidige situatie

Tegenwoordig is er in het algemeen minder interesse voor gedroogde bonen. Voor het gemak hebben veel mensen een voorkeur voor bonen uit een potje. Maar er is wel een nieuwe generatie chefs en hobbykoks die zich bezighoudt met het bedenken van nieuwe en lichtere recepten voor deze en andere soorten lokale bonen.

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!