Op 24 november werd voor de tweede maal (wederom voor een volle zaal en met live streaming) een Kiss the Ground meeting gehouden, georganiseerd door Slow Food Amsterdam. Ditmaal ‘Van Grond tot Mond’ genoemd, om het voor iedereen toegankelijk te maken.

Met 85 bezoekers en 187 deelnemers in de stream was het een erg goede opkomst. De presentaties waren van grote klasse. Dat kon ook haast niet anders met 2 top bodemdeskundigen. Degenen die het hebben gemist, kunnen het op de website na-kijken. De panel discussie met de zaal is helaas niet opgenomen.

Onder leiding van moderator Bahram Sadeghi van Pakhuis de Zwijger gingen vier experts met elkaar in discussie over het verbeteren van onze landbouwgrond. Nou eigenlijk was er geen discussie, want alle 4 experts aan tafel waren het met elkaar eens. In tegenstelling tot wat in de Netflix-documentaire getoond wordt, is de situatie in Nederland veel rooskleuriger. Niet in 10, maar maximaal 5 jaar en misschien wel in 3 jaar is onze bodem te verbeteren. Dit omdat we als Deltaland nu eenmaal goede grond hebben.

Het enige vraagstuk is: wie dit gaat betalen?

De boeren zelf, de overheid, of (particuliere) investeerders? Want als iets duidelijk werd gisteravond, dan is het wel: wij kunnen de opgedane kennis ter verbetering van onze door kunstmest en pesticiden over- gecultiveerde bodem exporteren, wij moeten namelijk niet (landbouw-)producten exporteren, maar kennis.

 

 

Met dank aan de Wageningense (ex)professoren: Michiel Korthals en Louise Vet, Alies Fernhout van de Lutkemeerpolder (steun hun petitie tegen het distributiecentrum van Ahold / Albert Heijn! facebook.com/behoudlutkemeer) en de Groningse professor Pablo Tinnotello. Laatstgenoemde werkte met Argentijnse vleesrunderen en probeert nu in Friesland mega-runderbedrijven om te toveren in prachtweides met prima bodemgroei.

Het was sowieso een memorabele avond, want sommige mensen zagen voor het eerst zwarte zeeklei (op tafel liggen).

 

KISS THE GROUND 2022

Het programma Kiss the ground wordt volgend jaar voortgezet. Er staan een aantal bodemdiners gepland in, en om Amsterdam. Een gastronomische belevenis die de relatie tussen voedsel en de bodem tot uitdrukking brengt in smaak en beleving.

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!