Slow Food Achterhoek is onderdeel van de nationale vereniging en internationale beweging Slow Food. We zijn een non-profit organisatie die pleit en strijdt voor good, clean en fair voedsel. Ons eten moet goed smaken en zonder giftige residuen en onnodige toevoegingen worden geproduceerd. Milieu- en dierenwelzijn worden gerespecteerd; producenten ontvangen een eerlijke vergoeding voor hun werk. Dat is onze missie.
Slow Food Achterhoek is een bloeiende regionale vereniging van zo’n 150 leden, waarin consumenten, producenten en koks elkaar weten te vinden. We kennen ons gastronomisch erfgoed, onze authentieke Achterhoekse productiewijzen en onze duurzaam geproduceerde, traditionele en nieuwe streekproducten.
We brengen consumenten, producenten en koks en onderwijs met elkaar in contact en wisselen kennis uit. We organiseren regelmatig excursies en proeverijen, stimuleren netwerkvorming en koken regelmatig samen. Zo dragen wij bij aan een toekomstbestendige, regionale voedselvoorziening.
GEBIED
Slow Food Community Achterhoek is actief in de regio Achterhoek. Dit zijn de gemeenten: Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doesburg, Doetinchem, Lochem, Montferland, Oost Gelre, Oude IJsselstreek, Winterswijk en Zutphen.
Daarnaast hebben leden uit de regio Liemers zich ook vaak aangesloten bij de Achterhoek. De Liemers betreft de gemeenten Zevenaar, Rijnwaarden, Westervoort en Duiven.
CONTACT

Week van de Achterhoekse wijnen
De Week van de Achterhoekse wijnen zet producenten van Achterhoekse wijnen en ciders in het zonnetje. De week vindt plaats van 22 – 28 augustus 2021 en start met een proeverij bij Eetwinkel Van Mien, Grutstraat 49 in Doetinchem.
Lees meerKerst 2020: Achterhoekse menu’s thuis of to-go
Achterhoekse Slow Food leden maken of bezorgen een thuismenu of menu to-go tijdens de feestdagen 2020. Steek ze een hart onder de riem: bestel!
Lees meerTaart voor drie agrarische ondernemers met visie en lef
Thank-a-farmer was in 2018 een succesvolle actie, die Slow Food Achterhoek vanwege het 30-jarig bestaan van Slow Food ook in 2019 heeft herhaald. Drie – vrouwelijke – agrarische ondernemers die het anders durven aanpakken ontvingen de taart uit handen van het bestuur.
Lees meerWeek van de Achterhoekse en Liemerse kazen – slot
Terugblik op de Week van de Achterhoekse en Liemerse Kazen van 6 – 13 oktober 2019.
Lees meerNieuwe kaas boerderij Köning gepresenteerd
6 - 13 oktober. Het is de Week van de Achterhoekse en Liemerse Kazen. Ook restaurant Strandlodge in Winterswijk heeft een voorliefde hebben voor lokale en ambachtelijke producten. Hun kaaswagen ligt daarom vol met fantastische Gelderse kazen, waaronder die van...
Lees meer6-10 Goede start kaasweek
De Week van de Achterhoekse en LIemerse Kazen is op zondag 6 oktober van start gegaan.
Lees meerWeek van de Achterhoekse en Liemerse kazen
Kennismaken met Achterhoekse en Liemerse Kazen in de week van 6 – 13 oktober bij kaasmakers, restaurants en kaasspeciaalzaken.
Lees meerLedenvergadering Slow Food Achterhoek 2019
Donderdag 16 mei - Landelijk Bijen Educatiecentrum - Landgoed De Kieftskamp - Vorden 19.00 - 20.00 uur: algemene ledenvergadering (dus alleen voor leden) 20.00 - 22.00 uur: openbare lezing Jan Willem van der Schans over ultrakorte ketens De jaarlijkse algemene...
Lees meerSmaakgids en wegwijzer naar lokale voedsel-voorziening
Slow Food Achterhoek en Liemers heeft onlangs twee publicaties uitgebracht: de Smaakgids Eet Lokaal met adressen en beschrijvingen waar je alle parels uit de Achterhoek en Liemers kunt vinden. De gids is gratis voor leden en kost 2 euro voor niet-leden. Daarnaast...
Lees meerHet Keunenhuis: van ossenpeer en Benny de beer
Het is ruim een jaar geleden dat we kop-tot-kont chef Nel Schellekens spraken over haar plannen voor een culinaire proeftuin en ‘no waste-keuken’ in en om het Keunenhuis in Winterswijk-Woold. Na drie jaar plannen maken begon afgelopen september de verbouwing. Hoog...
Lees meerIk hou van ouwe mannen
Meer dan tien jaar geleden, in 2007, richtte ze samen met Ria Olijslager de Slow Food-afdeling in de Achterhoek op. Zo lang ze zich kan heugen verwerkt en eet ze dier en plant van kop tot kont, dan wel van schil tot pit. En ze is de ‘beschermheilige’ van alle...
Lees meerAGENDA
Er zijn momenteel geen aanstaande evenementen.

BESTUUR

André Brouwer
Voorzitter

Annerie van Bommel
Bestuurslid

Geert Veenendaal
Secretaris & penningmeester

Friederike Kleijn
Algemeen bestuurslid