ACHTERHOEK

ACHTERHOEK

Slow Food Achterhoek is onderdeel van de nationale vereniging en internationale beweging Slow Food. We zijn een non-profit organisatie die pleit en strijdt voor good, clean en fair voedsel. Ons eten moet goed smaken en zonder giftige residuen en onnodige toevoegingen worden geproduceerd. Milieu- en dierenwelzijn worden gerespecteerd; producenten ontvangen een eerlijke vergoeding voor hun werk. Dat is onze missie.

Slow Food Achterhoek is een bloeiende regionale vereniging van zo’n 150 leden, waarin consumenten, producenten en koks elkaar weten te vinden. We kennen ons gastronomisch erfgoed, onze authentieke Achterhoekse productiewijzen en onze duurzaam geproduceerde, traditionele en nieuwe streekproducten.

We brengen consumenten, producenten en koks en onderwijs met elkaar in contact en wisselen kennis uit. We organiseren regelmatig excursies en proeverijen, stimuleren netwerkvorming en koken regelmatig samen. Zo dragen wij bij aan een toekomstbestendige, regionale voedselvoorziening.

GEBIED

Slow Food Community Achterhoek is actief in de regio Achterhoek. Dit zijn de gemeenten: Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doesburg, Doetinchem, Lochem, Montferland, Oost Gelre, Oude IJsselstreek, Winterswijk en Zutphen.

Daarnaast hebben leden uit de regio Liemers zich ook vaak aangesloten bij de Achterhoek. De Liemers betreft de gemeenten Zevenaar, Rijnwaarden, Westervoort en Duiven.

 

CONTACT

Ledenvergadering Slow Food Achterhoek 2019

Donderdag 16 mei - Landelijk Bijen Educatiecentrum - Landgoed De Kieftskamp - Vorden 19.00 - 20.00 uur: algemene ledenvergadering (dus alleen voor leden) 20.00 - 22.00 uur: openbare lezing Jan Willem van der Schans over ultrakorte ketens De jaarlijkse algemene...

Lees meer

Smaakgids en wegwijzer naar lokale voedsel-voorziening

Slow Food Achterhoek en Liemers heeft onlangs twee publicaties uitgebracht: de Smaakgids Eet Lokaal met adressen en beschrijvingen waar je alle parels uit de Achterhoek en Liemers kunt vinden. De gids is gratis voor leden en kost 2 euro voor niet-leden. Daarnaast...

Lees meer

Het Keunenhuis: van ossenpeer en Benny de beer

Het is ruim een jaar geleden dat we kop-tot-kont chef Nel Schellekens spraken over haar plannen voor een culinaire proeftuin en ‘no waste-keuken’ in en om het Keunenhuis in Winterswijk-Woold. Na drie jaar plannen maken begon afgelopen september de verbouwing. Hoog...

Lees meer

Kreeften voor fijnproevers

Afgelopen weekend verscheen er een verslag in De Telegraaf (rapportage van Felix Wilbrink) van de blinde kreeftenproeverij in Zeeland bij Slow Food Alliantiechef D.P. Arkenbout in Bruinisse. In zijn brasserie De Vluchthaven werden vier verschillende kreeften geproefd...

Lees meer

Ik hou van ouwe mannen

Meer dan tien jaar geleden, in 2007, richtte ze samen met Ria Olijslager de Slow Food-afdeling in de Achterhoek op. Zo lang ze zich kan heugen verwerkt en eet ze dier en plant van kop tot kont, dan wel van schil tot pit. En ze is de ‘beschermheilige’ van alle...

Lees meer

Menu for Change

Voor het eerst in de geschiedenis van Slow Food, lanceert dé voedselbeweging voor good, clean & fair food een wereldwijde campagne: Menu for Change. Met deze campagne vragen we aandacht voor de rol van onze voedselproductie op klimaatverandering, want ons huidige...

Lees meer

INTERNATIONAAL SLOW FOOD CONGRESS 2017

Eind september komen 500 Slow Food activisten uit 150 landen bij elkaar in Chengdu, China. Op dit 7e Internationale Congres worden alle instituties van Slow Food International opnieuw benoemd: de International Council van landenvertegenwoordigers, het Uitvoerend...

Lees meer

AGENDA 2019

Er zijn momenteel geen toekomstige events.

BESTUUR

Bert Berghoef

Bert Berghoef

Voorzitter

Wim Slotboom

Wim Slotboom

Vice-voorzitter

Geert Veenendaal

Geert Veenendaal

Secretaris & penningmeester

Willem ter Voert

Willem ter Voert

Algemeen bestuurslid

Friederike Kleijn

Friederike Kleijn

Algemeen bestuurslid