Voedselsystemen hebben wereldwijd te maken met grote uitdagingen. Vooral de groeiende consumptie van dierlijk voedsel uit de bio-industrie en de intensieve visserij heeft de voedselzekerheid en de menselijke gezondheid de afgelopen decennia schade berokkend. Om nog maar te zwijgen van de rampzalige effecten op dierenwelzijn en de klimaatcrisis. Er is dringend verandering nodig om aan deze meervoudige crises het hoofd te kunnen bieden.
Visie Slow Food
We hebben een voedselsysteem voor ogen dat werkelijk duurzame voedselproductie verkiest boven industrieel voedsel in de transitie naar gezonde, plantrijke diëten die agro-ecologische landbouw en ambachtelijke visserij ondersteunen.
Wat is dat; agro-ecologie? 🌱
Agro-ecologie is een ecologische benadering van de landbouw, waarbij optimaal gebruik wordt gemaakt van de natuurlijke hulpbronnen en diensten, zonder deze te beschadigen.
Naast de ecologische aspecten worden ook de sociale aspecten van het landbouwsysteem integraal meegenomen. Agro-ecologie is niet gekoppeld aan één bepaalde landbouwmethode, maar sluit aan bij diverse benaderingen in de duurzame landbouw, die een alternatief bieden voor de gangbare industriële landbouw.
Slow Food promoot agro-ecologie al lange tijd als de oplossing voor de kwalen van het industriële voedselsysteem. Agro-ecologie streeft naar herstel van de centrale rol van boeren, vissers, voedselambachtslieden, herders en inheemse volkeren in het agro-voedselsysteem en ook naar het bevorderen van sociale rechtvaardigheid en mensenrechten. Agro-ecologie biedt zo een manier om universele toegang te verzekeren tot diverse diëten, die culturen respecteren; biodiversiteit en natuurlijke hulpbronnen behouden; en de klimaatcrisis matigen.
👉🏼 Lees het Plant the Future rapport over Slow Food’s participatieproces onder boeren, vissers, jongeren, voedselambachtslieden, inheemse volkeren, koks, onderwijzers en activisten van het Slow Food-netwerk in het Engels, Italiaans en Spaans.
Ook in Noord-Nederland zijn er dappere pioniers en inspirerende ontwikkelingen waarvan we er graag een aantal met jullie delen:
Casus 1: We Are the Regeneration
We Are The ReGeneration is een beweging die werkt aan de verandering naar een ‘ecology economy’. De beweging verbindt en verbeeldt alle pioniers en opiniemakers, die laten zien dat een ecologische samenleving mogelijk is. Lees de inspirerende verhalen die verandering teweegbrengen op:
Casus 2: Marrit Kyung Ok Schakel & Bas van Rijn van boerderij Buitenverwachting
Op Boerderij Buitenverwachting kiezen Marrit Kyung Ok Schakel en Bas van Rijn voor bijzondere (huis-)dierenrassen, een voedselbos én stellen ze het erf open voor de lokale gemeenschap, omdat ze ervan overtuigd zijn dat boerderijen gezonder en veerkrachtiger worden van diversiteit.
re-generation.cc/pionier/marrit-kyung-ok-schakel-bas-van-rijn-boerderij-buitenverwachting
Casus 3: Oogst winkel
Oogst verbindt regeneratieve boeren met de stad door hun producten aan buurtbewoners te verkopen. Dat doen ze met onbemande winkels (je kunt openen en betalen met app) die op een centrale plek in dorp of stad. Als consument kun je hier dus je vlees, zuivel, groenten en fruit kopen van boeren uit de buurt, die allemaal natuur-inclusief werken. Zo ontvangt de boer meer marge en kan zo nog beter met de natuur werken. Er zijn op dit moment Oogst-winkels in Leiden, Woerden en Dalfsen. Op 27 januari opent Oogst in Haarlem, Gierstraat 14L.