Een leeg restaurant, overgebleven voedsel en vervallen catering opdrachten… Het coronavirus heeft grote impact op lokale producenten, chefs en horecagelegenheden. Het zijn vaak de kleine lokale ondernemers die het moeilijk hebben in deze tijd. Laten we hen daarom steunen waar mogelijk. Juist nu. 

Benieuwd hoe jij jouw favoriete producent, chef of restaurant een kan helpen? Lees hier 8 tips om lokale voedselondernemers te steunen.

1. #supportyourlocals
Breng een aantal producenten, chefs en restauranteigenaren bij elkaar en stel een voedselbox samen van jullie producten. Campagne bureau Food Cabinet heeft een toolkit gemaakt met handige tips en tricks. Support Your Locals in Amsterdam en De Locals in Utrecht gingen je voor.

2. #thuiswerken
Als je thuis werkt, bespaar je reistijd. Die reistijd kan je mooi gebruiken om tijdens je lunchpauze een ommetje te wandelen of fietsen en je boodschappen te doen bij een boerderijwinkel bij jou in de buurt. Kijk op www.slowfood.nl/kieslokaal en vind een boerderij in jouw regio.

3. #stayathomechallenge
Nu je toch tijd over hebt, kan je ook meteen lokale bloem, eieren en appels kopen, om daar in het weekend een appeltaart van te bakken. Slow Food USA deelt live kookvideo’s om je cooking skills bij te spijkeren.

4. #helpdehoreca
Koop een tegoedbon of merchandise bij een restaurant dat kookt met lokale producten. Op die manier kan het restaurant rekenen op jouw komst in de toekomst en heb jij een leuk etentje om naar uit te kijken. Zo kan je bijvoorbeeld restaurant De Ceuvel en restaurant De Kas in Amsterdam steunen door een tegoedbon te kopen. Maar ook De Veldkeuken in Utrecht en restaurant De Nieuwe Winkel in Nijmegen bieden tegoedbonnen aan.

5. #kieslokaal
Supermarkten draaien overuren en topomzet. Het zijn echter vaak de kleine lokale ondernemers die het moeilijk hebben in deze tijd. Kijk op www.slowfood.nl/kieslokaal en vind adressen van producenten, chefs en horecagelegenheden bij jou in de buurt die nu (tijdelijk) geopend zijn als afhaalpunt of zelfs (contactloos) bezorgen tot aan je voordeur.

6. #thuisbezorgd
Ga thuis uit eten. Kan het diner met familie of vrienden niet doorgaan omdat het restaurant gesloten is? Veel restaurants bieden nu bezorgmaaltijden aan. Zo bezorgt restaurant RIJKS in Amsterdam drie-gangen maaltijden tot aan je voordeur.

7. #review
Heb je laatst nog heerlijk gegeten bij restaurant bij jou in de buurt? Schrijf een review op hun Facebookpagina of andere recensie website, zodat hun online ‘rating’ relevant blijft.

8. #helponsoogsten
Tot slot kan je ook helpen door je handen uit de mouwen te steken. In de groentesector breekt het oogstseizoen aan, maar veel medewerkers uit andere landen kunnen niet komen in verband met de maatregelen omtrent COVID19. Daarom doet LTO Arbeidskracht een beroep op Nederlanders om de telers te helpen via de website helponsoogsten.nl. Ook vanuit huis is jouw hulp welkom. Help bijvoorbeeld bij de marketing van een lokaal initiatief of start je eigen solidariteitsactie!

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!