Eind vorig jaar wonnen Pelle Sinke en Loïs Overbosch de eerste prijs van de Slow Food 100×100 Challenge. Dat leidde tot het startschot voor hun project ‘Boonzaak’, waar ze tempeh maken van Nederlandse (Ark van de Smaak) peulvruchten. Ondertussen zijn ze druk bezig geweest, en hebben ze zelfs de eerste test abonnementen verstuurd (ze gaan namelijk hun tempeh per post opsturen, op abonnementsbasis). Onlangs waren ze bij familie Smak in Lutjewinkel, van wie ze nu veel peulvruchten gebruiken. Lees de volledige update hieronder!

In het boek De Ark van de Smaak in Nederland staat een stukje over Smak. Deze familie teelt al generaties lang  verschillende soorten peulvruchten. Op dit moment doen ze dat nog steeds, en runt zoon Erik het bedrijf, samen met zijn ouders. In het bedrijf worden zo’n 10 soorten peulvruchten geteeld, waarvan een heel aantal oud-Nederlandse soorten.

Bij Boonzaak vinden we het belangrijk dat we weten waar onze ingrediënten vandaan komen. We kopen daarom het liefst direct in bij de boer. Na het maken van de klimaatkast hadden we nog een klein deel van het prijzengeld over wat we direct wilden investeren in bonen. Daarom gingen we op 3 juni op pad naar Lutjewinkel naar de familie Smak. Heel team Boonzaak en Maarten Kuiper (voormalig bestuurslid Slow Food Nederland en initiatiefnemer van de 100×100 challenge) waren aanwezig. 

 

Onder het genot van een kopje koffie en een plakje cake met uitzicht op de weilanden, praatten we over tempeh, de bereiding van peulvruchten en de geschiedenis van de boerderij. Op onze vraag waarom ze de keuze hebben gemaakt om deze bijzondere bonen te telen, kwam het antwoord dat de bonen eigenlijk helemaal niet zo bijzonder zijn. Vroeger had elke boer namelijk een veldje met zulke peulvruchten! Zo ook familie Smak. Het unieke is alleen wel dat familie Smak met de teelt door is gegaan, waar andere boeren er helaas mee gestopt zijn.

 

Vervolgens kregen we een rondleiding over het erf. We zagen hier voorraden bonen en de machines die gebruikt worden voor bijvoorbeeld het sorteren. Ook namen we een kijkje in de winkel, waar we ontzettend enthousiast werden van alle recepten met bonen die ze daar hadden liggen. Nadat we hadden gekozen welke bonen we wilden meenemen voor de verdere verwerking tot tempeh van Boonzaak, namen we 5 tot 20 kilo van elke boon mee. Zo verlieten we met een propvolle auto het erf van de familie Smak.

 

De komende tijd maken we dus trots tempeh van bonen van familie Smak. Mocht je zelf nog een adresje zoeken voor je peulvruchten: op de website van Smak kun je al hun peulvruchten bestellen! Of beter nog: ben je in de buurt van Lutjewinkel, ga vooral langs bij de boerderijwinkel van Smak en laad net zoals wij je auto vol!

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!