Wildplukken in Nederland , Oogsten Zonder Zaaien

Wildplukken is de oudste manier om in je voedsel te voorzien. Met de opkomst van de welvaart ging deze activiteit bijna verloren. Nog maar enkelingen hadden de kennis. Daarom werd ‘Oogsten Zonder Zaaien’ in het leven geroepen. Eerst was dit een Slow Food werkgroep waar geïnteresseerden samen kwamen en zich de verloren kennis weer eigen maakten. Inmiddels is het uitgegroeid tot een website met een ‘Wildplukwiki’ waar je alles kunt vinden omtrent wildplukken. Zo kunnen enthousiastelingen ook zelf aan de slag om de lekkerste producten in de natuur te verzamelen en te verwerken.

Het gezicht achter de website is Roel van Kollem (bestuurslid van Slow Food Amsterdam). In een kort interview vroegen wij hem wat wildplukken zo bijzonder maakt en wat je allemaal op Oogsten Zonder Zaaien kan vinden.

Wat is Oogsten Zonder Zaaien?

“Kort gezegd is dat eten oogsten uit de natuur. De naam is bedacht door Onno Kleyn tijdens een van onze excursies. Vandaag de dag organiseren we nauwelijks meer excursies en diners. Oogsten Zonder Zaaien is tegenwoordig een online platform met een bijbehorende Wildplukwiki die ieder jaar completer wordt. Dit is (net als Wikipedia) een opensource platform; iedereen kan er informatie aan toevoegen, die vervolgens wel op juistheid wordt gecontroleerd door vrijwillige medewerkers. De Wildplukwiki geeft informatie over alles wat in de natuur te eten is, netjes gerubriceerd op item. Ieder item bevat botanische kennis, oogstinformatie en een culinair recept, want zoals het Slow Food betaamd: het moet wel lekker zijn, anders is het niet het vermelden waard.”

Wat willen jullie bereiken met Oogsten Zonder Zaaien?

“We willen mensen voorzien van informatie over lekker eten uit de natuur. Eten uit het ‘wild’ was ongeveer 20 jaar geleden een bijna verloren gegane activiteit. Daarmee was de kennis erover ook aan het verdwijnen. Wij vonden het de moeite waard dat die kennis toch bewaard bleef, want er is zoveel te genieten van de pure en bijzondere smaken uit de natuur. De Wildplukwiki is nu uitgegroeid tot een van de meest uitgebreide, Nederlandstalige bronnen van informatie over smakelijk wildplukken.”

Welke tips geef je aan mensen die voor het eerst willen gaan wildplukken in Nederland?

“Bij de minste of geringste twijfel: niet plukken! We waarschuwen mensen om bepaalde dingen niet te plukken als je onervaren bent. Het beste advies aan beginnende wildplukkers is mee te gaan met een ervaren gids. En verder: pleeg geen roofbouw op de natuur. Laat altijd wat staan en pluk geen bedreigde soorten. Kortom: heb respect voor de natuur.”

Wat is je favoriete recept?

“Het blijft altijd moeilijk om mijn favoriete recept te noemen. Ik heb meerdere darlings. Een signature gerecht van mij is gekarameliseerde cantharellen met abrikozenparfait.”

Wil je meer weten over Oogsten Zonder Zaaien of wil je meehelpen aan deze website en Wildplukwiki? Stuur dan een mail naar info@oogstenzonderzaaien.nl.

Meer blogs lezen?

Ark van de Smaak - Brabantse Grijze Zandboekweit

Brabantse Grijze Zandboekweit op de kaart

Eerder dit jaar vroegen we om tips over partijen Brabantse Grijze Zandboekweit, een Ark van de Smaak-ras dat we maar al te graag terug op de kaart...
Danielle Leoni - Slow Food Professionals

Chef-kok Danielle Leoni: “Er ligt macht in weten wat je eet”

  De Slow Food Professionals Community verbindt Food Professionals die werken aan een duurzamer, gezonder en eerlijker voedselsysteem. De...
Brood.Revolutie - Slow Food Professionals

Ons Dagelijks Desembrood: circulair van akker tot bakker

  ‘Plofbrood’ noemen ze het, fabrieksbrood. Zoals je het over plofkip hebt. Jolien van Es en Lotte Middelkoop van Brood.Revolutie in het...
Woeste Goesting - Christine Rolofs

Crowdfunding: Woeste Goesting, de wilde proeftuin van de Kempen

Help Christine Roelofs bij het realiseren van haar culinaire fotoboek 'Woeste Goesting, de wilde proeftuin van de Kempen'! Chef, kunstenaar, tuinder...
Edie Mukiibi

Slow Food-voorzitter Edie Mukiibi over Wereldvoedseldag

  Vandaag, 16 oktober, is het Wereldvoedseldag. Een dag waarop we stilstaan bij ons eten en aandacht vragen voor voedselonzekerheid. Want de...
Sheila Struyck - Lekker is dat! Slow Food Professionals

Lekker is dat | Sheila Struyck brengt kookboek over duurzaam koken uit

Slow Food Professional Sheila Struyck draait al enige tijd mee in de wereld van de duurzame gastronomie. Met haar plant-forward missie inspireert ze...
Alessandro Vargiu - Terra Madre

Terra Madre/Salone del Gusto 2024: Een Terugblik

Wij zijn de natuur. In de Italiaanse stad Turijn verandert het Parco Dora om de twee jaar in een groots gastronomisch festijn als Slow Food er...
De Kleischuur - Slow Food Professional

Bistro Flores, Restaurant Rotonde en De Kleischuur in de We’re Smart Green Guide

  We're Smart World riep de Green Guide in het leven om restaurants niet alleen te beoordelen op smaak en culinaire creativiteit, maar ook op...
Nevel Wid Ales

Nevel Wild Ales brouwt met Restaurant Rotonde en De Kleischuur

Twee Slow Food Professionals die de krachten bundelen om samen iets tofs neer te zetten: daar worden wij blij van. Zo brouwt Restaurant De...
Achterhoekse appels - Ark van de Smaak

Achterhoekse appels in de Ark van de Smaak

  “Bedreigde gastronomische pareltjes probeert Slow Food te koesteren in de Ark van de Smaak,” schreven Nelleke Don en André Brouwer...

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!