Tijdens de online Slow Food proeverij op donderdag 10 december proeven we maar liefst vijf verschillende producten die tot de Ark van de Smaak behoren. Elk product is uniek in zijn soort, ambachtelijk gemaakt en heeft een bijzonder verhaal. Vandaag lichten wij uit: Limburgse perenappelstroop.
Slow Food werkt aan het behoud van Limburgse perenappelstroop vanwege de waardevolle traditie, het bijzondere productieproces, de pure smaak en de rol van het product bij het beschermen van authentiek en biodivers landschap.
TRADITIONELE LIMBURGSE PERENAPPELSTROOP
Vanaf de Middeleeuwen, met de opkomst van tal van kloosters, ontstond in het huidige Zuid-Limburg een vorm van fruitteelt die uiteindelijk ook leidde tot een bloeiende bedrijfstak rond stroop. Van oorsprong is stroop broodbeleg; vervolgens is het ook gebruikt in combinatie met kaas en vlees. Het stroopstoken is een traditie die uniek is in de wereld.
De fruitbomen stonden destijds verspreid in kloostertuinen, rond boerenerven en dorpen op de kalkrijke lössbodems die Zuid-Limburg en aangrenzende gebieden in België en Duitsland rijk is. In de huisweiden had elke boer zijn fruit voor eigen gebruik. Een deel daarvan werd tot stroop verwerkt. De regio werd de wieg van verschillende stroopsoorten, waaronder Limburgse stroop.
STROOPSTOKEN
Stroopstoken was aanvankelijk een manier om fruit te conserveren en daarmee broodbeleg met veel calorieën voor de winter op te slaan. Elk dorp had zijn eigen stroopstokers. Als voor de Tweede Wereldoorlog nam de fabrieksmatige stroopproductie, waarin veel (goedkoper) suikerbiet is verwerkt, steeds verder toe. Tegelijkertijd verdwenen veel hoogstamboomgaarden door de uitbreiding van steden en dorpen en invoering van moderne landbouwmethoden. Rond 1960 waren er in Limburg nog tientallen verschillende hoogstamappel- en perenrassen; in de moderne fruitteelt veel minder. Door herlevende aandacht voor cultuurhistorie en landschapsschoon zijn de laatste decennia weer veel hoogstamboomgaarden aangelegd. Tegelijkertijd nam een aantal enthousiastelingen het ambacht van stroopstoken weer op.
Hoogstamboomgaarden leveren de belangrijke grondstof voor stroop in de vorm van fruit van traditionele appelrassen. Traditionele Limburgse perenappelstroop gebruikt appels en peren in een bepaalde verhouding, koperen ketels die direct met verwarmd worden, grof gezeefd sap dat meer ‘body’ geeft en ‘hoger’ op smaak is en een ononderbroken productieproces van fruit tot stroop, zonder verdere toevoegingen. Een stroopstoker moet dit zien klaar te spelen met de appels en peren die op het moment van stoken, vanaf september/oktober, beschikbaar zijn. De Limburgse stroop heeft vanwege de ambachtelijke bereidingswijze en de wisselende variatie aan fruitrassen een breed smaakpalet. Traditionele Limburgse perenappelstroop is gemaakt van ongeveer 60% peren en 40% appels.
SLOW FOOD PROEVERIJ
Slow Food viert feest! Op donderdag 10 december is het Terra Madre Dag en vieren wij de diversiteit van ons netwerk, waarin aandacht voor ambacht, traditie, cultuur, kleinschalige producenten en diversiteit in dierenrassen, gewassen en producten centraal staat. Dit jaar organiseert Slow Food Nederland, ter ere daarvan, een online Slow Food proeverij met smakelijke producten uit de Ark van de Smaak. Het programma is als livestream te volgen en jij bent van harte uitgenodigd! Doe je mee? Bestel je borrelpakket in onze webshop.