Talks, workshops en proeverijen: dit is het (online) programma van Terra Madre 2020/2021

Op 8 oktober 2020 gaat het grootste en belangrijkste Slow Food evenement ter wereld van start: Terra Madre – Salone del Gusto. Slow Food producenten, chefs, studenten, activisten en iedereen die nieuwsgierig is naar good, clean en fair voedsel komen hier samen.

Tekst // Slow Food Nederland
Beeld // Terra Madre 2018 door Alessandro Vargiu

Honderden activiteiten, verdeeld over zes maanden

In verband met de maatregelen omtrent COVID-19, gaat Terra Madre dit jaar niet in gebruikelijke vorm door, maar zal het evenement grotendeels online plaatsvinden. Het evenement duurt dit jaar maar liefst zes maanden. Van oktober 2020 tot en met april 2021 worden er op nationaal, regionaal en lokaal niveau seminars, conferenties, workshops, proeverijen en andere activiteiten georganiseerd. Na een half jaar wordt Terra Madre afgesloten met het Slow Food International Congress, dat in april 2021 in Turijn zal plaatsvinden.

Volg Terra Madre online én offline

Dit jaar zoomt Terra Madre in op vier mondiale ecosystemen: hooglanden, laaglanden, watergebieden en stedelijke gebieden, waarbij aandacht voor behoud en bevordering van biodiversiteit centraal staat. Door middel van live debatten, talkshows en webinars, zullen Slow Food activisten met elkaar in gesprek gaan om de gedeelde problemen en kansen van deze ecosystemen in kaart te brengen, te analyseren en samen tot oplossingen te komen. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Sitopia: Rethinking the City, Starting with Food – Vrijdag 9 oktober (18:00)
    Food Talk met Carolyn Steel (architect, historicus, auteur)
    Ondanks dat voedsel een centrale rol in ons leven inneemt, heeft het – samen met andere essentiële gemeenschappelijke behoeften, zoals water en lucht – aan belang in ons dagelijks leven verloren. Volgens Carolyn Steel, architect, historicus en auteur van oa. Hungry City en Sitopia, moeten wij voedsel zien als tool om systematische verandering teweeg te brengen.  Carolyn ligt haar visie toe in een online Food Talk.
  • Traditional Kitchens to Safeguard Agri-Food Heritage – Zaterdag 10 oktober (14:00)
    D
    ebat met Luisa Acosta (chef, aangesloten bij de Slow Food Koks Alliantie)
    Volgens Slow Food chef en historicus Luisa Acosta uit Colombia kan koken als cultureel hulpmiddel dienen bij het veiligstellen van voedselsoevereiniteit. Met de juiste educatie is het mogelijk om jonge kok-studenten op te leiden tot bewuste en professionele koks, zodat zij voedselsoevereiniteit kunnen waarborgen voor de toekomst van hun gemeenschap. Luisa ligt haar visie toe in een online debat.
  • Edible Cities, Cities of the Future – Maandag 12 oktober (09:00 en 18:00)
    Paneldiscussie met oa. Jeffrey Spangenberg (voorzitter Slow Food Amsterdam)

    Voedsel heeft een belangrijke rol bij het vormgeven van stedelijke gebieden. De oudste steden ter wereld vormden een essentieel kruispunt voor de verdeling van agrarische producten naar andere gebieden. Tegenwoordig leeft 50% van de wereldbevolking in stedelijke gebieden op slechts 2% van het aardoppervlak. Steden stoten veel schadelijke CO2 uit en hebben daarmee een groot aandeel in de klimaatcrisis. Tegelijkertijd kunnen zij ook grote veranderingen doorvoeren en voedsel centraal stellen op de agenda. Jeffrey Spangenberg, voorzitter van Slow Food Amsterdam en mede-oprichter van het Amsterdam Food Council, deelt zijn visie op de rol van stedelijke voedselomgevingen in ons huidige voedselsysteem.

Daarnaast is een breed scala aan online colleges en culturele activiteiten; geniet bijvoorbeeld van wereldmuziek tijdens het concert van Connecting Diversity (10 oktober, 20:00), leer over de paradoxale relatie tussen mensen en bomen (21 november, 09:00 en 17:00) of tune in bij de live proeverij van Slow Food Nederland op donderdagavond 10 december (binnenkort meer info online).

Terra Madre in Nederland

Op donderdag 10 december is het Terra Madre Day en viert Slow Food haar 31e verjaardag. Om deze feestelijke dag met elkaar te vieren, organiseert Slow Food Nederland een online proeverij met smakelijke Ark van de Smaak producten. Naast een interactief randprogramma en deelname aan de online proeverij, kunnen supporters van Slow Food voorafgaand aan Terra Madre Day een borrelplank bestellen via slowfood.nl. Houd donderdagavond 10 december alvast vrij, want deze feestelijke proeverij wil je niet missen! Binnenkort meer info online.

Terra Madre platform en programma: komt dat zien!

Wil je meer weten over Terra Madre – Salone del Gusto 2020? Kijk op www.terramadresalonedelgusto.com en bekijk het uitgebreide programma!

Meer blogs lezen?

Ark van de Smaak - Brabantse Grijze Zandboekweit

Brabantse Grijze Zandboekweit op de kaart

Eerder dit jaar vroegen we om tips over partijen Brabantse Grijze Zandboekweit, een Ark van de Smaak-ras dat we maar al te graag terug op de kaart...
Danielle Leoni - Slow Food Professionals

Chef-kok Danielle Leoni: “Er ligt macht in weten wat je eet”

  De Slow Food Professionals Community verbindt Food Professionals die werken aan een duurzamer, gezonder en eerlijker voedselsysteem. De...
Brood.Revolutie - Slow Food Professionals

Ons Dagelijks Desembrood: circulair van akker tot bakker

  ‘Plofbrood’ noemen ze het, fabrieksbrood. Zoals je het over plofkip hebt. Jolien van Es en Lotte Middelkoop van Brood.Revolutie in het...
Woeste Goesting - Christine Rolofs

Crowdfunding: Woeste Goesting, de wilde proeftuin van de Kempen

Help Christine Roelofs bij het realiseren van haar culinaire fotoboek 'Woeste Goesting, de wilde proeftuin van de Kempen'! Chef, kunstenaar, tuinder...
Edie Mukiibi

Slow Food-voorzitter Edie Mukiibi over Wereldvoedseldag

  Vandaag, 16 oktober, is het Wereldvoedseldag. Een dag waarop we stilstaan bij ons eten en aandacht vragen voor voedselonzekerheid. Want de...
Sheila Struyck - Lekker is dat! Slow Food Professionals

Lekker is dat | Sheila Struyck brengt kookboek over duurzaam koken uit

Slow Food Professional Sheila Struyck draait al enige tijd mee in de wereld van de duurzame gastronomie. Met haar plant-forward missie inspireert ze...
Alessandro Vargiu - Terra Madre

Terra Madre/Salone del Gusto 2024: Een Terugblik

Wij zijn de natuur. In de Italiaanse stad Turijn verandert het Parco Dora om de twee jaar in een groots gastronomisch festijn als Slow Food er...
De Kleischuur - Slow Food Professional

Bistro Flores, Restaurant Rotonde en De Kleischuur in de We’re Smart Green Guide

  We're Smart World riep de Green Guide in het leven om restaurants niet alleen te beoordelen op smaak en culinaire creativiteit, maar ook op...
Nevel Wid Ales

Nevel Wild Ales brouwt met Restaurant Rotonde en De Kleischuur

Twee Slow Food Professionals die de krachten bundelen om samen iets tofs neer te zetten: daar worden wij blij van. Zo brouwt Restaurant De...
Achterhoekse appels - Ark van de Smaak

Achterhoekse appels in de Ark van de Smaak

  “Bedreigde gastronomische pareltjes probeert Slow Food te koesteren in de Ark van de Smaak,” schreven Nelleke Don en André Brouwer...

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!