PRESIDIA

PRESIDIA

GOOD, CLEAN EN FAIR VOEDSEL BEGINT BIJ DE PRODUCENT

Met de Slow Food presidia komt de Ark van de Smaak tot leven. In het presidium project werkt Slow Food wereldwijd samen met kleinschalige producenten van kwaliteitsproducten die dreigen te verdwijnen. We leren meer over de productiemethodes, de grondstoffen en de omgeving waar het product gemaakt wordt. Zo blijven belangrijke (traditionele) kennis, vaardigheden, maar ook lokale rassen en plantsoorten bewaard. Rondom elf Nederlandse Ark van de Smaak producten hebben producenten zich verenigd in een presidium. Zij waarborgen onderling de kwaliteit van de producten, beschermen het landschap en helpen elkaar de productiemethoden te verbeteren.

PRODUCENTEN OP HET PODIUM

Het Slow Food Presidium project is ontstaan om missie van Slow Food in de praktijk vorm te geven. Slow Food ondersteunt kleinschalige producenten die tot doel hebben een traditioneel Ark van de Smaak-product, een productieproces of een voedsel-ecosysteem tegen uitsterven te beschermen. Dat doen we o.a. door producenten een podium te bieden en zo chefs en consumenten kennis te laten maken met deze bijzondere producten en manier van werken.

Het Slow Food Presidium project is in 1999 gestart en is nu een geregistreerde merknaam. Op dit moment zijn er meer dan 500 presidia met meer dan 13000 betrokken producenten over de hele wereld.

SLOW FOOD PRESIDIA WERELDWIJD

SLOW FOOD PRESIDIA NEDERLAND

INTRODUCTIE ARK VAN DE SMAAK

De Ark van de Smaak is een internationale catalogus van bedreigd culinair erfgoed. Het bevat kleinschalige kwaliteitsproducten die dreigen te verdwijnen, maar onlosmakelijk verbonden zijn met de cultuur, natuur en geschiedenis van een gebied. De Ark biedt een platform voor deze kwetsbare groente- en fruitsoorten, granen, dierenrassen, dranken, kazen en vleeswaren; zo willen we samen deze prachtige producten behouden. Zo moedigen we het kopen en eten van deze producten aan, en benadrukken daarbij de duurzame productiewijzen die eraan ten grondslag liggen.

VEELGESTELDE VRAGEN

Wat doet een presidium?

Een Slow Food Presidium is een groep producenten die tot doel hebben gesteld een traditioneel Ark van de Smaak-product, een productieproces of een voedsel-ecosysteem tegen uitsterven te beschermen.

Dit doen zij door hun producten, processen of ecosystemen te promoten bij zowel beroepsgroepen die met de producten werken (Horeca, groothandel, detailhandel) als bij een breder publiek. Presidia doen dit door presentaties te verzorgen op vak- en publieks events, food festivals, boerenmarkten in Nederland maar bijvoorbeeld ook in Italië. Om de beschikbaarheid van Ark van de Smaak-producten voor chefs te vergemakkelijken is er een apart on-line platform in ontwikkeling waarbij chefs makkelijker Ark van de Smaak-producten kunnen afnemen.

Hoe start je een presidium?

Producenten besluiten onderling of zijn een Presidium rondom hun producten willen vormen. De aanvraag wordt gedaan door de Ark van de Smaak commissie bij the Slow Food Foundation for Biodiversity in Italië. Als de aanvraag compleet en ontvankelijk is, bestaat de volgende stap uit een bezoek aan de lokale coördinatoren en geïnteresseerde producenten. Hierna wordt samen een productieprotocol opgesteld, volgens de regels van the Slow Food Foundation for Biodiversity. Het presidium wordt dan officieel opgenomen in zowel de nationale als internationale lijst van Slow Food presidia.

Waar kan ik het jaarverslag van een presidium inzien?
Waar kan ik informatie over de 12 Nederlandse presidia lezen?

Boeren-Goudse Oplegkaas (lees meer)
Brandrode rund (lees meer)
Chaams hoen (lees meer)
Drents heideschaap (lees meer)
Oosterscheldekreeft (lees meer)
Lakenvelder rund (lees meer)
Limburgse stroop (lees meer)
Texelse schapenkaas (lees meer)
Boeren Leidsekaas (lees meer)
Twentse landgans (lees meer)
Waddenzeevisserij
Friese en Zeeuwse melkschaap

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!