Cheese dag 2: Kaasmaker Peter Thomas, Ierland

Cheese is in volle gang. In de afgelopen edities werden de Britse en Ierse eilanden sterk gerepresenteerd. Deze keer staan de Ieren er alleen voor. Met een kleine, maar ontzettend goede selectie kazen staan ze dit jaar op Cheese. Ze representeren het enige Ierse Slow Food Presidium: ‘Irish Raw Milk Cheeses’.

 

Peter Thomas

De kunst van het kaasmaken wordt vaak doorgegeven van generatie op generatie. In sommige unieke gevallen begint het ook vanuit nul. Zo is de Ier Peter Thomas 20 jaar geleden begonnen met het maken van zijn rauwmelkse ‘Bellingham Blue’. Een blauwader kaas op zijn best. De prachtige romige structuur ondersteund het intense en bloemige aroma van de blauwader.

 

Kaas vanaf nul

Peter vertelt over hoe lastig het is om een nieuwe kaas te ontwikkelen. Het heeft hem ruim tweeënhalf jaar gekost om tot een kaas te komen waarmee hij tevreden is. “Je maakt een kaas, wacht drie maanden, proeft, en maakt de kaas opnieuw”. Op het moment dat hij begon, was hij de enige in Ierland die rauwmelkse blauwader kaas maakte. Peter benadrukt het belang van de weide. In de zomer maakt hij ook nog een verse kaas, omdat de smaak van de weide dan prachtig naar voren komt.

Peter is al sinds de eerste editie aanwezig op Cheese. Ondanks dat ze nu met minder zijn, zijn de kazen van de Britse eilanden zoals elke keer weer een van de hoogtepunten van Cheese. Het is nu de tweede dag, en ze zijn al bijna uitverkocht.

 

Op de foto van links naar rechts: Hermione Winters, voorzitter Slow Food Ierland. Peter Thomas, kaasmaker van de Bellingham Blue

Zie hier meer over Cheese

Bezoek de website van Bellingham

Meer blogs lezen?

Ark van de Smaak - Brabantse Grijze Zandboekweit

Brabantse Grijze Zandboekweit op de kaart

Eerder dit jaar vroegen we om tips over partijen Brabantse Grijze Zandboekweit, een Ark van de Smaak-ras dat we maar al te graag terug op de kaart...
Danielle Leoni - Slow Food Professionals

Chef-kok Danielle Leoni: “Er ligt macht in weten wat je eet”

  De Slow Food Professionals Community verbindt Food Professionals die werken aan een duurzamer, gezonder en eerlijker voedselsysteem. De...
Brood.Revolutie - Slow Food Professionals

Ons Dagelijks Desembrood: circulair van akker tot bakker

  ‘Plofbrood’ noemen ze het, fabrieksbrood. Zoals je het over plofkip hebt. Jolien van Es en Lotte Middelkoop van Brood.Revolutie in het...
Woeste Goesting - Christine Rolofs

Crowdfunding: Woeste Goesting, de wilde proeftuin van de Kempen

Help Christine Roelofs bij het realiseren van haar culinaire fotoboek 'Woeste Goesting, de wilde proeftuin van de Kempen'! Chef, kunstenaar, tuinder...
Edie Mukiibi

Slow Food-voorzitter Edie Mukiibi over Wereldvoedseldag

  Vandaag, 16 oktober, is het Wereldvoedseldag. Een dag waarop we stilstaan bij ons eten en aandacht vragen voor voedselonzekerheid. Want de...
Sheila Struyck - Lekker is dat! Slow Food Professionals

Lekker is dat | Sheila Struyck brengt kookboek over duurzaam koken uit

Slow Food Professional Sheila Struyck draait al enige tijd mee in de wereld van de duurzame gastronomie. Met haar plant-forward missie inspireert ze...
Alessandro Vargiu - Terra Madre

Terra Madre/Salone del Gusto 2024: Een Terugblik

Wij zijn de natuur. In de Italiaanse stad Turijn verandert het Parco Dora om de twee jaar in een groots gastronomisch festijn als Slow Food er...
De Kleischuur - Slow Food Professional

Bistro Flores, Restaurant Rotonde en De Kleischuur in de We’re Smart Green Guide

  We're Smart World riep de Green Guide in het leven om restaurants niet alleen te beoordelen op smaak en culinaire creativiteit, maar ook op...
Nevel Wid Ales

Nevel Wild Ales brouwt met Restaurant Rotonde en De Kleischuur

Twee Slow Food Professionals die de krachten bundelen om samen iets tofs neer te zetten: daar worden wij blij van. Zo brouwt Restaurant De...
Achterhoekse appels - Ark van de Smaak

Achterhoekse appels in de Ark van de Smaak

  “Bedreigde gastronomische pareltjes probeert Slow Food te koesteren in de Ark van de Smaak,” schreven Nelleke Don en André Brouwer...

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!