Moestuinschool Amsterdam

… EN DE ONDERBROEK IN DE VOLLE GROND
Aan de Sixhaven, in Amsterdam Noord, ligt dit jaar een biologische moestuin- school voor volwassenen. En zoals op elke school, begonnen we bij het begin,      in januari al: de bodem.

In ons geval heel wezenlijk, want onze tijdelijke tuin ligt op een voormalig bouwterrein, elf meter bovenop de buis van de Noord-Zuidlijn. Alle grond is er na de bouw in 2015 op gegooid en komt van elders. Het is vooral zand. Vorig jaar tuinden we er ook al, en na lang zoeken en nadenken besloten we toendertijd om er twee vrachtwagens wormencompost door te werken, uitgereden in 800 kruiwagens. Dat werkte goed. Dus dit jaar – toen we nog een jaartje mochten blijven en we van de tuin een moestuinschool maakten – deden we er nog een vrachtwagentje bij. Om te kijken hoeveel bodemleven er nou eigenlijk in die grond van ons zit, lieten we in alle tuintjes een katoenen onderbroek ingraven in maart. Het idee is: na twee maanden is die opgegeten door het bodemleven als je bodem gezond is. Op internet zijn er leuke filmpjes van te zien. Na twee maanden – begin mei – groef de eerste cursist zijn broekje op: hagelschoon, maar er zat geen gaatje in. Ongeschonden.

Is onze grond dan wel zo gezond als wij dachten?

We hebben er een tijdje over nagedacht en de filmpjes nog eens bekeken. Wat viel op?

Mensen in t-shirt in een volwassen tuin. Warmte. Dat is wat wij al maanden missen!

Ons bodemleven doet niets, want het is waarschijnlijk nog in een winterslaap. Zij begroeven hun onderbroek misschien pas in juli, dat maakt best wat uit, natuurlijk. Daarom doen onze planten ook bar weinig. Kortom, die onderbroek in volle grond, is óók een test om te weten of je bodemleven al ontwaakt is, en zin heeft in een hapje kantoen. Binnenkort is het juni. Dan graven we de broeken gewoon nog eens op, en zo gaan we door. Tot het wekenlang 25 graden is en als de broeken dan nog steeds zo mooi zijn alsof ze net uit de Zeeman komen, dan gaan we misschien alsnog twijfelen aan onze keus voor wormencompost. Tenzij de snijbonen drie meter lang zijn en de bieten zo groot als een babyhoofdje. In dat geval twijfelen we aan de onderbroekentest. Kom dus vooral na juli eens langs, om te horen hoe het afliep, met onze onderbroeken. Of ze er nog zijn, of dat ze toch zijn opgegeten.

 

Opgeven voor 2022 is nu al mogelijk.

Stuur een mailtje naar:  info@moestuinschoolamsterdam.nl         

 

                       

 

www.moestuinschoolamsterdam.nl

Sixhavenweg Amsterdam

 

Instagram:  Soep uit Noord

 

Tuinders / docenten: Nancy Wiltink en Michel Olden

Reactie:  communicatie@slowfoodamsterdam.nl

 

Meer blogs lezen?

Ark van de Smaak - Brabantse Grijze Zandboekweit

Brabantse Grijze Zandboekweit op de kaart

Eerder dit jaar vroegen we om tips over partijen Brabantse Grijze Zandboekweit, een Ark van de Smaak-ras dat we maar al te graag terug op de kaart...
Danielle Leoni - Slow Food Professionals

Chef-kok Danielle Leoni: “Er ligt macht in weten wat je eet”

  De Slow Food Professionals Community verbindt Food Professionals die werken aan een duurzamer, gezonder en eerlijker voedselsysteem. De...
Brood.Revolutie - Slow Food Professionals

Ons Dagelijks Desembrood: circulair van akker tot bakker

  ‘Plofbrood’ noemen ze het, fabrieksbrood. Zoals je het over plofkip hebt. Jolien van Es en Lotte Middelkoop van Brood.Revolutie in het...
Woeste Goesting - Christine Rolofs

Crowdfunding: Woeste Goesting, de wilde proeftuin van de Kempen

Help Christine Roelofs bij het realiseren van haar culinaire fotoboek 'Woeste Goesting, de wilde proeftuin van de Kempen'! Chef, kunstenaar, tuinder...
Edie Mukiibi

Slow Food-voorzitter Edie Mukiibi over Wereldvoedseldag

  Vandaag, 16 oktober, is het Wereldvoedseldag. Een dag waarop we stilstaan bij ons eten en aandacht vragen voor voedselonzekerheid. Want de...
Sheila Struyck - Lekker is dat! Slow Food Professionals

Lekker is dat | Sheila Struyck brengt kookboek over duurzaam koken uit

Slow Food Professional Sheila Struyck draait al enige tijd mee in de wereld van de duurzame gastronomie. Met haar plant-forward missie inspireert ze...
Alessandro Vargiu - Terra Madre

Terra Madre/Salone del Gusto 2024: Een Terugblik

Wij zijn de natuur. In de Italiaanse stad Turijn verandert het Parco Dora om de twee jaar in een groots gastronomisch festijn als Slow Food er...
De Kleischuur - Slow Food Professional

Bistro Flores, Restaurant Rotonde en De Kleischuur in de We’re Smart Green Guide

  We're Smart World riep de Green Guide in het leven om restaurants niet alleen te beoordelen op smaak en culinaire creativiteit, maar ook op...
Nevel Wid Ales

Nevel Wild Ales brouwt met Restaurant Rotonde en De Kleischuur

Twee Slow Food Professionals die de krachten bundelen om samen iets tofs neer te zetten: daar worden wij blij van. Zo brouwt Restaurant De...
Achterhoekse appels - Ark van de Smaak

Achterhoekse appels in de Ark van de Smaak

  “Bedreigde gastronomische pareltjes probeert Slow Food te koesteren in de Ark van de Smaak,” schreven Nelleke Don en André Brouwer...

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!