De Ark van de Smaak is onderdeel van de Slow Food Stichting voor Biodiversiteit. De Ark is in essentie een verzameling, een catalogus van kleinschalige voedselproducten en bereidingswijzen van over de hele wereld. 5514 producten en gebruiken die onlosmakelijk verbonden zijn aan de cultuur, geschiedenis en tradities van mensen uit 150 verschillende landen. Van al die landen zijn er slechts een paar die ook een Ark van de Smaak boek hebben. En vanaf nu is Nederland er daar een van!
Foto: Bergse Ansjovis, één van de bijna honderd Nederlandse Ark van de Smaak producten
Begin 2019 werd het eerste contact over de plannen voor het boek gelegd tussen Slow Food International en Slow Food Nederland. Sindsdien is door een intensieve samenwerking met studenten, producenten, chefs en andere bewakers van ons gastronomisch erfgoed het boek tot stand gekomen. Maarten Kuiper van Slow Food Nederland vertelt enthousiast over het proces: “Toch wel heel bijzonder om in de crowdfunding te merken hoeveel animo er is voor de Ark van de Smaak, juist ook buiten Slow Food. We hebben zoveel support en enthousiaste reacties gekregen, echt te gek. Ik hoop dat we die gezamenlijke, positieve voorwaartse energie kunnen voortzetten in toekomstige projecten rondom de Ark. En steeds meer mensen erbij betrekken.”
De Ark van de Smaak is opgericht om licht te schijnen op bepaalde producten en gebruiken die het risico lopen binnen enkele generaties te verdwijnen. Een ark heeft iets droevigs; het is een soort laatste redmiddel. De Ark kaart aan dat we onze biodiversiteit en gastronomische rijkdom aan het verliezen zijn. Deze verzameling is echter verre van een stoffig museum vol vergeten gebruiken. Integendeel! De Ark van de Smaak is een oproep tot actie. Een oproep om die prachtige gastronomische tradities te vieren.
En het mooie van de Ark: jij kunt eraan meehelpen. Hoe? Met je vork! Het belangrijkste middel dat we hebben om ervoor te zorgen dat deze producten niet verdwijnen, is onze eetlust. Door Ark producten te kopen, ondersteunen we de mensen die deze mooie tradities in leven houden, en zorgen we ervoor dat de Brabantse Bellefleur, de Zeeuwse platte oester, de Nederlandse heidehoning en de Eldense blauwe pruim nog generaties lang bij ons op tafel blijven!