MET DE ARK VIEREN WE ONS GASTRONOMISCH ERFGOED

De Ark van de Smaak is onderdeel van de Slow Food Stichting voor Biodiversiteit. De Ark is in essentie een verzameling, een catalogus van kleinschalige voedselproducten en bereidingswijzen van over de hele wereld. 5514 producten en gebruiken die onlosmakelijk verbonden zijn aan de cultuur, geschiedenis en tradities van mensen uit 150 verschillende landen. Van al die landen zijn er slechts een paar die ook een Ark van de Smaak boek hebben. En vanaf nu is Nederland er daar een van!

Foto: Bergse Ansjovis, één van de bijna honderd Nederlandse Ark van de Smaak producten

Begin 2019 werd het eerste contact over de plannen voor het boek gelegd tussen Slow Food International en Slow Food Nederland. Sindsdien is door een intensieve samenwerking met studenten, producenten, chefs en andere bewakers van ons gastronomisch erfgoed het boek tot stand gekomen. Maarten Kuiper van Slow Food Nederland vertelt enthousiast over het proces: “Toch wel heel bijzonder om in de crowdfunding te merken hoeveel animo er is voor de Ark van de Smaak, juist ook buiten Slow Food. We hebben zoveel support en enthousiaste reacties gekregen, echt te gek. Ik hoop dat we die gezamenlijke, positieve voorwaartse energie kunnen voortzetten in toekomstige projecten rondom de Ark. En steeds meer mensen erbij betrekken.”

De Ark van de Smaak is opgericht om licht te schijnen op bepaalde producten en gebruiken die het risico lopen binnen enkele generaties te verdwijnen. Een ark heeft iets droevigs; het is een soort laatste redmiddel. De Ark kaart aan dat we onze biodiversiteit en gastronomische rijkdom aan het verliezen zijn. Deze verzameling is echter verre van een stoffig museum vol vergeten gebruiken. Integendeel! De Ark van de Smaak is een oproep tot actie. Een oproep om die prachtige gastronomische tradities te vieren. 

En het mooie van de Ark: jij kunt eraan meehelpen. Hoe? Met je vork! Het belangrijkste middel dat we hebben om ervoor te zorgen dat deze producten niet verdwijnen, is onze eetlust. Door Ark producten te kopen, ondersteunen we de mensen die deze mooie tradities in leven houden, en zorgen we ervoor dat de Brabantse Bellefleur, de Zeeuwse platte oester, de Nederlandse heidehoning en de Eldense blauwe pruim nog generaties lang bij ons op tafel blijven!

Meer over de Ark van de Smaak.

Meer blogs lezen?

Ark van de Smaak - Brabantse Grijze Zandboekweit

Brabantse Grijze Zandboekweit op de kaart

Eerder dit jaar vroegen we om tips over partijen Brabantse Grijze Zandboekweit, een Ark van de Smaak-ras dat we maar al te graag terug op de kaart...
Danielle Leoni - Slow Food Professionals

Chef-kok Danielle Leoni: “Er ligt macht in weten wat je eet”

  De Slow Food Professionals Community verbindt Food Professionals die werken aan een duurzamer, gezonder en eerlijker voedselsysteem. De...
Brood.Revolutie - Slow Food Professionals

Ons Dagelijks Desembrood: circulair van akker tot bakker

  ‘Plofbrood’ noemen ze het, fabrieksbrood. Zoals je het over plofkip hebt. Jolien van Es en Lotte Middelkoop van Brood.Revolutie in het...
Woeste Goesting - Christine Rolofs

Crowdfunding: Woeste Goesting, de wilde proeftuin van de Kempen

Help Christine Roelofs bij het realiseren van haar culinaire fotoboek 'Woeste Goesting, de wilde proeftuin van de Kempen'! Chef, kunstenaar, tuinder...
Edie Mukiibi

Slow Food-voorzitter Edie Mukiibi over Wereldvoedseldag

  Vandaag, 16 oktober, is het Wereldvoedseldag. Een dag waarop we stilstaan bij ons eten en aandacht vragen voor voedselonzekerheid. Want de...
Sheila Struyck - Lekker is dat! Slow Food Professionals

Lekker is dat | Sheila Struyck brengt kookboek over duurzaam koken uit

Slow Food Professional Sheila Struyck draait al enige tijd mee in de wereld van de duurzame gastronomie. Met haar plant-forward missie inspireert ze...
Alessandro Vargiu - Terra Madre

Terra Madre/Salone del Gusto 2024: Een Terugblik

Wij zijn de natuur. In de Italiaanse stad Turijn verandert het Parco Dora om de twee jaar in een groots gastronomisch festijn als Slow Food er...
De Kleischuur - Slow Food Professional

Bistro Flores, Restaurant Rotonde en De Kleischuur in de We’re Smart Green Guide

  We're Smart World riep de Green Guide in het leven om restaurants niet alleen te beoordelen op smaak en culinaire creativiteit, maar ook op...
Nevel Wid Ales

Nevel Wild Ales brouwt met Restaurant Rotonde en De Kleischuur

Twee Slow Food Professionals die de krachten bundelen om samen iets tofs neer te zetten: daar worden wij blij van. Zo brouwt Restaurant De...
Achterhoekse appels - Ark van de Smaak

Achterhoekse appels in de Ark van de Smaak

  “Bedreigde gastronomische pareltjes probeert Slow Food te koesteren in de Ark van de Smaak,” schreven Nelleke Don en André Brouwer...

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!