Ondernemers worden in tijden van crisis gedwongen om anders naar hun onderneming te kijken. Zo kon traiteur en Slow Food chef Jeroen van Nijnatten zijn werkagenda tot na de zomer vol krassen met afmeldingen. Hij liet het er echter niet bij zitten en ging – toen het nog kon – op bezoek bij kleinschalige lokale producenten. Wekelijks deelt hij zijn bevindingen. Dit keer in de schijnwerpers: lamsvlees uit Balloo.

Tekst en beeld // Jeroen van Nijnatten

Jeroen, je bent op bezoek geweest bij de herders van Balloo. Kan je vertellen wat je daar gezien hebt?
“Ik ben met Marianne op pad geweest op de Balloërveld. Zij loopt zes dagen per week over de heide met 450 Drentse heideschapen. Dat doet ze al 20 jaar lang! Zelf mocht ik de kudde een aantal uren volgen en proberen bij elkaar te houden.”

Hoe verwerken ze hun product?
“De heideschapen begrazen het Drentse Balloërveld en eten enkel heide, kruiden en gras. Het Drents heidelamsvlees kan zich wat betreft smaak, structuur en kleur meten met wild. Herders van Balloo laten een deel van het lamsvlees door slagerij Nederhoed verwerken tot oa. shoarmavlees, gehakt en koteletten. Een slagerij uit Balkbrug verwerkt een deel van het vlees tot lamssalami en lamsham. Deze producten zijn te koop bij de schaapskooi in Balloo.

Wat maakt deze heideschapen zo uniek?
De schapen zijn UNESCO Immaterieel Erfgoed en behoren tot het Slow Food Presidium Drents Heideschaap. Daar mogen de herders trots op zijn! Het ras heeft een lange staart, diverse mooie kleuren en het vlees geeft bovendien sappig vlees.”

Waar kan ik lamsvlees uit Balloo kopen?
“De salami is onovertroffen! Die is te koop bij de schaapskooi in Balloo. Ze verkopen daar ook diverse wolproducten. Kijk voor meer informatie en (aangepaste) openingstijden op www.herdersvanballoo.nl.”

– Jeroen van Nijnatten is traiteur in Utrecht. Hij is specialist op het gebied van verfijnde catering en sfeervolle diners. Als lid van de Slow Food Koks Alliantie kookt hij zo veel mogelijk met ambachtelijke en streekgebonden producten. Als gevolg van de coronacrisis zijn al zijn opdrachten komen te vervallen. Hij laat het er echter niet bij zitten en schrijft verslag van zijn bezoek aan lokale producenten (die hij nog voor corona tijden kon bezoeken). Kijk voor meer informatie over Jeroen en zijn bedrijf op www.jeroenvannijnatten.nl.

– Dit verslag delen wij in het kader van #kieslokaal. Het zijn vaak de kleinschalige lokale ondernemers die het moeilijk hebben in deze tijd. Op www.slowfood.nl/kieslokaal vind je lokale voedselondernemers waar je verse producten uit jouw regio kan vinden. Bestel een maaltijd. Koop een tegoedbon. Kies lokaal. Juist nu.

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!