Kaas loopt altijd!

Vandaag neemt Freek Anema van de melkschapenhouderij De Kooihoek afscheid van de biologische boerenmarkt in Utrecht. Meer dan 30 jaar lang reed hij elke vrijdagochtend van Exel in de Achterhoek naar het Utrechtse Vredenburg om Nederland aan de schapenkaas te krijgen.

Tekst // René Zanderink

Hij moet er dus ruim 1500 keer gestaan hebben. Zo rond 1995 bezocht ik hem voor de eerste keer voor een reportage in het outdoormagazine Seasons. Honderd Fries-Zeeuwse melkschapen had hij toen, en dat heeft hij nog steeds, meer hoeft niet. In 2008 bezocht ik hem voor de tweede keer, ditmaal met een Italiaanse delegatie van Slow Food International, die wel eens wilde zien of er in Nederland ook goede schapenkaas gemaakt werd. Ze waren gelijk overtuigd. Goede smaak, goede rijping, zo veel zuiverheid & ambachtelijkheid.

De kazen van De Kooihoek zijn dan ook erkend en opgenomen in de Ark van de Smaak, waarvan binnenkort het boek met 100 Nederlandse topitems uitkomt. Zijn vrouw Ellen Stam is de melkster, Freek dus de verkoper van de fantastische schapenkazen. De verkoop op de boerenmarkt wordt overgenomen door Annemiek van Doorn van Schapenlekkers, die zelf geen melkster is.

Meer blogs lezen?

Ark van de Smaak - Brabantse Grijze Zandboekweit

Brabantse Grijze Zandboekweit op de kaart

Eerder dit jaar vroegen we om tips over partijen Brabantse Grijze Zandboekweit, een Ark van de Smaak-ras dat we maar al te graag terug op de kaart...
Danielle Leoni - Slow Food Professionals

Chef-kok Danielle Leoni: “Er ligt macht in weten wat je eet”

  De Slow Food Professionals Community verbindt Food Professionals die werken aan een duurzamer, gezonder en eerlijker voedselsysteem. De...
Brood.Revolutie - Slow Food Professionals

Ons Dagelijks Desembrood: circulair van akker tot bakker

  ‘Plofbrood’ noemen ze het, fabrieksbrood. Zoals je het over plofkip hebt. Jolien van Es en Lotte Middelkoop van Brood.Revolutie in het...
Woeste Goesting - Christine Rolofs

Crowdfunding: Woeste Goesting, de wilde proeftuin van de Kempen

Help Christine Roelofs bij het realiseren van haar culinaire fotoboek 'Woeste Goesting, de wilde proeftuin van de Kempen'! Chef, kunstenaar, tuinder...
Edie Mukiibi

Slow Food-voorzitter Edie Mukiibi over Wereldvoedseldag

  Vandaag, 16 oktober, is het Wereldvoedseldag. Een dag waarop we stilstaan bij ons eten en aandacht vragen voor voedselonzekerheid. Want de...
Sheila Struyck - Lekker is dat! Slow Food Professionals

Lekker is dat | Sheila Struyck brengt kookboek over duurzaam koken uit

Slow Food Professional Sheila Struyck draait al enige tijd mee in de wereld van de duurzame gastronomie. Met haar plant-forward missie inspireert ze...
Alessandro Vargiu - Terra Madre

Terra Madre/Salone del Gusto 2024: Een Terugblik

Wij zijn de natuur. In de Italiaanse stad Turijn verandert het Parco Dora om de twee jaar in een groots gastronomisch festijn als Slow Food er...
De Kleischuur - Slow Food Professional

Bistro Flores, Restaurant Rotonde en De Kleischuur in de We’re Smart Green Guide

  We're Smart World riep de Green Guide in het leven om restaurants niet alleen te beoordelen op smaak en culinaire creativiteit, maar ook op...
Nevel Wid Ales

Nevel Wild Ales brouwt met Restaurant Rotonde en De Kleischuur

Twee Slow Food Professionals die de krachten bundelen om samen iets tofs neer te zetten: daar worden wij blij van. Zo brouwt Restaurant De...
Achterhoekse appels - Ark van de Smaak

Achterhoekse appels in de Ark van de Smaak

  “Bedreigde gastronomische pareltjes probeert Slow Food te koesteren in de Ark van de Smaak,” schreven Nelleke Don en André Brouwer...

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!