Het belang van de (wilde) bij en wat jij kunt doen om te helpen!

Vandaag – 20 mei – besteden we internationaal aandacht aan het belang van de (wilde) bij op Wereldbijendag. De bij is dan ook een bijzonder beestje: van groot belang voor behoud van biodiversiteit én ons voedsel. Maar waarom speelt de bij zo’n belangrijke rol en wat kan jij doen om de bij te helpen? Nienke Vennik – redacteur voor Slow Food Nederland – sprak met een imker bij haar uit de buurt en zocht het uit.

Tekst // Nienke Vennik
Beeld // Mauro Lima via Unsplash

Ik ben, sinds kort, één van de gelukkigen die van de natuur mag genieten in mijn eigen tuin. En dat doe ik dan ook regelmatig. Terwijl ik laatst op een zonnige dag in mijn tuin zat, viel mijn oog op een bijzondere bij. En dat bleek er bij nadere inspectie niet één te zijn, maar veel meer. Allemaal aan het graven in mijn net omgespitte aarde. Nieuwsgierig als ik ben, maakte ik een foto en stuurde deze naar mijn lokale imker met twee vragen: wat is dit voor bij en wat kan ik doen om hem te helpen?

Wat is dit voor bij?
De honingbij is de meest bekende bijensoort. Ze leven in grote volken en worden gehouden door imkers. Daarnaast leven er nog veel meer wilde, solitaire bijensoorten in Nederland. Deze wilde bijen zijn niet verbonden aan een kast, maar zwermen rond en leven bijvoorbeeld in de grond of in een holte van een plant. Het gebied waar de wilde bij zijn voedsel zoekt, is vaak niet erg groot, terwijl honingbijen wel een paar kilometer kunnen vliegen voor een bloem of plant. Juist deze wilde bijen kunnen onze hulp goed gebruiken. De bijen die ik in mijn tuin tegen kwam, bleken metselbijen te zijn. Een naam die hij te danken heeft aan de gewoonte om de eieren af te zetten in een holte die vervolgens wordt dichtgemetseld.

Waarom zijn bijen belangrijk?
Deze metselbij is één van de ruim 350 verschillende soorten bijen die in Nederland voorkomen. Daarvan wordt ongeveer de helft met uitsterven bedreigd. Bedenk daarbij dat zo’n tachtig procent van de planten waar wij van eten voor bestuiving afhankelijk is van bijen, en je wordt niet blij. Zonder bijen geen koffie, geen chocolade en veel fruit- en groentesoorten zullen niet meer beschikbaar zijn. Bijen zijn ontzettend belangrijk voor ons als mensen en voor de biodiversiteit in onze natuur. Die moeten we niet laten uitsterven. Gelukkig kunnen we de wilde bij helpen!

Wat kan ik doen om de bij te helpen?
Daarvoor wil ik terugkomen op de tweede vraag die ik aan de imker stelde: wat kan ik nu doen om de bij te helpen? Zijn antwoord was duidelijk. Je kunt de bijen helpen met bloemen en insectenhotels. Dit kan zowel in een tuin als op een balkon. Kies voor een mix van veel verschillende bloemen, zodat veel verschillende bijensoorten ervan kunnen genieten. Heb je een grote tuin en wil je nog een stapje verder gaan? Veel bijensoorten nestelen in de grond. Je helpt ze door in de tuin een zandbak te maken. Andere bijen zijn juist gek op dood hout. Heb je een hoekje over? Laat daar dan wat dood hout voor ze liggen en maak een rommelhoekje. Daar worden ook andere insecten erg blij van. Bijen zijn hartstikke belangrijk, voor onze biodiversiteit en voor ons eten. Plant daarom, op deze Dag van de Aarde, een extra bloem in je tuin of op je balkon, om de (wilde) bijen een handje te helpen!

– Wil je weten wat Slow Food doet om (wilde) bijen te helpen? Neem een kijkje op www.slowfood.com/save-bees-farmers en teken de petitie!

– Dit blog is geschreven door Nienke Vennik. Nienke zet zich op verschillende manieren in voor duurzaamheid en natuur: op scouting, binnen de politiek en voor haar werk. Nienke is communicatiemedewerker Duurzaamheid bij gemeente Beesel en zet zich vrijwillig in voor de redactie van Slow Food Nederland.

Meer blogs lezen?

Ark van de Smaak - Brabantse Grijze Zandboekweit

Brabantse Grijze Zandboekweit op de kaart

Eerder dit jaar vroegen we om tips over partijen Brabantse Grijze Zandboekweit, een Ark van de Smaak-ras dat we maar al te graag terug op de kaart...
Danielle Leoni - Slow Food Professionals

Chef-kok Danielle Leoni: “Er ligt macht in weten wat je eet”

  De Slow Food Professionals Community verbindt Food Professionals die werken aan een duurzamer, gezonder en eerlijker voedselsysteem. De...
Brood.Revolutie - Slow Food Professionals

Ons Dagelijks Desembrood: circulair van akker tot bakker

  ‘Plofbrood’ noemen ze het, fabrieksbrood. Zoals je het over plofkip hebt. Jolien van Es en Lotte Middelkoop van Brood.Revolutie in het...
Woeste Goesting - Christine Rolofs

Crowdfunding: Woeste Goesting, de wilde proeftuin van de Kempen

Help Christine Roelofs bij het realiseren van haar culinaire fotoboek 'Woeste Goesting, de wilde proeftuin van de Kempen'! Chef, kunstenaar, tuinder...
Edie Mukiibi

Slow Food-voorzitter Edie Mukiibi over Wereldvoedseldag

  Vandaag, 16 oktober, is het Wereldvoedseldag. Een dag waarop we stilstaan bij ons eten en aandacht vragen voor voedselonzekerheid. Want de...
Sheila Struyck - Lekker is dat! Slow Food Professionals

Lekker is dat | Sheila Struyck brengt kookboek over duurzaam koken uit

Slow Food Professional Sheila Struyck draait al enige tijd mee in de wereld van de duurzame gastronomie. Met haar plant-forward missie inspireert ze...
Alessandro Vargiu - Terra Madre

Terra Madre/Salone del Gusto 2024: Een Terugblik

Wij zijn de natuur. In de Italiaanse stad Turijn verandert het Parco Dora om de twee jaar in een groots gastronomisch festijn als Slow Food er...
De Kleischuur - Slow Food Professional

Bistro Flores, Restaurant Rotonde en De Kleischuur in de We’re Smart Green Guide

  We're Smart World riep de Green Guide in het leven om restaurants niet alleen te beoordelen op smaak en culinaire creativiteit, maar ook op...
Nevel Wid Ales

Nevel Wild Ales brouwt met Restaurant Rotonde en De Kleischuur

Twee Slow Food Professionals die de krachten bundelen om samen iets tofs neer te zetten: daar worden wij blij van. Zo brouwt Restaurant De...
Achterhoekse appels - Ark van de Smaak

Achterhoekse appels in de Ark van de Smaak

  “Bedreigde gastronomische pareltjes probeert Slow Food te koesteren in de Ark van de Smaak,” schreven Nelleke Don en André Brouwer...

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!