Vandaag – 20 mei – besteden we internationaal aandacht aan het belang van de (wilde) bij op Wereldbijendag. De bij is dan ook een bijzonder beestje: van groot belang voor behoud van biodiversiteit én ons voedsel. Maar waarom speelt de bij zo’n belangrijke rol en wat kan jij doen om de bij te helpen? Nienke Vennik – redacteur voor Slow Food Nederland – sprak met een imker bij haar uit de buurt en zocht het uit.
Tekst // Nienke Vennik
Beeld // Mauro Lima via Unsplash
Ik ben, sinds kort, één van de gelukkigen die van de natuur mag genieten in mijn eigen tuin. En dat doe ik dan ook regelmatig. Terwijl ik laatst op een zonnige dag in mijn tuin zat, viel mijn oog op een bijzondere bij. En dat bleek er bij nadere inspectie niet één te zijn, maar veel meer. Allemaal aan het graven in mijn net omgespitte aarde. Nieuwsgierig als ik ben, maakte ik een foto en stuurde deze naar mijn lokale imker met twee vragen: wat is dit voor bij en wat kan ik doen om hem te helpen?
Wat is dit voor bij?
De honingbij is de meest bekende bijensoort. Ze leven in grote volken en worden gehouden door imkers. Daarnaast leven er nog veel meer wilde, solitaire bijensoorten in Nederland. Deze wilde bijen zijn niet verbonden aan een kast, maar zwermen rond en leven bijvoorbeeld in de grond of in een holte van een plant. Het gebied waar de wilde bij zijn voedsel zoekt, is vaak niet erg groot, terwijl honingbijen wel een paar kilometer kunnen vliegen voor een bloem of plant. Juist deze wilde bijen kunnen onze hulp goed gebruiken. De bijen die ik in mijn tuin tegen kwam, bleken metselbijen te zijn. Een naam die hij te danken heeft aan de gewoonte om de eieren af te zetten in een holte die vervolgens wordt dichtgemetseld.
Waarom zijn bijen belangrijk?
Deze metselbij is één van de ruim 350 verschillende soorten bijen die in Nederland voorkomen. Daarvan wordt ongeveer de helft met uitsterven bedreigd. Bedenk daarbij dat zo’n tachtig procent van de planten waar wij van eten voor bestuiving afhankelijk is van bijen, en je wordt niet blij. Zonder bijen geen koffie, geen chocolade en veel fruit- en groentesoorten zullen niet meer beschikbaar zijn. Bijen zijn ontzettend belangrijk voor ons als mensen en voor de biodiversiteit in onze natuur. Die moeten we niet laten uitsterven. Gelukkig kunnen we de wilde bij helpen!
Wat kan ik doen om de bij te helpen?
Daarvoor wil ik terugkomen op de tweede vraag die ik aan de imker stelde: wat kan ik nu doen om de bij te helpen? Zijn antwoord was duidelijk. Je kunt de bijen helpen met bloemen en insectenhotels. Dit kan zowel in een tuin als op een balkon. Kies voor een mix van veel verschillende bloemen, zodat veel verschillende bijensoorten ervan kunnen genieten. Heb je een grote tuin en wil je nog een stapje verder gaan? Veel bijensoorten nestelen in de grond. Je helpt ze door in de tuin een zandbak te maken. Andere bijen zijn juist gek op dood hout. Heb je een hoekje over? Laat daar dan wat dood hout voor ze liggen en maak een rommelhoekje. Daar worden ook andere insecten erg blij van. Bijen zijn hartstikke belangrijk, voor onze biodiversiteit en voor ons eten. Plant daarom, op deze Dag van de Aarde, een extra bloem in je tuin of op je balkon, om de (wilde) bijen een handje te helpen!
– Wil je weten wat Slow Food doet om (wilde) bijen te helpen? Neem een kijkje op www.slowfood.com/save-bees-farmers en teken de petitie!
– Dit blog is geschreven door Nienke Vennik. Nienke zet zich op verschillende manieren in voor duurzaamheid en natuur: op scouting, binnen de politiek en voor haar werk. Nienke is communicatiemedewerker Duurzaamheid bij gemeente Beesel en zet zich vrijwillig in voor de redactie van Slow Food Nederland.