Met veel plezier kijken we terug op de Ganzenworkshop met Ellen Mookhoek in de kookstudio van Club Cuisine van 26 maart jl.
Mooi om iedereen nieuwsgierig en geconcentreerd aan de slag te zien.
En heel erg leuk ook dat TV Noord Holland erbij was! Zie hier de link naar het item:
Dé oplossing tegen ganzenoverlast: Ellen legt uit hoe je ze klaarmaakt – NH Nieuws
Reacties van deelnemers:
Een lesje anatomie op zondagmiddag, daarna een krachttoer leveren om de gans goed uit zijn verenpak te halen, een proeverij van het heerlijke wild en naar huis met een paar lekkere borsten, die heerlijk smaakten na konfijten. Dat mag van mij vaker. Het was top! – Marion
Het was absoluut een mooie middag vol veren, eieren en lekkere stukjes vlees! – Bart
We hebben genoten van je gastvrije ontvangst en je enthousiasme.
Mijn pootjes liggen al in de pekel. – Mirjam
Verslag Ganzenworkshop 26 maart
Alle deelnemers druppelden binnen in de mooie ruimte. Achterin lagen de prachtige ganzen al te wachten.
Na het welkom van Slow Food Amsterdam bij een kopje koffie of thee en een introductie van Ellen ging iedereen gelijk aan de slag.
Ellen legde alles heel helder, rustig en duidelijk uit. En stap voor stap, deel voor deel werden de ganzen ontleed.
In een korte pauze proefden we ganzeneieren met ter plaatse gemaakte mayonaise, uiteraard ook van ganzenei.
In het tweede deel werd er gestaag verder gewerkt. Alle eetbare delen sneed iedereen secuur los. De haasjes werden onmiddellijk gebakken en geproefd. Ook de borst, en lever werden geproefd. De borsten en poten en andere delen konden mee naar huis.
Deze ganzen waren geschoten ten noorden van Amsterdam. Ellen raapt ook ganzeneieren, en soms brengt ze die voor de verkoop bij de Aanzet. (zeker tot 14 april)
Wil je zelf ook een keer zo’n workshop meemaken?
Ellen organiseert ze regelmatig. Zie haar website hieronder.
Links:
- Ellen Mookhoek: debredemoestuin.nl
- Locatie: clubcuisine.nl
Foto’s: Mirjam Koopmann, Bert Kempers en Dorothea Sinnema
Na afloop, toen het vlees was geproefd en alle veren en messen opgeruimd waren, hebben we nog gezellig geborreld aan de mooie lange tafel.
Bij de borrel:
Brood:
zelfgebakken door Bart van Club Cuisine & van Fort Negen & van stadsbakkerij As
Wijn:
Wit: Chardonnay 2019 van Wijndomein Pietershof
Rood: Brabants Rood 2017 van Dassemus gekocht bij https://beneluxwine.com/
Ossenworst 1746 – Slagerij Louman Jordaan Verkoopadressen
Ingelegde gele komkommer – van de Leeuw Zuurwaren in de Ark van de Smaak
Ganzenbitterballen – ontwikkeld door Lea ten Brummelhuizen van de Boerderijbox van ganzen uit Waterland – gekocht bij boerderij de Dikhoeve (andere ganzenbitterballen zijn te koop via http://dekeukenvanhetongewenstdier.nl/)
Chutney van Peer en Salie door Elaine van Wilde Chutney – zij staat onder andere op de markt op Noordoogst Met peren (doyenné du comice & conference) van René van der Aarde, uit het dorp Hem
Kaas:
Texelse Schapenkaas gekocht bij fromagerie Kef
Fransje van Mathildes kaas gekocht bij fromagerie Kef