Geslaagde Ganzenworkshop met Ellen Mookhoek

Met veel plezier kijken we terug op de Ganzenworkshop met Ellen Mookhoek in de kookstudio van Club Cuisine van 26 maart jl.

 

Mooi om iedereen nieuwsgierig en geconcentreerd aan de slag te zien.

En heel erg leuk ook dat TV Noord Holland erbij was! Zie hier de link naar het item:

Dé oplossing tegen ganzenoverlast: Ellen legt uit hoe je ze klaarmaakt – NH Nieuws

 

Reacties van deelnemers:

Een lesje anatomie op zondagmiddag, daarna een krachttoer leveren om de gans goed uit zijn verenpak te halen, een proeverij van het heerlijke wild en naar huis met een paar lekkere borsten, die heerlijk smaakten na konfijten. Dat mag van mij vaker. Het was top! – Marion

Het was absoluut een mooie middag vol veren, eieren en lekkere stukjes vlees! – Bart

We hebben genoten van je gastvrije ontvangst en je enthousiasme.
Mijn pootjes liggen al in de pekel. – Mirjam

 

Verslag Ganzenworkshop 26 maart

Alle deelnemers druppelden binnen in de mooie ruimte. Achterin lagen de prachtige ganzen al te wachten.

Na het welkom van Slow Food Amsterdam bij een kopje koffie of thee en een introductie van Ellen ging iedereen gelijk aan de slag.

Ellen legde alles heel helder, rustig en duidelijk uit. En stap voor stap, deel voor deel werden de ganzen ontleed.

In een korte pauze proefden we ganzeneieren met ter plaatse gemaakte mayonaise, uiteraard ook van ganzenei.

In het tweede deel werd er gestaag verder gewerkt. Alle eetbare delen sneed iedereen secuur los. De haasjes werden onmiddellijk gebakken en geproefd. Ook de borst, en lever werden geproefd. De borsten en poten en andere delen konden mee naar huis.

 

Deze ganzen waren geschoten ten noorden van Amsterdam. Ellen raapt ook ganzeneieren, en soms brengt ze die voor de verkoop bij de Aanzet. (zeker tot 14 april)

Wil je zelf ook een keer zo’n workshop meemaken?

Ellen organiseert ze regelmatig. Zie haar website hieronder.

 

Links:

 

Foto’s: Mirjam Koopmann, Bert Kempers en Dorothea Sinnema

 

Na afloop, toen het vlees was geproefd en alle veren en messen opgeruimd waren, hebben we nog gezellig geborreld aan de mooie lange tafel.

 

Bij de borrel:

Brood:

zelfgebakken door Bart van Club Cuisine & van Fort Negen & van stadsbakkerij As

Wijn:

Wit: Chardonnay 2019 van Wijndomein Pietershof

Rood: Brabants Rood 2017 van Dassemus gekocht bij https://beneluxwine.com/

Ossenworst 1746Slagerij Louman Jordaan Verkoopadressen

Ingelegde gele komkommer – van de Leeuw Zuurwaren in de Ark van de Smaak

Ganzenbitterballen – ontwikkeld door Lea ten Brummelhuizen van de Boerderijbox van ganzen uit Waterland – gekocht bij boerderij de Dikhoeve (andere ganzenbitterballen zijn te koop via http://dekeukenvanhetongewenstdier.nl/)

Larense mosterd

Chutney van Peer en Salie door Elaine van Wilde Chutney – zij staat onder andere op de markt op Noordoogst Met peren (doyenné du comice & conference) van René van der Aarde, uit het dorp Hem

Kaas:

Skeapsrond van de Dikhoeve

Texelse Schapenkaas gekocht bij fromagerie Kef

Fransje van Mathildes kaas gekocht bij fromagerie Kef

Meer blogs lezen?

Ark van de Smaak - Brabantse Grijze Zandboekweit

Brabantse Grijze Zandboekweit op de kaart

Eerder dit jaar vroegen we om tips over partijen Brabantse Grijze Zandboekweit, een Ark van de Smaak-ras dat we maar al te graag terug op de kaart...
Danielle Leoni - Slow Food Professionals

Chef-kok Danielle Leoni: “Er ligt macht in weten wat je eet”

  De Slow Food Professionals Community verbindt Food Professionals die werken aan een duurzamer, gezonder en eerlijker voedselsysteem. De...
Brood.Revolutie - Slow Food Professionals

Ons Dagelijks Desembrood: circulair van akker tot bakker

  ‘Plofbrood’ noemen ze het, fabrieksbrood. Zoals je het over plofkip hebt. Jolien van Es en Lotte Middelkoop van Brood.Revolutie in het...
Woeste Goesting - Christine Rolofs

Crowdfunding: Woeste Goesting, de wilde proeftuin van de Kempen

Help Christine Roelofs bij het realiseren van haar culinaire fotoboek 'Woeste Goesting, de wilde proeftuin van de Kempen'! Chef, kunstenaar, tuinder...
Edie Mukiibi

Slow Food-voorzitter Edie Mukiibi over Wereldvoedseldag

  Vandaag, 16 oktober, is het Wereldvoedseldag. Een dag waarop we stilstaan bij ons eten en aandacht vragen voor voedselonzekerheid. Want de...
Sheila Struyck - Lekker is dat! Slow Food Professionals

Lekker is dat | Sheila Struyck brengt kookboek over duurzaam koken uit

Slow Food Professional Sheila Struyck draait al enige tijd mee in de wereld van de duurzame gastronomie. Met haar plant-forward missie inspireert ze...
Alessandro Vargiu - Terra Madre

Terra Madre/Salone del Gusto 2024: Een Terugblik

Wij zijn de natuur. In de Italiaanse stad Turijn verandert het Parco Dora om de twee jaar in een groots gastronomisch festijn als Slow Food er...
De Kleischuur - Slow Food Professional

Bistro Flores, Restaurant Rotonde en De Kleischuur in de We’re Smart Green Guide

  We're Smart World riep de Green Guide in het leven om restaurants niet alleen te beoordelen op smaak en culinaire creativiteit, maar ook op...
Nevel Wid Ales

Nevel Wild Ales brouwt met Restaurant Rotonde en De Kleischuur

Twee Slow Food Professionals die de krachten bundelen om samen iets tofs neer te zetten: daar worden wij blij van. Zo brouwt Restaurant De...
Achterhoekse appels - Ark van de Smaak

Achterhoekse appels in de Ark van de Smaak

  “Bedreigde gastronomische pareltjes probeert Slow Food te koesteren in de Ark van de Smaak,” schreven Nelleke Don en André Brouwer...

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!