VEELGESTELDE VRAGEN

VEELGESTELDE VRAGEN

Staat jouw vraag er niet tussen? Stuur ons een bericht via dit contactformulier. Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws van Slow Food Nederland? Schrijf je in voor de maandelijkse Slow Food nieuwsbrief.

 

Wat betekent good, clean en fair ?
Slow Food zet zich wereldwijd in voor good, clean & fair food for everyone. Dat betekent: kwalitatieve producten, die zo min mogelijk impact hebben op de natuur met een eerlijke prijs voor de producent; toegankelijk voor iedereen.

 

Wanneer is Slow Food opgericht?
Slow Food is opgericht in 1989 in Italië, onder leiding van Carlo Petrini, als antwoord op fast food en het verdwijnen van lokale voedseltradities. Nu is Slow Food een brede internationale beweging die zich inzet voor een good, clean & fair voedselsysteem voor iedereen.
Welke organisatiestructuur heeft Slow Food Nederland?
Slow Food Nederland is een grassroots beweging en werkt in een verenigingsvorm met ongeveer 3000 leden. Dat betekent dat we werken aan thema’s die vanuit de beweging komen, ook kan iedereen die zich thuis voelt bij onze beweging een eigen community starten.
Hoe word ik lid?

Meld je hier aan 

Met jouw lidmaatschap steun je onze wereldwijde beweging én kan je diverse Slow Food-activiteiten bezoeken. Ook informeren we onze lokale Slow Food communities over je lidmaatschap, zodat ze je relevante informatie kunnen toesturen. Daarnaast ontvang je de maandelijkse nieuwsbrief in je inbox met de laatste ontwikkelingen en de leukste events van Slow Food communities bij jou in de
buurt.

Naast deze voorbeelden steun je met jouw lidmaatschap ook andere internationale Slow Food activiteiten. Ook in jouw regio vinden activiteiten plaats. Gepassioneerde vrijwilligers brengen producenten en consumenten samen. Dat doen ze door smaakvolle, inspirerende events, workshops, lezingen en proeverijen te organiseren. Met als doel het Slow Food gedachtegoed te verspreiden. Je vindt jouw community op www.slowfood.nl.

Privacy
Door middel van een privacyverklaring geven de Vereniging Slow Food Nederland en de bij haar aangesloten communities duidelijkheid over hoe zij persoonsgegevens verzamelen en beheren. Bekijk onze privacyverklaring hier.
Hoe kan ik mij aanmelden voor de nieuwsbrief?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief


Wat zijn Slow Food communities?
Slow Food Nederland is een grassroots beweging, dat betekent dat iedereen die zich thuis voelt bij Slow Food een eigen community kan starten in de eigen stad of streek. Communities dragen de Slow Food gedachte uit door het organiseren van eigen evenementen op lokaal niveau. In Nederland zijn er op dit moment 19 Slow Food communities. Zoek jouw lokale community in het menu ‘communities’ bovenaan de website.

 

Wat is de Slow Food Koks Alliantie?
De Slow Food Koks Alliantie is een netwerk van chefs die zich iedere dag inzetten voor good, clean en fair voedsel door lokale, duurzame (Ark van de Smaak-)producten op de kaart te zetten. Lees meer op de Koks Alliantie-pagina.
Wat is de Ark van de Smaak?
De Ark van de Smaak is een internationale lijst van kleinschalige kwaliteitsproducten die dreigen te verdwijnen als gevolg van industriële, grootschalige productie. We nodigen iedereen uit om deze producten te beschermen door ze juist weer te kopen en te eten. Lees meer op deArk van de Smaak-pagina.
Waar moet een Ark van de Smaak-product aan voldoen?
1Voor opname in de Ark van de Smaak komen voedsel producten in aanmerking. Denk hierbij aan Nederlandse (regionale) producten van plant-variëteiten, inlandse diersoorten en wilde soorten (maar uitsluitend als dat specifiek verbonden is met een oogstmethode of verwerkingstechniek) en verwerkte producten (vleeswaren, kaas, drank, etc.)
2. 
Producten moeten over een specifiek kwaliteit beschikken m.b.t. smaak. Smaakkwaliteit wordt in dit verband gedefinieerd in de context van lokale tradities en gebruiken.
3. Producten moeten verbonden zijn aan een specifiek gebied; een herinnering of identiteit van een groep en lokale, traditionele kennis.
4.
 Producten moeten in kleine hoeveelheden geproduceerd worden.
5.
Producten moeten in hun bestaan bedreigd worden.
Wie kan een product nomineren voor de Ark van de Smaak?

Iedereen kan een product nomineren voor de Ark van de Smaak. Hiervoor hoef je geen expert te zijn of lid van Slow Food. Het product kan uit de eigen regio of het eigen land komen, maar ook een product dat je tijdens je vakantie hebt gezien en geproefd, kan worden genomineerd. Het is verstandig van te voren contact op te nemen met de Ark van de Smaak commissie om te voorkomen dat je een product nomineert dat eerder als is afgewezen. Je kan een product nomineren voor de Ark van de Smaak via het nominatie-formulier (klik op de link en scroll naar beneden).

Wat zijn Slow Food Presidia?
 

Zowel internationaal als in Nederland werkt Slow Food aan het Presidium project.
Een Presidium is een samenwerkingsverband tussen een groep producenten rondom eenzelfde product en/of productiemethode. Producten zijn onderdeel van de Ark van de Smaak. Samen houden de leden van het Presidium het product, de productiemethode en/of een bijbehorend ecosysteem in leven.
Bekijk alle Presidia wereldwijd

 

Hoe start je een Slow Food Presidium?
Producenten besluiten onderling of zijn een Presidium rondom hun producten willen vormen. De aanvraag wordt gedaan door het Presidium Nomination Form in te vullen, waarbij algemene informatie wordt gevraagd. Deze aanvraag wordt vervolgens via de Ark van de Smaak commissie ingestuurd naar the Slow Food Foundation for Biodiversity in Italië.

Als de aanvraag compleet en ontvankelijk is, bestaat de volgende stap uit een bezoek aan de lokale coördinatoren en geïnteresseerde producenten. De delegatie bestaat uit Nederlandse en Italiaanse experts.  Dit bezoek heeft tot doel een goed beeld te krijgen van de lokale situatie, om het potentieel van het product te leren kennen en de mogelijke problemen te identificeren.

Hierna wordt een productieprotocol opgesteld, volgens de regels van the Slow Food Foundation for Biodiversity voor de verschillenden productcategorieën. In dit productieprotocol wordt gedetailleerd beschreven hoe en onder welke voorwaarden het product geproduceerd wordt. Dit productieprotocol moet door the Slow Food Foundation for Biodiversity in Italië worden goedgekeurd.

Neem voor meer informatie contact op via: arkvandesmaak@slowfood.nl

Wat is SFYN/Slow Food Youth Network?
SFYN is het jongerennetwerk van Slow Food. Net als Slow Food, is SFYN een wereldwijd netwerk van jongeren die zich inzetten voor een good, clean & fair voedselsysteem. In Nederland is het eerste Slow Food Youth Network opgericht in 2009. SFYN is een eigen vereniging onder leiding van directeur Jorrit Kiewik en organiseert diverse evenementen, projecten en campagnes. Kijk voor meer informatie op www.slowfoodyouthnetwork.nl

*SFYN Nederland heette voorheen Youth Food Movement (YFM).

Hoe wordt Slow Food gefinancierd?
Slow Food Nederland werkt voor het overgrote deel met vrijwilligers. Het merendeel van onze inkomsten bestaat uit ledengeld. Op dit moment ontvangt Slow Food Nederland geen subsidie.
Kan ik het Slow Food logo gebruiken?

De logo’s van Slow Food zijn geregistreerde merknamen en mogen niet door derden worden gebruikt. 

IBAN en BIC
IBAN is de afkorting voor International Bank Account Number en bestaat uit achttien letters en cijfers.  Je vindt je IBAN op je bankafschriften en op je betaalpas. Slow Food’s IBAN is NL91 RABO 0116554878

BIC is een code voor internationale betalingen (Bank Identifier Code, ook wel SWIFT-adres genoemd). Als je geld wilt overmaken naar een ontvanger buiten Europa, kan het zijn dat je een BIC nodig hebt.
Slow Food’s BIC is RABONL2U

Lidmaatschap opzeggen
Het opzeggen van je Slow Food lidmaatschap kan uiterlijk vier weken voor het einde van het lidmaatschapsjaar. Dus eindigt je lidmaatschapsjaar per 1 oktober, dan moet de opzegging vier weken vóór 1 oktober door onze administratie zijn ontvangen. Tussentijdse beëindiging is niet mogelijk, gedeeltelijke restitutie van het lidmaatschapsgeld ook niet. Opzeggen kan via een mail naar administratie@slowfood.nl of per brief naar Slow Food Nederland, Nijhoffstraat 42 A, 6821 BM ARNHEM (let op: dit is enkel een postadres). Je ontvangt dan een bevestiging van de opzegging.

VEELGESTELDE VRAGEN

Staat jouw vraag er niet tussen? Stuur ons een bericht via dit contactformulier. Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws van Slow Food Nederland? Schrijf je in voor de maandelijkse Slow Food nieuwsbrief.

 

Wat betekent good, clean en fair ?
Slow Food zet zich wereldwijd in voor good, clean & fair food for everyone. Dat betekent: kwalitatieve producten, die zo min mogelijk impact hebben op de natuur met een eerlijke prijs voor de producent; toegankelijk voor iedereen.

 

Wanneer is Slow Food opgericht?
Slow Food is opgericht in 1989 in Italië, onder leiding van Carlo Petrini, als antwoord op fast food en het verdwijnen van lokale voedseltradities. Nu is Slow Food een brede internationale beweging die zich inzet voor een good, clean & fair voedselsysteem voor iedereen.
Welke organisatiestructuur heeft Slow Food Nederland?
Slow Food Nederland is een grassroots beweging en werkt in een verenigingsvorm met ongeveer 3000 leden. Dat betekent dat we werken aan thema’s die vanuit de beweging komen, ook kan iedereen die zich thuis voelt bij onze beweging een eigen community starten.
Hoe word ik lid?

Meld je hier aan 

Met jouw lidmaatschap steun je onze wereldwijde beweging én kan je diverse Slow Food-activiteiten bezoeken. Ook informeren we onze lokale Slow Food communities over je lidmaatschap, zodat ze je relevante informatie kunnen toesturen. Daarnaast ontvang je de maandelijkse nieuwsbrief in je inbox met de laatste ontwikkelingen en de leukste events van Slow Food communities bij jou in de
buurt.

Naast deze voorbeelden steun je met jouw lidmaatschap ook andere internationale Slow Food activiteiten. Ook in jouw regio vinden activiteiten plaats. Gepassioneerde vrijwilligers brengen producenten en consumenten samen. Dat doen ze door smaakvolle, inspirerende events, workshops, lezingen en proeverijen te organiseren. Met als doel het Slow Food gedachtegoed te verspreiden. Je vindt jouw community op www.slowfood.nl.

Privacy
Door middel van een privacyverklaring geven de Vereniging Slow Food Nederland en de bij haar aangesloten communities duidelijkheid over hoe zij persoonsgegevens verzamelen en beheren. Bekijk onze privacyverklaring hier.
Hoe kan ik mij aanmelden voor de nieuwsbrief?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief


Wat zijn Slow Food communities?
Slow Food Nederland is een grassroots beweging, dat betekent dat iedereen die zich thuis voelt bij Slow Food een eigen community kan starten in de eigen stad of streek. Communities dragen de Slow Food gedachte uit door het organiseren van eigen evenementen op lokaal niveau. In Nederland zijn er op dit moment 19 Slow Food communities. Zoek jouw lokale community in het menu ‘communities’ bovenaan de website.

 

Wat is de Slow Food Koks Alliantie?
De Slow Food Koks Alliantie is een netwerk van chefs die zich iedere dag inzetten voor good, clean en fair voedsel door lokale, duurzame (Ark van de Smaak-)producten op de kaart te zetten. Lees meer op de Koks Alliantie-pagina.
Wat is de Ark van de Smaak?
De Ark van de Smaak is een internationale lijst van kleinschalige kwaliteitsproducten die dreigen te verdwijnen als gevolg van industriële, grootschalige productie. We nodigen iedereen uit om deze producten te beschermen door ze juist weer te kopen en te eten. Lees meer op deArk van de Smaak-pagina.
Waar moet een Ark van de Smaak-product aan voldoen?
1Voor opname in de Ark van de Smaak komen voedsel producten in aanmerking. Denk hierbij aan Nederlandse (regionale) producten van plant-variëteiten, inlandse diersoorten en wilde soorten (maar uitsluitend als dat specifiek verbonden is met een oogstmethode of verwerkingstechniek) en verwerkte producten (vleeswaren, kaas, drank, etc.)
2. 
Producten moeten over een specifiek kwaliteit beschikken m.b.t. smaak. Smaakkwaliteit wordt in dit verband gedefinieerd in de context van lokale tradities en gebruiken.
3. Producten moeten verbonden zijn aan een specifiek gebied; een herinnering of identiteit van een groep en lokale, traditionele kennis.
4.
 Producten moeten in kleine hoeveelheden geproduceerd worden.
5.
Producten moeten in hun bestaan bedreigd worden.
Wie kan een product nomineren voor de Ark van de Smaak?

Iedereen kan een product nomineren voor de Ark van de Smaak. Hiervoor hoef je geen expert te zijn of lid van Slow Food. Het product kan uit de eigen regio of het eigen land komen, maar ook een product dat je tijdens je vakantie hebt gezien en geproefd, kan worden genomineerd. Het is verstandig van te voren contact op te nemen met de Ark van de Smaak commissie om te voorkomen dat je een product nomineert dat eerder als is afgewezen. Je kan een product nomineren voor de Ark van de Smaak via het nominatie-formulier (klik op de link en scroll naar beneden).

Wat zijn Slow Food Presidia?
 

Zowel internationaal als in Nederland werkt Slow Food aan het Presidium project.
Een Presidium is een samenwerkingsverband tussen een groep producenten rondom eenzelfde product en/of productiemethode. Producten zijn onderdeel van de Ark van de Smaak. Samen houden de leden van het Presidium het product, de productiemethode en/of een bijbehorend ecosysteem in leven.
Bekijk alle Presidia wereldwijd

 

Hoe start je een Slow Food Presidium?
Producenten besluiten onderling of zijn een Presidium rondom hun producten willen vormen. De aanvraag wordt gedaan door het Presidium Nomination Form in te vullen, waarbij algemene informatie wordt gevraagd. Deze aanvraag wordt vervolgens via de Ark van de Smaak commissie ingestuurd naar the Slow Food Foundation for Biodiversity in Italië.

Als de aanvraag compleet en ontvankelijk is, bestaat de volgende stap uit een bezoek aan de lokale coördinatoren en geïnteresseerde producenten. De delegatie bestaat uit Nederlandse en Italiaanse experts.  Dit bezoek heeft tot doel een goed beeld te krijgen van de lokale situatie, om het potentieel van het product te leren kennen en de mogelijke problemen te identificeren.

Hierna wordt een productieprotocol opgesteld, volgens de regels van the Slow Food Foundation for Biodiversity voor de verschillenden productcategorieën. In dit productieprotocol wordt gedetailleerd beschreven hoe en onder welke voorwaarden het product geproduceerd wordt. Dit productieprotocol moet door the Slow Food Foundation for Biodiversity in Italië worden goedgekeurd.

Neem voor meer informatie contact op via: arkvandesmaak@slowfood.nl

Wat is SFYN/Slow Food Youth Network?
SFYN is het jongerennetwerk van Slow Food. Net als Slow Food, is SFYN een wereldwijd netwerk van jongeren die zich inzetten voor een good, clean & fair voedselsysteem. In Nederland is het eerste Slow Food Youth Network opgericht in 2009. SFYN is een eigen vereniging onder leiding van directeur Jorrit Kiewik en organiseert diverse evenementen, projecten en campagnes. Kijk voor meer informatie op www.slowfoodyouthnetwork.nl

*SFYN Nederland heette voorheen Youth Food Movement (YFM).

Hoe wordt Slow Food gefinancierd?
Slow Food Nederland werkt voor het overgrote deel met vrijwilligers. Het merendeel van onze inkomsten bestaat uit ledengeld. Op dit moment ontvangt Slow Food Nederland geen subsidie.
Kan ik het Slow Food logo gebruiken?

De logo’s van Slow Food zijn geregistreerde merknamen en mogen niet door derden worden gebruikt. 

IBAN en BIC

IBAN is de afkorting voor International Bank Account Number en bestaat uit achttien letters en cijfers.  Je vindt je IBAN op je bankafschriften en op je betaalpas. Slow Food’s IBAN is:

Slow Food NL
NL50 TRIO 0320 3421 23

BIC is een code voor internationale betalingen (Bank Identifier Code, ook wel SWIFT-adres genoemd). Als je geld wilt overmaken naar een ontvanger buiten Europa, kan het zijn dat je een BIC nodig hebt.
Slow Food’s BIC is TRIONL2U

Lidmaatschap opzeggen
Het opzeggen van je Slow Food lidmaatschap kan uiterlijk vier weken voor het einde van het lidmaatschapsperiode. Dus eindigt je lidmaatschapsperiode per 1 oktober, dan moet de opzegging vier weken vóór 1 oktober door onze administratie zijn ontvangen. Tussentijdse beëindiging is niet mogelijk, gedeeltelijke restitutie van het lidmaatschapsgeld ook niet. Opzeggen kan via een mail naar administratie@slowfood.nl of per brief naar Slow Food Nederland, Nijhoffstraat 42 A, 6821 BM ARNHEM (let op: dit is enkel een postadres). Je ontvangt dan een bevestiging van de opzegging.

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!