Exclusief voor leden: cursus tot kaasprofessional

Kaas is hot. De afgelopen jaren staat goede, ambachtelijke kaas in de spotlights; niet alleen in (sterren)restaurants maar ook  in het groeiend aantal speciaal- en delicatessenzaken. Ook het aanbod van boerenkazen die op kleinere schaal worden geproduceerd, zit in de lift. Door al deze ontwikkelingen neemt de vraag toe naar mensen die veel weten van kazen. Ben jij zo’n kaasgek die altijd het naadje van de kaas heeft willen weten én Slow Food lid? Dan volg je de cursus tot kaasprofessional nu met € 40,- korting!

 

IN VIER AVONDEN TOT BEGINNEND KAASPROFESSIONAL

Eén van de leden van de Slow Food Professionals Community is het Kaasfort. Speciaal voor Slow Foodleden ontwikkelde het Kaasfort het exclusieve Kaasvignet leertraject dat jou in vier avonden opleidt tot beginnend kaasprofessional. Het Kaasvignet is voor iedereen die beroepsmatig of vanuit eigen interesse meer over kaas wil leren. Het product kaas leer je vanuit verschillende hoeken te benaderen. Niet alleen het productieproces, maar ook inzet van gastronomische zuivel, proeftechnieken, affinage (rijping), het serveren en conserveren van kaas en een stukje wetgeving komen aan bod

De Kaasvignet cursus bestaat uit vier avonden inclusief examen, waarvan één avond op het Kaasfort Amsterdam wordt gegeven, twee avonden bij Hotelschool The Hague Campus Amsterdam en een dagdeel bij een kleinschalige, ambachtelijke Nederlandse kaasboer en/of kaasmakerij. Het Kaasfort is dé plek bij uitstek om de educatie over kaas in verschillende werkvormen toe te passen. De dikke muren en de constante temperaturen van het fort maken het tot een perfecte rijpings- en opslaglocatie van de ruim 300 verschillende kazen. Naast het proeven van kazen en diverse dranken moeten de deelnemers praktijkopdrachten uitvoeren en ronden ze het traject af met een theoretisch- en praktijkexamen.*

Het Kaasvignet wordt normaliter aangeboden voor € 435,- per deelnemer. Deze cursus is dit keer exclusief aan Slow Food leden voor een gereduceerde prijs. Slow Food leden ontvangen € 40,- korting. Ben jij lid? Dan volg je de cursus tot kaasprofessional nu voor slechts € 395,- incl. btw.

Als je nog geen lid bent, word dan nu lid! Dan zien we je bij de Kaasvignet cursus en heb jij je jaarlidmaatschap er al zo goed als uit Dan ben je een heel jaar lid én kaasprofessional in een klap!

 

HET PROGRAMMA

Avondprogramma 18.15 – 22.30 uur 

  • Dinsdag 7 mei 2024

Geschiedenis van kaas, het productieproces in het algemeen, wetgeving en etikettering

  • Dinsdag 14 mei 2024

Verse zuivel, kort gerijpte geiten- en schapenkaas, witflora / romige kaas. Nederland en Italië, affinage en de invloed van micro-organismen

  • Donderdag 23 mei 2024

Harde kazen: roodbacteriekaas, blauwaderkaas, serveren en conserveren van kazen, Frankrijk en Spanje

  • Maandag 3 juni (examen) – theorie en praktijk

 

OVER HET KAASFORT 

Het Kaasfort wil het ambacht van het kaasmaken beschermen, maar tegelijkertijd ook de vertaalslag  van producent naar consument maken. Het aanbieden van een traject met diverse officiële certificeringen is in onze ogen de beste manier om de melkboer, kaasmaker, leverancier en consument met elkaar in contact te brengen.

De meerwaarde van de opleiding zit in de transparantie over herkomst van kazen die vaak biologisch en daardoor gezonder zijn. Lokale productie zorgt voor een authentiek product met een eigen en veelal unieke smaakbeleving. Met de hand gemaakte kazen en kleinschalige producties hebben een meerwaarde. Omdat de ambachtelijkheid belangrijker is dan zo goedkoop mogelijk produceren, is de consument bereid voor dit type product meer te betalen. Het gaat over eerlijk genieten en levenskwaliteit. En daar willen we zoveel mogelijk mensen kennis mee laten maken! Wil je meer weten over het Kaasfort kijk dan hier. 

 

AANMELDEN

Meld je vóór 1 maart aan bij docent: Tom Rozestraten via opleidingen@kaasfortamsterdam.nl. Er is slechts plek voor 25 deelnemers, dus wees er snel bij! Bij 15 deelnemers gaat de cursus door. Meer informatie over het Kaasfort vind je hier.

* De cursus Kaasvignet wordt naar verwachting goedgekeurd door de Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH).

Meer blogs lezen?

Ark van de Smaak - Brabantse Grijze Zandboekweit

Brabantse Grijze Zandboekweit op de kaart

Eerder dit jaar vroegen we om tips over partijen Brabantse Grijze Zandboekweit, een Ark van de Smaak-ras dat we maar al te graag terug op de kaart...
Danielle Leoni - Slow Food Professionals

Chef-kok Danielle Leoni: “Er ligt macht in weten wat je eet”

  De Slow Food Professionals Community verbindt Food Professionals die werken aan een duurzamer, gezonder en eerlijker voedselsysteem. De...
Brood.Revolutie - Slow Food Professionals

Ons Dagelijks Desembrood: circulair van akker tot bakker

  ‘Plofbrood’ noemen ze het, fabrieksbrood. Zoals je het over plofkip hebt. Jolien van Es en Lotte Middelkoop van Brood.Revolutie in het...
Woeste Goesting - Christine Rolofs

Crowdfunding: Woeste Goesting, de wilde proeftuin van de Kempen

Help Christine Roelofs bij het realiseren van haar culinaire fotoboek 'Woeste Goesting, de wilde proeftuin van de Kempen'! Chef, kunstenaar, tuinder...
Edie Mukiibi

Slow Food-voorzitter Edie Mukiibi over Wereldvoedseldag

  Vandaag, 16 oktober, is het Wereldvoedseldag. Een dag waarop we stilstaan bij ons eten en aandacht vragen voor voedselonzekerheid. Want de...
Sheila Struyck - Lekker is dat! Slow Food Professionals

Lekker is dat | Sheila Struyck brengt kookboek over duurzaam koken uit

Slow Food Professional Sheila Struyck draait al enige tijd mee in de wereld van de duurzame gastronomie. Met haar plant-forward missie inspireert ze...
Alessandro Vargiu - Terra Madre

Terra Madre/Salone del Gusto 2024: Een Terugblik

Wij zijn de natuur. In de Italiaanse stad Turijn verandert het Parco Dora om de twee jaar in een groots gastronomisch festijn als Slow Food er...
De Kleischuur - Slow Food Professional

Bistro Flores, Restaurant Rotonde en De Kleischuur in de We’re Smart Green Guide

  We're Smart World riep de Green Guide in het leven om restaurants niet alleen te beoordelen op smaak en culinaire creativiteit, maar ook op...
Nevel Wid Ales

Nevel Wild Ales brouwt met Restaurant Rotonde en De Kleischuur

Twee Slow Food Professionals die de krachten bundelen om samen iets tofs neer te zetten: daar worden wij blij van. Zo brouwt Restaurant De...
Achterhoekse appels - Ark van de Smaak

Achterhoekse appels in de Ark van de Smaak

  “Bedreigde gastronomische pareltjes probeert Slow Food te koesteren in de Ark van de Smaak,” schreven Nelleke Don en André Brouwer...

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!