Eetbare educatie: bonen

Een serie over voedseleducatie

Door Marjolein Triesscheijn en Claar ten Broek van School of Food

 

Met School of Food inspireren we leerlingen, docenten, koks, wetenschappers en beleidsmakers om samen te leren over voedsel.

In deze serie zullen wij jullie lezers meenemen in onze wereld van voedseleducatie, cultuur, geschiedenis, beleid én puber-eetgewoontes. Dit gaat niet alleen over smaak, cultuur en de handelingen van het koken zelf, maar ook over gezond- en duurzaamheid. Leren over eten is beleven en daar nodigen we jullie dan ook graag toe uit.

Schooltuinier-programma: bonen les

Met de lente in de lucht starten veel scholen ook weer deze maand met tuinieren op de schooltuincomplexen. Met veel zorg en aandacht wordt er gezaaid, gewied en geoogst. Het proces van ontkieming en explosieve groei na warme, maar ook natte dagen blijft een wonderlijk proces en het enthousiasme van leerlingen rondom zelf geteelde groente blijft ongeëvenaard. Afgelopen jaar hebben we voor de gemeente Haarlem het schooltuinierprogramma in een nieuw jasje gestoken en daarbij ook een lesje over bonen.

Bonen komen in veel verschillende soorten en maten en middels een “bonenspel” gaan we jullie kennis testen. Leerlingen lopen naar de bonentuin en zien daar de diversiteit in groei en verschijningsvorm. Hier in deze nieuwsbrief de light-variant. Weet jullie welke boon van welke soort is?

 

Foto: M. Triesscheijn

 

Soep les

In het tuinseizoen zijn de verwerkingslessen van de oogst een regelrechte hit. De soeples is populair en zelfs de moeilijke eters, eten hun kommetje schoon leeg. Wij zijn er al jaren getuige van, dat wan- neer kinderen zelf koken, ze meer bereid zijn tot proeven van groenten en fruit waarvan ze de smaak nog niet kennen. Het zelf telen van groenten en kruiden levert daar een nog grotere bijdrage aan!

Want dat koken helpt In de ontwikkeling van een gezond eetpatroon hoort het zelf telen van groente dan ook zeker thuis.

 

 

Een populair recept in onze lessen (op school) is de bonendip.

Perfect op een bruschetta!

Witte bonendip

Voor 4 personen

150 g witte bonen (vang het vocht op)
2 el olijfolie
1 teentje knoflook
sap van 1 citroen
citroenrasp

2 bosuien, grof gesneden
zout en peper
peterselie

  1.  Doe bonen in een blender, of prak met een vork, laat 2 eetlepels bonen heel 
  2.  Meng de bonen met 1 fijn geperst teentje knoflook, citroensap en -rasp en de olie
  3.  Breng op smaak met zout, royaal versgemalen peper en bonenvocht. 
  4.  Schep om tot een gladde puree en voeg de hele bonen toe voor wat extra bite. Proef of er nog wat meer citroensap, zout of peper bij moet. 
  5.  Doe de bonendip op de bruschetta en garneer met wat peterselie en bosui

 

Antwoorden bonenspel

(van links naar rechts, van boven naar beneden)

  1.  Sojaboon
  2.  Kidneyboon
  3.  Erwt
  4.  Mung bonen
  5.  Rode linzen
  6.  Tuinbonen
  7.  Witte bonen
  8.  Zwarte bonen
  9.  Kikkererwten

 

 

Over de auteurs:

 

Claar ten Broek

Claar is ontwikkelingsbioloog en gespecialiseerd in de ontwikkeling van het lichaam en de bouw- stenen die mensen daarvoor nodig hebben. Maar bijvoorbeeld ook in de dynamiek van smaakontwikkeling. Die kennis past ze toe bij School of Food, in de klas, als adviseur of als onderzoeker.

 

Marjolein Triesscheijn

Marjolein is tentoonstellingsontwerper, vegetarisch/vegan kok en culinair herborist. De (zintuigelijke) beleving en bewustwording van lekker eten en échte voeding combineert ze bij School of Food.

Meer blogs lezen?

Ark van de Smaak - Brabantse Grijze Zandboekweit

Brabantse Grijze Zandboekweit op de kaart

Eerder dit jaar vroegen we om tips over partijen Brabantse Grijze Zandboekweit, een Ark van de Smaak-ras dat we maar al te graag terug op de kaart...
Danielle Leoni - Slow Food Professionals

Chef-kok Danielle Leoni: “Er ligt macht in weten wat je eet”

  De Slow Food Professionals Community verbindt Food Professionals die werken aan een duurzamer, gezonder en eerlijker voedselsysteem. De...
Brood.Revolutie - Slow Food Professionals

Ons Dagelijks Desembrood: circulair van akker tot bakker

  ‘Plofbrood’ noemen ze het, fabrieksbrood. Zoals je het over plofkip hebt. Jolien van Es en Lotte Middelkoop van Brood.Revolutie in het...
Woeste Goesting - Christine Rolofs

Crowdfunding: Woeste Goesting, de wilde proeftuin van de Kempen

Help Christine Roelofs bij het realiseren van haar culinaire fotoboek 'Woeste Goesting, de wilde proeftuin van de Kempen'! Chef, kunstenaar, tuinder...
Edie Mukiibi

Slow Food-voorzitter Edie Mukiibi over Wereldvoedseldag

  Vandaag, 16 oktober, is het Wereldvoedseldag. Een dag waarop we stilstaan bij ons eten en aandacht vragen voor voedselonzekerheid. Want de...
Sheila Struyck - Lekker is dat! Slow Food Professionals

Lekker is dat | Sheila Struyck brengt kookboek over duurzaam koken uit

Slow Food Professional Sheila Struyck draait al enige tijd mee in de wereld van de duurzame gastronomie. Met haar plant-forward missie inspireert ze...
Alessandro Vargiu - Terra Madre

Terra Madre/Salone del Gusto 2024: Een Terugblik

Wij zijn de natuur. In de Italiaanse stad Turijn verandert het Parco Dora om de twee jaar in een groots gastronomisch festijn als Slow Food er...
De Kleischuur - Slow Food Professional

Bistro Flores, Restaurant Rotonde en De Kleischuur in de We’re Smart Green Guide

  We're Smart World riep de Green Guide in het leven om restaurants niet alleen te beoordelen op smaak en culinaire creativiteit, maar ook op...
Nevel Wid Ales

Nevel Wild Ales brouwt met Restaurant Rotonde en De Kleischuur

Twee Slow Food Professionals die de krachten bundelen om samen iets tofs neer te zetten: daar worden wij blij van. Zo brouwt Restaurant De...
Achterhoekse appels - Ark van de Smaak

Achterhoekse appels in de Ark van de Smaak

  “Bedreigde gastronomische pareltjes probeert Slow Food te koesteren in de Ark van de Smaak,” schreven Nelleke Don en André Brouwer...

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!