DE ZURE STAD

Eind november werd het boek De zure stad, na drie jaar diepgaand onderzoek, voor pers en publiek
bij de firma Oos Kesbeke ten doop gehouden. Tevens werden diverse etalages in de binnenstad
opgevrolijkt met de knalgele kaft. Ook werd een speciale lezing voor de lezers van het tijdschrift Ons
Amsterdam gehouden, en wel in het Jordanese café De Prins aan de Prinsengracht.

Ondergetekende en Hester Looij van Slow Food Amsterdam hadden zich hiervoor een kwartier voor aanvangstijd aanwezig gemeld, het café bleek volgeboekt/uitverkocht met 70 aanmeldingen.

 

 

 

We begonnen op zijn Amsterdams ruim een half uur te laat, want om half vier begon iedereen pas
binnen te druppelen en kon men in een volle zaal zonder microfoon van start. Culi-schrijfster
Charlotte Kleyn beet het spits af, door te vertellen over het gewijzigde gastronomisch perspectief in
de stad. Onderwijl genoten we van Amsterdams tafelzuur, ossenworst en Weesper jenever van het
Anker. Vervolgens werd Paul van Ravestein van MATTMO – de vorser van dit boek – gevraagd te
vertellen hoe hij al die voornamelijk Joodse families had weten op te sporen in de Jodenhoek, en
hoeveel van die families in de Tweede Wereld Oorlog uitgeroeid waren. Wat een speurwerk, wat
een triest en ingrijpend verhaal.

 

 

 

Helaas, geen hoofdstuk over de bijna vergeten Amsterdamse gele komkommer uit de Ark van de
Smaak. Die ga ik wel uitgebreid behandelen in de Nederlandse vertaling van het boek van Dan
Saladino, Eating to extinction. Ouderwets Amsterdams gezellig was het en het is een
pracht naslagwerk geworden, dat door velen gekocht moet gaan worden. We hopen dat door
dit unieke boek straatventers hun ‘street food’ weer op de hoeken van de Amsterdamse grachten
zullen gaan verkopen. In ieder geval zien we dat er op diverse plekken in de stad weer pickles en
zuurwaren gemaakt worden, zoals door Bikl (Yolanda van der Jagt) en Thull’s (Simone van Thull) en
uiteraard door De Leeuw tafelzuren en Kesbeke. Een feest voor onze smaakpapillen, én een
bewaarmethode die de tand des tijds zal weten te doorstaan!

Klik deze LINK voor een blik door het boek.

 

Bijdrage:  René Zanderink & Hester Looij

 

 

Meer blogs lezen?

Ark van de Smaak - Brabantse Grijze Zandboekweit

Brabantse Grijze Zandboekweit op de kaart

Eerder dit jaar vroegen we om tips over partijen Brabantse Grijze Zandboekweit, een Ark van de Smaak-ras dat we maar al te graag terug op de kaart...
Danielle Leoni - Slow Food Professionals

Chef-kok Danielle Leoni: “Er ligt macht in weten wat je eet”

  De Slow Food Professionals Community verbindt Food Professionals die werken aan een duurzamer, gezonder en eerlijker voedselsysteem. De...
Brood.Revolutie - Slow Food Professionals

Ons Dagelijks Desembrood: circulair van akker tot bakker

  ‘Plofbrood’ noemen ze het, fabrieksbrood. Zoals je het over plofkip hebt. Jolien van Es en Lotte Middelkoop van Brood.Revolutie in het...
Woeste Goesting - Christine Rolofs

Crowdfunding: Woeste Goesting, de wilde proeftuin van de Kempen

Help Christine Roelofs bij het realiseren van haar culinaire fotoboek 'Woeste Goesting, de wilde proeftuin van de Kempen'! Chef, kunstenaar, tuinder...
Edie Mukiibi

Slow Food-voorzitter Edie Mukiibi over Wereldvoedseldag

  Vandaag, 16 oktober, is het Wereldvoedseldag. Een dag waarop we stilstaan bij ons eten en aandacht vragen voor voedselonzekerheid. Want de...
Sheila Struyck - Lekker is dat! Slow Food Professionals

Lekker is dat | Sheila Struyck brengt kookboek over duurzaam koken uit

Slow Food Professional Sheila Struyck draait al enige tijd mee in de wereld van de duurzame gastronomie. Met haar plant-forward missie inspireert ze...
Alessandro Vargiu - Terra Madre

Terra Madre/Salone del Gusto 2024: Een Terugblik

Wij zijn de natuur. In de Italiaanse stad Turijn verandert het Parco Dora om de twee jaar in een groots gastronomisch festijn als Slow Food er...
De Kleischuur - Slow Food Professional

Bistro Flores, Restaurant Rotonde en De Kleischuur in de We’re Smart Green Guide

  We're Smart World riep de Green Guide in het leven om restaurants niet alleen te beoordelen op smaak en culinaire creativiteit, maar ook op...
Nevel Wid Ales

Nevel Wild Ales brouwt met Restaurant Rotonde en De Kleischuur

Twee Slow Food Professionals die de krachten bundelen om samen iets tofs neer te zetten: daar worden wij blij van. Zo brouwt Restaurant De...
Achterhoekse appels - Ark van de Smaak

Achterhoekse appels in de Ark van de Smaak

  “Bedreigde gastronomische pareltjes probeert Slow Food te koesteren in de Ark van de Smaak,” schreven Nelleke Don en André Brouwer...

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!