DE ARK IN HET SEIZOEN: WESTLANDSE TAFELDRUIVEN (AUGUSTUS – SEPTEMBER – OKTOBER)

Intens, rijk, sappig, zoet: Westlandse tafeldruiven – die ieder jaar rond deze tijd worden geoogst – zijn een begrip. Je zou denken dat een product met zulke smaak en waardering niet snel met uitsterven bedreigd wordt. Toch is er sinds de tweede helft van de twintigste eeuw een sterke afname in het aantal tuinderijen waar de druiven worden verbouwd. Waar in de jaren 50 en 60 nog druivenfeesten werden georganiseerd ter promotie van de Westlandse tafeldruiven, is er nu nog maar één professionele kwekerij in Nederland: net onder Den Haag hangen de trossen van druivenkwekerij Nieuw Tuinzight.  Niemand die de druiven van Hilde en Arnold Jansen kent, begrijpt waarom ze nog de enige zijn. Gelukkig wordt hun harde werk en passie voor de druiven beloond met enorme waardering. Hilde: “In de weken voor de eerste oogst staan mensen al voor de deur, krijg ik mails, appjes, wordt er gebeld. De mensen die onze druiven kennen staan te trappelen.”

Foto // Hilde Jansen

Het plukseizoen varieert sterk

Dit jaar begint Nieuw Tuinzight op 27 augustus met de oogst. Morgen, dus. Het begin en de duur van het seizoen hangen sterk af van het klimaat. Vorig jaar begonnen Hilde en Arnold twee weken eerder, en was het in 7 weken gedaan. Soms zijn ze echter pas eind oktober klaar. De zomers in Nederland kunnen nogal uiteenlopend zijn. Hoe weet je dan wanneer het juiste moment is om te beginnen met plukken? Jarenlange ervaring, en vooral veel proeven. Afgelopen maandag hebben ze geproefd, en dinsdag weer. In die 24 uur proef je al verschil. In dit stadium veranderen de druiven enorm snel. Zoals je ongetwijfeld gemerkt hebt, is deze zomer kouder, en minder zonnig dan die van vorig jaar. Hilde: “Dat merk je meteen. De druiven rijpen veel minder snel af.”

Hilde en Arnold plukken alles met zijn tweeën. Op bestelling, en om hun winkel gevuld te houden. Ze plukken alles met uiterste zorg. Het kenmerkende dauwlaagje moet op de druiven blijven. “Vroeger kreeg je een paar gulden minder per kilo als het dauwlaagje eraf was”, vertelt Hilde. De druiven werden nog wel eens wat langer bewaard, maar ook dat doen ze bij Nieuw Tuinzight niet. De druif die je eet hing dus gegarandeerd heel kort geleden nog aan de druivenstok. Ze worden zo van de tros gegeten. Het zijn immers tafeldruiven.

 

De overstap naar biodynamisch: een uitdaging die zijn vruchten afwerpt

Nieuw Tuinzight produceert volledig biodynamisch. Jaren geleden heeft de tuinderij de overstap gemaakt. Van conventioneel, naar biologisch, en toen naar biodynamisch. Hilde beaamt dat dit de juiste keuze is geweest: “Het is een hele mooie manier van telen. De bodem is enorm opgeknapt. Er is heel veel leven: veel spinnen en insecten.” In hun jarenlange ervaring hebben Hilde en Arnold alleen maar voordelen gezien van het biodynamisch produceren.

 

Deze fantastische druiven zelf proeven? 

Wees er snel bij! Zoals gezegd, degene die de druif kennen staan te popelen om hun kistje te komen halen. Het eerste weekend zal dan ook zoals gewoonlijk druk worden. Ga langs bij Nieuw Tuinzight en proef de heerlijke, intens-zoete Westlandse tafeldruiven.

 

 

Wat is de Ark van de Smaak?

De Ark van de Smaak is onderdeel van de Slow Food Stichting voor Biodiversiteit. De Ark is in essentie een verzameling, een catalogus van kleinschalige voedselproducten en bereidingswijzen van over de hele wereld. 5514 producten en gebruiken die onlosmakelijk verbonden zijn aan de cultuur, geschiedenis en tradities van mensen uit 150 verschillende landen. Van al die landen zijn er slechts een paar die ook een Ark van de Smaak boek hebben. En vanaf nu is Nederland er daar een van! De 100 producten in dit boek worden veelal met uitsterven bedreigd. Het boek is daarom niet alleen maar een catalogus. Het boek spoort ook aan om deze producten weer te gaan eten!

 

Meer weten over de Westlandse tafeldruiven en andere Ark van de Smaak producten? Koop het boek ‘De Ark van de Smaak in Nederland’!

 

Bezoek de website van Druivenkwekerij Nieuw Tuinzight.

Meer blogs lezen?

Ark van de Smaak - Brabantse Grijze Zandboekweit

Brabantse Grijze Zandboekweit op de kaart

Eerder dit jaar vroegen we om tips over partijen Brabantse Grijze Zandboekweit, een Ark van de Smaak-ras dat we maar al te graag terug op de kaart...
Danielle Leoni - Slow Food Professionals

Chef-kok Danielle Leoni: “Er ligt macht in weten wat je eet”

  De Slow Food Professionals Community verbindt Food Professionals die werken aan een duurzamer, gezonder en eerlijker voedselsysteem. De...
Brood.Revolutie - Slow Food Professionals

Ons Dagelijks Desembrood: circulair van akker tot bakker

  ‘Plofbrood’ noemen ze het, fabrieksbrood. Zoals je het over plofkip hebt. Jolien van Es en Lotte Middelkoop van Brood.Revolutie in het...
Woeste Goesting - Christine Rolofs

Crowdfunding: Woeste Goesting, de wilde proeftuin van de Kempen

Help Christine Roelofs bij het realiseren van haar culinaire fotoboek 'Woeste Goesting, de wilde proeftuin van de Kempen'! Chef, kunstenaar, tuinder...
Edie Mukiibi

Slow Food-voorzitter Edie Mukiibi over Wereldvoedseldag

  Vandaag, 16 oktober, is het Wereldvoedseldag. Een dag waarop we stilstaan bij ons eten en aandacht vragen voor voedselonzekerheid. Want de...
Sheila Struyck - Lekker is dat! Slow Food Professionals

Lekker is dat | Sheila Struyck brengt kookboek over duurzaam koken uit

Slow Food Professional Sheila Struyck draait al enige tijd mee in de wereld van de duurzame gastronomie. Met haar plant-forward missie inspireert ze...
Alessandro Vargiu - Terra Madre

Terra Madre/Salone del Gusto 2024: Een Terugblik

Wij zijn de natuur. In de Italiaanse stad Turijn verandert het Parco Dora om de twee jaar in een groots gastronomisch festijn als Slow Food er...
De Kleischuur - Slow Food Professional

Bistro Flores, Restaurant Rotonde en De Kleischuur in de We’re Smart Green Guide

  We're Smart World riep de Green Guide in het leven om restaurants niet alleen te beoordelen op smaak en culinaire creativiteit, maar ook op...
Nevel Wid Ales

Nevel Wild Ales brouwt met Restaurant Rotonde en De Kleischuur

Twee Slow Food Professionals die de krachten bundelen om samen iets tofs neer te zetten: daar worden wij blij van. Zo brouwt Restaurant De...
Achterhoekse appels - Ark van de Smaak

Achterhoekse appels in de Ark van de Smaak

  “Bedreigde gastronomische pareltjes probeert Slow Food te koesteren in de Ark van de Smaak,” schreven Nelleke Don en André Brouwer...

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!