De Ark in het seizoen: Eldense blauwe (half juli – begin augustus)

De Eldense blauwe, ook bekend als ‘Roggepruim’, ‘Vilvoordse’ en ‘Pamelse datjes’ is afkomstig uit het Gelderlandse dorp Elden. De Eldense blauwe is klein, sappig, zoet, fris, stevig, en heeft een donkerblauwe schil. Tijdens de vorige eeuw een populaire pruim, mede dankzij de zoet-rinzige smaak. Maar, de fruitproductie in Nederland veranderde: aardbeien en frambozen namen het over voor jamproductie, en appels en peren werden belangrijker als vers fruit, omdat ze langer houdbaar zijn. Als kers op de taart, hebben grotere pruimenrassen de Eldense blauwe commercieel onaantrekkelijk gemaakt. De ooit zo populaire pruim wordt nu enkel nog op kleine schaal geteeld. Gelukkig zijn er nog mensen die de pracht van deze blauwe pruim nog erkennen en promoten:

Voor de Maatschap Eldense Blauwe horen boomgaarden met historische pruimenrassen bij het Nederlandse cultuurlandschap. Daarnaast onderschrijven ze het belang om van de unieke smaken van historische rassen te blijven genieten.

Foto // Maatschap Eldense Blauwe

Half juli tot begin augustus wordt er geplukt

Naar de oogsttijd wordt door Henk en Kittie van de maatschap een jaar lang uitgekeken. Het is voor hen de mooiste tijd. Alle voorraden moeten op orde zijn: flesjes, potjes, dekseltjes, stickers. De bereiding van houdbare producten moet probleemloos kunnen verlopen. De opslagruimte moet geprepareerd zijn. Ladders en plukhoendriken staan klaar. Bomen worden geïnspecteerd. Zwaarbeladen takken worden onderstut om breuk te voorkomen. Bij zomerse temperaturen rijpen de Eldense Blauwe pruimen in korte tijd en duurt de oogst een tien dagen. Met name de verwerking van de pruimen tot houdbare producten moet snel gebeuren. Gelukkig komt er hulp van familie en bekenden uit Elden. De gehele oogst wordt verwerkt. Op de website worden columns geplaatst zodat Eldense Blauwe liefhebbers de ontwikkelingen op de voet kunnen volgen. Vragen van volgers worden beantwoord en mensen die verse Eldense Blauwe pruimen willen kopen krijgen daartoe adresjes uit de regio. De houdbare producten worden afgezet via lokale winkels. Het jaar 2021 is lang spannend. Vorstschade dreigt. Maar de oogst blijkt uiteindelijk prima.

Heb je het pruimenseizoen gemist? Geen zorgen. De Eldense blauwe is maar kort houdbaar, vandaar dat ze veelal worden verwerkt. Denk aan de heerlijkste jam, chutneys, taarten, pruimenlikeur en andere pruimendelicatessen. En daar kan gelukkig gewoon buiten het seizoen van genoten worden. Toch benieuwd hoe zo’n Eldense blauwe vers van de boom smaakt? Ben er dan snel bij, want de pruim kent genoeg liefhebbers!

Wat is de Ark van de Smaak?

De Ark van de Smaak is onderdeel van de Slow Food Stichting voor Biodiversiteit. De Ark is in essentie een verzameling, een catalogus van kleinschalige voedselproducten en bereidingswijzen van over de hele wereld. 5514 producten en gebruiken die onlosmakelijk verbonden zijn aan de cultuur, geschiedenis en tradities van mensen uit 150 verschillende landen. Van al die landen zijn er slechts een paar die ook een Ark van de Smaak boek hebben. En vanaf nu is Nederland er daar een van! De 100 producten in dit boek worden veelal met uitsterven bedreigd. Het boek is daarom niet alleen maar een catalogus. Het boek spoort ook aan om deze producten weer te gaan eten!

Meer blogs lezen?

Ark van de Smaak - Brabantse Grijze Zandboekweit

Brabantse Grijze Zandboekweit op de kaart

Eerder dit jaar vroegen we om tips over partijen Brabantse Grijze Zandboekweit, een Ark van de Smaak-ras dat we maar al te graag terug op de kaart...
Danielle Leoni - Slow Food Professionals

Chef-kok Danielle Leoni: “Er ligt macht in weten wat je eet”

  De Slow Food Professionals Community verbindt Food Professionals die werken aan een duurzamer, gezonder en eerlijker voedselsysteem. De...
Brood.Revolutie - Slow Food Professionals

Ons Dagelijks Desembrood: circulair van akker tot bakker

  ‘Plofbrood’ noemen ze het, fabrieksbrood. Zoals je het over plofkip hebt. Jolien van Es en Lotte Middelkoop van Brood.Revolutie in het...
Woeste Goesting - Christine Rolofs

Crowdfunding: Woeste Goesting, de wilde proeftuin van de Kempen

Help Christine Roelofs bij het realiseren van haar culinaire fotoboek 'Woeste Goesting, de wilde proeftuin van de Kempen'! Chef, kunstenaar, tuinder...
Edie Mukiibi

Slow Food-voorzitter Edie Mukiibi over Wereldvoedseldag

  Vandaag, 16 oktober, is het Wereldvoedseldag. Een dag waarop we stilstaan bij ons eten en aandacht vragen voor voedselonzekerheid. Want de...
Sheila Struyck - Lekker is dat! Slow Food Professionals

Lekker is dat | Sheila Struyck brengt kookboek over duurzaam koken uit

Slow Food Professional Sheila Struyck draait al enige tijd mee in de wereld van de duurzame gastronomie. Met haar plant-forward missie inspireert ze...
Alessandro Vargiu - Terra Madre

Terra Madre/Salone del Gusto 2024: Een Terugblik

Wij zijn de natuur. In de Italiaanse stad Turijn verandert het Parco Dora om de twee jaar in een groots gastronomisch festijn als Slow Food er...
De Kleischuur - Slow Food Professional

Bistro Flores, Restaurant Rotonde en De Kleischuur in de We’re Smart Green Guide

  We're Smart World riep de Green Guide in het leven om restaurants niet alleen te beoordelen op smaak en culinaire creativiteit, maar ook op...
Nevel Wid Ales

Nevel Wild Ales brouwt met Restaurant Rotonde en De Kleischuur

Twee Slow Food Professionals die de krachten bundelen om samen iets tofs neer te zetten: daar worden wij blij van. Zo brouwt Restaurant De...
Achterhoekse appels - Ark van de Smaak

Achterhoekse appels in de Ark van de Smaak

  “Bedreigde gastronomische pareltjes probeert Slow Food te koesteren in de Ark van de Smaak,” schreven Nelleke Don en André Brouwer...

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!