De Eldense blauwe, ook bekend als ‘Roggepruim’, ‘Vilvoordse’ en ‘Pamelse datjes’ is afkomstig uit het Gelderlandse dorp Elden. De Eldense blauwe is klein, sappig, zoet, fris, stevig, en heeft een donkerblauwe schil. Tijdens de vorige eeuw een populaire pruim, mede dankzij de zoet-rinzige smaak. Maar, de fruitproductie in Nederland veranderde: aardbeien en frambozen namen het over voor jamproductie, en appels en peren werden belangrijker als vers fruit, omdat ze langer houdbaar zijn. Als kers op de taart, hebben grotere pruimenrassen de Eldense blauwe commercieel onaantrekkelijk gemaakt. De ooit zo populaire pruim wordt nu enkel nog op kleine schaal geteeld. Gelukkig zijn er nog mensen die de pracht van deze blauwe pruim nog erkennen en promoten:
Voor de Maatschap Eldense Blauwe horen boomgaarden met historische pruimenrassen bij het Nederlandse cultuurlandschap. Daarnaast onderschrijven ze het belang om van de unieke smaken van historische rassen te blijven genieten.
Foto // Maatschap Eldense Blauwe
Half juli tot begin augustus wordt er geplukt
Naar de oogsttijd wordt door Henk en Kittie van de maatschap een jaar lang uitgekeken. Het is voor hen de mooiste tijd. Alle voorraden moeten op orde zijn: flesjes, potjes, dekseltjes, stickers. De bereiding van houdbare producten moet probleemloos kunnen verlopen. De opslagruimte moet geprepareerd zijn. Ladders en plukhoendriken staan klaar. Bomen worden geïnspecteerd. Zwaarbeladen takken worden onderstut om breuk te voorkomen. Bij zomerse temperaturen rijpen de Eldense Blauwe pruimen in korte tijd en duurt de oogst een tien dagen. Met name de verwerking van de pruimen tot houdbare producten moet snel gebeuren. Gelukkig komt er hulp van familie en bekenden uit Elden. De gehele oogst wordt verwerkt. Op de website worden columns geplaatst zodat Eldense Blauwe liefhebbers de ontwikkelingen op de voet kunnen volgen. Vragen van volgers worden beantwoord en mensen die verse Eldense Blauwe pruimen willen kopen krijgen daartoe adresjes uit de regio. De houdbare producten worden afgezet via lokale winkels. Het jaar 2021 is lang spannend. Vorstschade dreigt. Maar de oogst blijkt uiteindelijk prima.
Heb je het pruimenseizoen gemist? Geen zorgen. De Eldense blauwe is maar kort houdbaar, vandaar dat ze veelal worden verwerkt. Denk aan de heerlijkste jam, chutneys, taarten, pruimenlikeur en andere pruimendelicatessen. En daar kan gelukkig gewoon buiten het seizoen van genoten worden. Toch benieuwd hoe zo’n Eldense blauwe vers van de boom smaakt? Ben er dan snel bij, want de pruim kent genoeg liefhebbers!
Wat is de Ark van de Smaak?
De Ark van de Smaak is onderdeel van de Slow Food Stichting voor Biodiversiteit. De Ark is in essentie een verzameling, een catalogus van kleinschalige voedselproducten en bereidingswijzen van over de hele wereld. 5514 producten en gebruiken die onlosmakelijk verbonden zijn aan de cultuur, geschiedenis en tradities van mensen uit 150 verschillende landen. Van al die landen zijn er slechts een paar die ook een Ark van de Smaak boek hebben. En vanaf nu is Nederland er daar een van! De 100 producten in dit boek worden veelal met uitsterven bedreigd. Het boek is daarom niet alleen maar een catalogus. Het boek spoort ook aan om deze producten weer te gaan eten!