DE ARK IN HET SEIZOEN: BRABANTSE BELLEFLEUR (OKTOBER – MAART)

Wij hebben in Nederland een enorme rijkdom aan appels, met een grote diversiteit aan smaken en gebruiken. In de Ark van de Smaak hebben wij op dit moment 10 appelrassen opgenomen. Stuk voor stuk heerlijke appels die nog maar weinig worden gebruikt. Terwijl het aanbod in supermarkten steeds maar verkleint zijn er elders gelukkig nog steeds gepassioneerden die deze appels in stand houden.

 

Monumentale Hoogstamboomgaard Acht, Eindhoven

Een groep van iets meer dan twintig vrijwilligers onderhoudt sinds de jaren 90 deze prachtige boomgaard in Eindhoven. Ze hebben meer dan 60 appelrassen, waaronder de Notarisappel en de Brabantse Bellefleur (beiden uit de Ark). Deze boomgaard bestaat al sinds het begin van de vorige eeuw. Hij was echter compleet verlaten, en overgroeid. Door de inzet van deze fantastische groep is de hoogstamboomgaard in betere staat dan ooit, en worden er zelfs twee keer per jaar pluk-opendagen georganiseerd. Een geweldige manier om de omwonenden te laten kennismaken met de diversiteit van appels.

 

De Brabantse Bellefleur

De oudste bomen in de gaard zijn Brabantse Bellefleuren. Imposante hoogstambomen, met prachtig rood-glanzend fruit. Het is nu eigenlijk nog net iets te vroeg voor de Brabantse Bellefleur: iets te zuur, iets te wrang. Dit is ook meteen het voordeel wat deze Bellefleur heeft ten opzichte van andere appelrassen: ze is  rijpt later dan de rest, en is lang (ongekoeld) houdbaar. Ook bloeit de boom twee weken later in het seizoen. Er is dus minder kans op schade door nachtvorst!

Het is een heerlijke appel. Vanaf december zo uit de hand te eten, maar ook lekker om mee te bakken. De Brabantse Bellefleur is scheef aan alle kanten, en is geelgroen met een rode glans. Er zijn overigens verschillende soorten Bellefleuren. De Dubbele Bellefleur en Bellefleur Large Mouche hebben ze bij Hoogstamboomgaard Acht ook.

 

Naast de Brabantse Bellefleur zijn er nog veel meer fantastische Nederlandse appelrassen. De smaakdiversiteit hiervan is oneindig, en het zou zonde zijn om alleen uit het monotone aanbod van onze supermarkten te kunnen kiezen. Gelukkig zijn er organisaties zoals Hoogstamboomgaard Acht, die absoluut onze steun verdienen!

 

Zie hier de website van Hoogstamboomgaard Acht.

Meer blogs lezen?

Ark van de Smaak - Brabantse Grijze Zandboekweit

Brabantse Grijze Zandboekweit op de kaart

Eerder dit jaar vroegen we om tips over partijen Brabantse Grijze Zandboekweit, een Ark van de Smaak-ras dat we maar al te graag terug op de kaart...
Danielle Leoni - Slow Food Professionals

Chef-kok Danielle Leoni: “Er ligt macht in weten wat je eet”

  De Slow Food Professionals Community verbindt Food Professionals die werken aan een duurzamer, gezonder en eerlijker voedselsysteem. De...
Brood.Revolutie - Slow Food Professionals

Ons Dagelijks Desembrood: circulair van akker tot bakker

  ‘Plofbrood’ noemen ze het, fabrieksbrood. Zoals je het over plofkip hebt. Jolien van Es en Lotte Middelkoop van Brood.Revolutie in het...
Woeste Goesting - Christine Rolofs

Crowdfunding: Woeste Goesting, de wilde proeftuin van de Kempen

Help Christine Roelofs bij het realiseren van haar culinaire fotoboek 'Woeste Goesting, de wilde proeftuin van de Kempen'! Chef, kunstenaar, tuinder...
Edie Mukiibi

Slow Food-voorzitter Edie Mukiibi over Wereldvoedseldag

  Vandaag, 16 oktober, is het Wereldvoedseldag. Een dag waarop we stilstaan bij ons eten en aandacht vragen voor voedselonzekerheid. Want de...
Sheila Struyck - Lekker is dat! Slow Food Professionals

Lekker is dat | Sheila Struyck brengt kookboek over duurzaam koken uit

Slow Food Professional Sheila Struyck draait al enige tijd mee in de wereld van de duurzame gastronomie. Met haar plant-forward missie inspireert ze...
Alessandro Vargiu - Terra Madre

Terra Madre/Salone del Gusto 2024: Een Terugblik

Wij zijn de natuur. In de Italiaanse stad Turijn verandert het Parco Dora om de twee jaar in een groots gastronomisch festijn als Slow Food er...
De Kleischuur - Slow Food Professional

Bistro Flores, Restaurant Rotonde en De Kleischuur in de We’re Smart Green Guide

  We're Smart World riep de Green Guide in het leven om restaurants niet alleen te beoordelen op smaak en culinaire creativiteit, maar ook op...
Nevel Wid Ales

Nevel Wild Ales brouwt met Restaurant Rotonde en De Kleischuur

Twee Slow Food Professionals die de krachten bundelen om samen iets tofs neer te zetten: daar worden wij blij van. Zo brouwt Restaurant De...
Achterhoekse appels - Ark van de Smaak

Achterhoekse appels in de Ark van de Smaak

  “Bedreigde gastronomische pareltjes probeert Slow Food te koesteren in de Ark van de Smaak,” schreven Nelleke Don en André Brouwer...

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!