Cheese dag 3: Kaasmakers Michela Bunino en Nicola del Vecchio, Italië

Zuid-Italië zit vol traditie. Kazen zoals caciocavallo en pecorino worden al generaties lang gemaakt. Het ontwikkelen van een nieuwe kaas is dan ook gewaagde stap. Net als de kaasmaker uit Ierland die we gisteren spraken, zijn de twee jonge Italianen Michela Bunino (links) en Nicola del Vecchio (rechts) begonnen vanaf nul.

 

Michela Bunino en Nicola del Vecchio

De twee zijn voormalige studenten van de ‘University of Gastronomic Sciences’ te Pollenzo, en zijn na hun studie naar de Zuid-Italiaanse regio Molise gegaan. Daar hebben ze hun boerderij ‘Alba’ van de grond af opgebouwd.

 

Kaas en meer

Bij Alba werken ze nauw samen met een herder in de buurt. De kazen die ze maken zijn uitsluitend gemaakt met melk afkomstig van schapen en geiten, die daar op de heuvelachtige weilanden grazen. Stap voor stap hebben ze hun kazen ontwikkeld. Jaren terug maakten ze nog enkel een semi-gerijpte kaas, hun ‘rustico’, zoals te zien op de foto. Nu zijn ze bezig met het ontwikkelen van een camembert, robiola, en maken zelfs lepelbare kaascrème.

 

Multifunzionale

Ze noemen zichzelf ‘multifunctionele boerderij’, omdat ze naast kaas ook een enorme verscheidenheid aan andere producten hebben: de lekkerste jam van citroen of wilde braam, passata van hun eigen tomaten, olijfolie en nog veel meer. Ze benadrukken dat het differentiëren in deze tijd essentieel is geweest.

Molise is één van de gebieden in Italië die veel minder bekend zijn. Echter heeft dit duidelijk niks te maken met een gebrek aan gastronomische rijkdom!

Bekijk hier de website van Alba!

Lees hier meer over Cheese

 

 

Meer blogs lezen?

Ark van de Smaak - Brabantse Grijze Zandboekweit

Brabantse Grijze Zandboekweit op de kaart

Eerder dit jaar vroegen we om tips over partijen Brabantse Grijze Zandboekweit, een Ark van de Smaak-ras dat we maar al te graag terug op de kaart...
Danielle Leoni - Slow Food Professionals

Chef-kok Danielle Leoni: “Er ligt macht in weten wat je eet”

  De Slow Food Professionals Community verbindt Food Professionals die werken aan een duurzamer, gezonder en eerlijker voedselsysteem. De...
Brood.Revolutie - Slow Food Professionals

Ons Dagelijks Desembrood: circulair van akker tot bakker

  ‘Plofbrood’ noemen ze het, fabrieksbrood. Zoals je het over plofkip hebt. Jolien van Es en Lotte Middelkoop van Brood.Revolutie in het...
Woeste Goesting - Christine Rolofs

Crowdfunding: Woeste Goesting, de wilde proeftuin van de Kempen

Help Christine Roelofs bij het realiseren van haar culinaire fotoboek 'Woeste Goesting, de wilde proeftuin van de Kempen'! Chef, kunstenaar, tuinder...
Edie Mukiibi

Slow Food-voorzitter Edie Mukiibi over Wereldvoedseldag

  Vandaag, 16 oktober, is het Wereldvoedseldag. Een dag waarop we stilstaan bij ons eten en aandacht vragen voor voedselonzekerheid. Want de...
Sheila Struyck - Lekker is dat! Slow Food Professionals

Lekker is dat | Sheila Struyck brengt kookboek over duurzaam koken uit

Slow Food Professional Sheila Struyck draait al enige tijd mee in de wereld van de duurzame gastronomie. Met haar plant-forward missie inspireert ze...
Alessandro Vargiu - Terra Madre

Terra Madre/Salone del Gusto 2024: Een Terugblik

Wij zijn de natuur. In de Italiaanse stad Turijn verandert het Parco Dora om de twee jaar in een groots gastronomisch festijn als Slow Food er...
De Kleischuur - Slow Food Professional

Bistro Flores, Restaurant Rotonde en De Kleischuur in de We’re Smart Green Guide

  We're Smart World riep de Green Guide in het leven om restaurants niet alleen te beoordelen op smaak en culinaire creativiteit, maar ook op...
Nevel Wid Ales

Nevel Wild Ales brouwt met Restaurant Rotonde en De Kleischuur

Twee Slow Food Professionals die de krachten bundelen om samen iets tofs neer te zetten: daar worden wij blij van. Zo brouwt Restaurant De...
Achterhoekse appels - Ark van de Smaak

Achterhoekse appels in de Ark van de Smaak

  “Bedreigde gastronomische pareltjes probeert Slow Food te koesteren in de Ark van de Smaak,” schreven Nelleke Don en André Brouwer...

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!