Op maandag 19 juni was het exact 20 jaar geleden dat de Boeren Goudse Oplegkaas (BGO) werd opgenomen in de Ark van Smaak. Familie Van der Poel van Hoeve Waterrijk in Rijpwetering en
familie Captein van kaasboerderij Captein in Zoeterwoude, nodigden 15 kaasspeciaalzaken uit om dit, als Vrienden van het eerste uur, te vieren met een gezamelijke boerenlunch.
Door Miriam Offermans.
Het begin van het presidium
Boeren Goudse Oplegkaas bestaat al veel langer, en is door vele generaties volgens oud-Hollands recept gemaakt. De kaas verdient het om voor toekomstige generaties behouden te blijven, voor zijn unieke umami smaak én omdat de kaas onlosmakelijk verbonden is met de cultuur, natuur en geschiedenis van het Groene Hart.
Marjolein Kooistra was de eerste voorzitter van Slow Food stichting Boeren Goudse Oplegkaas. Zij plaatste ergens in 2003 een oproep in de Zelfkazer, inmiddels vervangen door de Boer en Zuivel. Hierin vroeg wie nog die mooie 20 kg wegende echte Boerenkaas maakte in houten vaten met linnen doeken. Dat was het begin van het presidium Boeren Goudse Oplegkaas zoals we hem nu kennen. Slow Food vrijwilligers, kaasproducenten en affineurs werken hierin samen: en er werd kaas opgelegd.
Maar dan moet je nog gaan zorgen dat die mooie kaas in winkels komt te liggen. Liefst waar men het unieke verhaal erbij kan vertellen om de consument de gelegenheid te geven ten volle van een kaas te genieten, zoals een echte Boeren Goudse Oplegkaas hoort te smaken. Grote kazen gemaakt van rauwe melk, in houten vaten, gedragen in linnen doeken en langzaam gerijpt, minimaal 18 maanden.
Vrienden van het eerste uur
Met de Vrienden van het eerste uur was er gelegenheid om alles rondom de Boeren Goudse oplegkaas te beleven en te genieten van een heerlijke Boerenlunch. Op het menu stonden onder andere: sandwiches carpaccio met BGO, hartige BGO kaas, een heerlijke kaassoep naar het recept van Yvette van Boven, Drielse kaasstegels, soesjes volgens het recept van Plantage 87, allemaal met daarin de BGO verwerkt.
Blij met de Slow Food vrijwilligers
We prijzen ons rijk met al die kaasspeciaalzaken die al jaren net als wij zo enthousiast zijn als wij over de Boeren Goudse Oplegkaas en ons verhaal vertellen en ons daarmee steunen om dit prachtige Hollandse pure product ook voor de toekomst te behouden. En we zijn net zo blij met alle Slow Food vrijwilligers die zich al 20 jaar inzetten voor ons mooie product. Met extra hulde voor Marjolijn Kooistra en Hielke Vermeulen, destijds voorzitter van de Ark van de Smaak commissie en innitatiefnemer.
Frank Captein en Marije van der Poel reikten gezamenlijk bovendien de bokaal voor één van de beste vrienden van de BGO uit.
De bokaal voor één van de beste vrienden van de BGO kwam dit jaar toe aan René Koelman. Vanaf het eerste uur geloofde hij in het project en zette zich vanaf het begin enthousiast in voor de BGO. We hebben dit even nagevraagd bij Marjolein en die wist ons te vertellen dat het bestuur destijds in 2004 op zoek was naar een partij die de BGO meer bekendheid kon geven.
Die partij werd gevonden in Lindenhoff en daar was René Koelman destijd dé Kaasman. Na telefonisch contact werd er afgesproken op de Fine Food beurs in Maastricht en vanaf dat moment was René enthousiast. Hij hielp vanuit
Lindenhoff mee met organiseren en financieren van de stand van de BGO op de grote Slow Food kaasbeurs CHEESE in Bra. En zag in de BGO in eerste instantie vooral een mooi export product. Niet veel later begon René voor zichzelf met Bourgondisch Lifestyle en nam ook toen de BGO overal mee naar toe.
Iemand die zijn nek uitsteekt
Zonder René had de BGO niet zo’n vlucht gemaakt in de tophoreca, speciaalzaken en de export. René is enthousiast, steekt zijn nek uit, ziet kansen, opent deuren, richt zich op ambachtelijkheid en Slow Food, communiceert goed met de producenten en is prettig in de omgang.
Kijk hier als je meer wilt weten over de Boeren Goudse Oplegkaas. Of kijk hier als ze ook vriend wil worden.