Boeren Goudse Oplegkaas viert 20 jarig bestaan

Op maandag 19 juni was het exact 20 jaar geleden dat de Boeren Goudse Oplegkaas (BGO) werd opgenomen in de Ark van Smaak. Familie Van der Poel van Hoeve Waterrijk in Rijpwetering en
familie Captein van kaasboerderij Captein in Zoeterwoude, nodigden 15 kaasspeciaalzaken uit om dit, als Vrienden van het eerste uur, te vieren met een gezamelijke boerenlunch.

Door Miriam Offermans.

Het begin van het presidium

Boeren Goudse Oplegkaas bestaat al veel langer, en is door vele generaties volgens oud-Hollands recept gemaakt. De kaas verdient het om voor toekomstige generaties behouden te blijven, voor zijn unieke umami smaak én omdat de kaas onlosmakelijk verbonden is met de cultuur, natuur en geschiedenis van het Groene Hart.

Marjolein Kooistra was de eerste voorzitter van Slow Food stichting Boeren Goudse Oplegkaas. Zij plaatste ergens in 2003 een oproep in de Zelfkazer, inmiddels vervangen door de Boer en Zuivel. Hierin vroeg wie nog die mooie 20 kg wegende echte Boerenkaas maakte in houten vaten met linnen doeken. Dat was het begin van het presidium Boeren Goudse Oplegkaas zoals we hem nu kennen. Slow Food vrijwilligers, kaasproducenten en affineurs werken hierin samen: en er werd kaas opgelegd.

Maar dan moet je nog gaan zorgen dat die mooie kaas in winkels komt te liggen. Liefst waar men het unieke verhaal erbij kan vertellen om de consument de gelegenheid te geven ten volle van een kaas te genieten, zoals een echte Boeren Goudse Oplegkaas hoort te smaken. Grote kazen gemaakt van rauwe melk, in houten vaten, gedragen in linnen doeken en langzaam gerijpt, minimaal 18 maanden.

Vrienden van het eerste uur

Met de Vrienden van het eerste uur was er gelegenheid om alles rondom de Boeren Goudse oplegkaas te beleven en te genieten van een heerlijke Boerenlunch. Op het menu stonden onder andere: sandwiches carpaccio met BGO, hartige BGO kaas, een heerlijke kaassoep naar het recept van Yvette van Boven, Drielse kaasstegels, soesjes volgens het recept van Plantage 87, allemaal met daarin de BGO verwerkt.

Blij met de Slow Food vrijwilligers

We prijzen ons rijk met al die kaasspeciaalzaken die al jaren net als wij zo enthousiast zijn als wij over de Boeren Goudse Oplegkaas en ons verhaal vertellen en ons daarmee steunen om dit prachtige Hollandse pure product ook voor de toekomst te behouden. En we zijn net zo blij met alle Slow Food vrijwilligers die zich al 20 jaar inzetten voor ons mooie product. Met extra hulde voor Marjolijn Kooistra en Hielke Vermeulen, destijds voorzitter van de Ark van de Smaak commissie en innitatiefnemer.

Frank Captein en Marije van der Poel reikten gezamenlijk bovendien de bokaal voor één van de beste vrienden van de BGO uit.

De bokaal voor één van de beste vrienden van de BGO kwam dit jaar toe aan René Koelman. Vanaf het eerste uur geloofde hij in het project en zette zich vanaf het begin enthousiast in voor de BGO. We hebben dit even nagevraagd bij Marjolein en die wist ons te vertellen dat het bestuur destijds in 2004 op zoek was naar een partij die de BGO meer bekendheid kon geven.

Die partij werd gevonden in Lindenhoff en daar was René Koelman destijd dé Kaasman. Na telefonisch contact werd er afgesproken op de Fine Food beurs in Maastricht en vanaf dat moment was René enthousiast. Hij hielp vanuit
Lindenhoff mee met organiseren en financieren van de stand van de BGO op de grote Slow Food kaasbeurs CHEESE in Bra. En zag in de BGO in eerste instantie vooral een mooi export product. Niet veel later begon René voor zichzelf met Bourgondisch Lifestyle en nam ook toen de BGO overal mee naar toe.

Iemand die zijn nek uitsteekt

Zonder René had de BGO niet zo’n vlucht gemaakt in de tophoreca, speciaalzaken en de export. René is enthousiast, steekt zijn nek uit, ziet kansen, opent deuren, richt zich op ambachtelijkheid en Slow Food, communiceert goed met de producenten en is prettig in de omgang.

Kijk hier als je meer wilt weten over de Boeren Goudse Oplegkaas. Of kijk hier als ze ook vriend wil worden.

Meer blogs lezen?

Ark van de Smaak - Brabantse Grijze Zandboekweit

Brabantse Grijze Zandboekweit op de kaart

Eerder dit jaar vroegen we om tips over partijen Brabantse Grijze Zandboekweit, een Ark van de Smaak-ras dat we maar al te graag terug op de kaart...
Danielle Leoni - Slow Food Professionals

Chef-kok Danielle Leoni: “Er ligt macht in weten wat je eet”

  De Slow Food Professionals Community verbindt Food Professionals die werken aan een duurzamer, gezonder en eerlijker voedselsysteem. De...
Brood.Revolutie - Slow Food Professionals

Ons Dagelijks Desembrood: circulair van akker tot bakker

  ‘Plofbrood’ noemen ze het, fabrieksbrood. Zoals je het over plofkip hebt. Jolien van Es en Lotte Middelkoop van Brood.Revolutie in het...
Woeste Goesting - Christine Rolofs

Crowdfunding: Woeste Goesting, de wilde proeftuin van de Kempen

Help Christine Roelofs bij het realiseren van haar culinaire fotoboek 'Woeste Goesting, de wilde proeftuin van de Kempen'! Chef, kunstenaar, tuinder...
Edie Mukiibi

Slow Food-voorzitter Edie Mukiibi over Wereldvoedseldag

  Vandaag, 16 oktober, is het Wereldvoedseldag. Een dag waarop we stilstaan bij ons eten en aandacht vragen voor voedselonzekerheid. Want de...
Sheila Struyck - Lekker is dat! Slow Food Professionals

Lekker is dat | Sheila Struyck brengt kookboek over duurzaam koken uit

Slow Food Professional Sheila Struyck draait al enige tijd mee in de wereld van de duurzame gastronomie. Met haar plant-forward missie inspireert ze...
Alessandro Vargiu - Terra Madre

Terra Madre/Salone del Gusto 2024: Een Terugblik

Wij zijn de natuur. In de Italiaanse stad Turijn verandert het Parco Dora om de twee jaar in een groots gastronomisch festijn als Slow Food er...
De Kleischuur - Slow Food Professional

Bistro Flores, Restaurant Rotonde en De Kleischuur in de We’re Smart Green Guide

  We're Smart World riep de Green Guide in het leven om restaurants niet alleen te beoordelen op smaak en culinaire creativiteit, maar ook op...
Nevel Wid Ales

Nevel Wild Ales brouwt met Restaurant Rotonde en De Kleischuur

Twee Slow Food Professionals die de krachten bundelen om samen iets tofs neer te zetten: daar worden wij blij van. Zo brouwt Restaurant De...
Achterhoekse appels - Ark van de Smaak

Achterhoekse appels in de Ark van de Smaak

  “Bedreigde gastronomische pareltjes probeert Slow Food te koesteren in de Ark van de Smaak,” schreven Nelleke Don en André Brouwer...

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!