OOGST! boerenwinkel nu ook in Haarlem

PERSBERICHT
4 januari 2024

 

Haarlemmers krijgen een eigen boerenwinkel in de Gierstraat
Alle dagen van de week, goed eten van dichtbij

 

Op zaterdag 27 januari opent Oogst in de Gierstraat officieel haar deuren. Een winkel gevuld met kraakverse groenten, fruit, zuivel, kaas en vlees, geleverd door natuurinclusieve boeren en makers uit de buurt van Haarlem. Als klant koop je heerlijke, lokale boodschappen met een bijzonder verhaal. De boer krijgt een goede prijs en draagt zorg voor het landschap en de biodiversiteit rondom de stad.

 

Goed eten van dichtbij
Oogst-boeren werken natuurinclusief. Dit betekent dat ze minimaal volgens de biologische standaard werken en vaak gaan ze veel verder in hun zorg voor de bodem en biodiversiteit. Sommige boeren zijn al een eind op weg naar natuurinclusieve kringlooplandbouw, anderen zijn net aan hun omschakeling begonnen. Daar is geen keurmerk voor, daarom vertelt Oogst graag hun verhaal.
In de winkel in Haarlem vind je bijvoorbeeld burrata van Italianen Ornella en Marco, gemaakt van biologisch gehouden waterbuffels uit Oudendijk. Of vlees van ‘circulaire varkens’ uit Amsterdam-West van boerderij de Herkomst. Maar ook voor speciaalbiertjes uit Monnickendam of biologische eitjes en Goudse kaas uit Ilpendam moet je bij Oogst zijn.

 

 

Oogst: een nieuw concept
Er zijn al twee Oogst winkels in Leiden en in Woerden. Elke winkel is gevuld met ambachtelijke producten van 15-20 lokale boeren en makers. De winkels zijn alle dagen van de week geopend, maar er is niet altijd personeel aanwezig. Als klant van Oogst download je de Oogst-app via de App-store of Playstore en maak je een account. Met de app open je vervolgens gemakkelijk de deur. Dan doe je je boodschappen in de winkel en reken je zelf digitaal af. Oogst weet hierdoor, en door camera’s, wie er in de winkel is geweest. En voor een deel werkt de winkel op basis van vertrouwen.

 

Waarom een boerenwinkel in de stad?
Femke Prins, eigenaar van Oogst Haarlem, vertelt: “Oogst is ontstaan vanuit de behoefte om boeren en makers die natuurinclusief willen werken, direct aan de klant te laten leveren. Zo krijgen ze een goede prijs voor hun producten, zodat ze verder kunnen investeren in duurzame werkwijzen. Ik bevoorraad de winkel zelf door mijn rondjes langs de boeren te rijden. Wanneer ik op drukke dagen in de winkel ben, vind ik het geweldig om de verhalen en ambities van de boeren te delen met mijn klanten. Maar dat werkt ook andersom: feedback van klanten deel ik direct met mijn leveranciers. Zo bouwen we aan duurzame relaties en komen stad en platteland weer dichter bij elkaar.” Prins vervolgt: “We zien in Leiden en Woerden al dat dit erg goed werkt: er ontstaan communities rondom de winkels, app-groepen zelfs. Mensen voelen zich weer verbonden met hun eten, doordat ze het verhaal erachter kennen én weten waar het vandaan komt. Daar doe ik het allemaal voor!”

 

Over Oogst
Oogst is opgericht door Fennie Lansbergen en Joost van Schie.
Ze willen de transitie naar een gezond voedselsysteem in beweging brengen met een nieuw winkelconcept waarmee consumenten gemakkelijk toegang krijgen tot de beste lokale producten en de verhalen daarachter.

 

 

© portret: Luuk Geertsen   

 

 

   

 

 

Oogst Haarlem – Gierstraat 14L Leuk als je ons volgt! 

Facebook | Instagram | LinkedIn | Website Oogst

Meer blogs lezen?

Ark van de Smaak - Brabantse Grijze Zandboekweit

Brabantse Grijze Zandboekweit op de kaart

Eerder dit jaar vroegen we om tips over partijen Brabantse Grijze Zandboekweit, een Ark van de Smaak-ras dat we maar al te graag terug op de kaart...
Danielle Leoni - Slow Food Professionals

Chef-kok Danielle Leoni: “Er ligt macht in weten wat je eet”

  De Slow Food Professionals Community verbindt Food Professionals die werken aan een duurzamer, gezonder en eerlijker voedselsysteem. De...
Brood.Revolutie - Slow Food Professionals

Ons Dagelijks Desembrood: circulair van akker tot bakker

  ‘Plofbrood’ noemen ze het, fabrieksbrood. Zoals je het over plofkip hebt. Jolien van Es en Lotte Middelkoop van Brood.Revolutie in het...
Woeste Goesting - Christine Rolofs

Crowdfunding: Woeste Goesting, de wilde proeftuin van de Kempen

Help Christine Roelofs bij het realiseren van haar culinaire fotoboek 'Woeste Goesting, de wilde proeftuin van de Kempen'! Chef, kunstenaar, tuinder...
Edie Mukiibi

Slow Food-voorzitter Edie Mukiibi over Wereldvoedseldag

  Vandaag, 16 oktober, is het Wereldvoedseldag. Een dag waarop we stilstaan bij ons eten en aandacht vragen voor voedselonzekerheid. Want de...
Sheila Struyck - Lekker is dat! Slow Food Professionals

Lekker is dat | Sheila Struyck brengt kookboek over duurzaam koken uit

Slow Food Professional Sheila Struyck draait al enige tijd mee in de wereld van de duurzame gastronomie. Met haar plant-forward missie inspireert ze...
Alessandro Vargiu - Terra Madre

Terra Madre/Salone del Gusto 2024: Een Terugblik

Wij zijn de natuur. In de Italiaanse stad Turijn verandert het Parco Dora om de twee jaar in een groots gastronomisch festijn als Slow Food er...
De Kleischuur - Slow Food Professional

Bistro Flores, Restaurant Rotonde en De Kleischuur in de We’re Smart Green Guide

  We're Smart World riep de Green Guide in het leven om restaurants niet alleen te beoordelen op smaak en culinaire creativiteit, maar ook op...
Nevel Wid Ales

Nevel Wild Ales brouwt met Restaurant Rotonde en De Kleischuur

Twee Slow Food Professionals die de krachten bundelen om samen iets tofs neer te zetten: daar worden wij blij van. Zo brouwt Restaurant De...
Achterhoekse appels - Ark van de Smaak

Achterhoekse appels in de Ark van de Smaak

  “Bedreigde gastronomische pareltjes probeert Slow Food te koesteren in de Ark van de Smaak,” schreven Nelleke Don en André Brouwer...

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!