#kieslokaal on tour: zeebaars uit Lauwersoog

Ondernemers worden in tijden van crisis gedwongen om anders naar hun onderneming te kijken. Zo kon traiteur en Slow Food chef Jeroen van Nijnatten zijn werkagenda tot na de zomer vol krassen met afmeldingen. Hij liet het er echter niet bij zitten en gaat – met gepaste afstand – op bezoek bij kleinschalige lokale producenten. Wekelijks deelt hij zijn bevindingen. Dit keer in de schijnwerpers: zeebaars uit Lauwersoog!

Tekst en beeld // Jeroen van Nijnatten

Jeroen, je bent ‘uit varen’ geweest op de TS31 met Jan en Barbara uit Lauwersoog. Kan je vertellen wat je daar gedaan hebt?
“Ik ben met Jan en Barbara drie dagen gaan vissen op het wad. Eerst uitvarend met de TS31 vanuit Lauwersoog. Daarna, afhankelijk van het tij, op diverse plekken met hun zodiac uitgevaren om netten uit te zetten. We hebben elke twee a drie kilometer netten uitgezet met dobbers en ankers.”

Jan en Barbara vissen nog op een traditionele manier. Wat moeten we ons daarbij voorstellen?
“De netten zijn in een grote boog uitgezet. De vissen, zeebaarzen in dit geval, worden daarin ‘gejaagd’. Daarna volgt het echte zware werk: het inhalen van de netten met de vers gevangen zeebaarzen en de ankers van de bodem halen (met de hand). Dit alles moet snel gebeuren, want het wordt snel eb en anders loopt de boot vast.

“Op de terugreis naar het moederschip halen we de zeebaarzen uit de netten (de vinnen steken dwars door je handschoenen heen) en worden vervolgens de kratten aan boord getakeld, om ze daarna op het ijs te leggen. We herhalen dit ritueel een aantal keren (dat houdt in: 3 a 4 uur slapen, uitvaren, zoeken, uitzetten, inhalen, biertje drinken, eten, slapen), totdat je vervolgens niet meer weet hoe laat het is. Wij hadden het geluk dat de ijsbak binnen twee dagen vol was, zodat we redelijk snel terug konden varen naar het vaste land.”

Het restaurant van Jan & Barbara in Lauwersoog is nu helaas gesloten, maar waar kunnen we hun vis en schaal- en schelpdieren nog wel kopen?
“Jan en Barbara staan met hun lekkere vis, oesters en diverse andere producten op vrijdag op de markt op het Vredenburg in Utrecht en op zaterdag op de Noordermarkt in Amsterdam. Probeer in het seizoen ook hun verse harder en hun huis- gerookte harder en poon!”

– Jeroen van Nijnatten is traiteur in Utrecht. Hij is specialist op het gebied van verfijnde catering en sfeervolle diners. Als lid van de Slow Food Koks Alliantie kookt hij zo veel mogelijk met ambachtelijke en streekgebonden producten. In verband met de coronacrisis zijn al zijn opdrachten komen te vervallen. Hij laat het er echter niet bij zitten en schrijft verslag van zijn bezoek aan lokale producenten (die hij nog voor corona tijden kon bezoeken). Kijk voor meer informatie over Jeroen en zijn bedrijf op www.jeroenvannijnatten.nl.

– Dit verslag delen wij in het kader van #kieslokaal. Het zijn vaak de kleinschalige lokale ondernemers die het moeilijk hebben in deze tijd. Op www.slowfood.nl/kieslokaal vind je lokale voedselondernemers waar je verse producten uit jouw regio kan vinden. Bestel een maaltijd. Koop een tegoedbon. Kies lokaal. Juist nu.

Meer blogs lezen?

Ark van de Smaak - Brabantse Grijze Zandboekweit

Brabantse Grijze Zandboekweit op de kaart

Eerder dit jaar vroegen we om tips over partijen Brabantse Grijze Zandboekweit, een Ark van de Smaak-ras dat we maar al te graag terug op de kaart...
Danielle Leoni - Slow Food Professionals

Chef-kok Danielle Leoni: “Er ligt macht in weten wat je eet”

  De Slow Food Professionals Community verbindt Food Professionals die werken aan een duurzamer, gezonder en eerlijker voedselsysteem. De...
Brood.Revolutie - Slow Food Professionals

Ons Dagelijks Desembrood: circulair van akker tot bakker

  ‘Plofbrood’ noemen ze het, fabrieksbrood. Zoals je het over plofkip hebt. Jolien van Es en Lotte Middelkoop van Brood.Revolutie in het...
Woeste Goesting - Christine Rolofs

Crowdfunding: Woeste Goesting, de wilde proeftuin van de Kempen

Help Christine Roelofs bij het realiseren van haar culinaire fotoboek 'Woeste Goesting, de wilde proeftuin van de Kempen'! Chef, kunstenaar, tuinder...
Edie Mukiibi

Slow Food-voorzitter Edie Mukiibi over Wereldvoedseldag

  Vandaag, 16 oktober, is het Wereldvoedseldag. Een dag waarop we stilstaan bij ons eten en aandacht vragen voor voedselonzekerheid. Want de...
Sheila Struyck - Lekker is dat! Slow Food Professionals

Lekker is dat | Sheila Struyck brengt kookboek over duurzaam koken uit

Slow Food Professional Sheila Struyck draait al enige tijd mee in de wereld van de duurzame gastronomie. Met haar plant-forward missie inspireert ze...
Alessandro Vargiu - Terra Madre

Terra Madre/Salone del Gusto 2024: Een Terugblik

Wij zijn de natuur. In de Italiaanse stad Turijn verandert het Parco Dora om de twee jaar in een groots gastronomisch festijn als Slow Food er...
De Kleischuur - Slow Food Professional

Bistro Flores, Restaurant Rotonde en De Kleischuur in de We’re Smart Green Guide

  We're Smart World riep de Green Guide in het leven om restaurants niet alleen te beoordelen op smaak en culinaire creativiteit, maar ook op...
Nevel Wid Ales

Nevel Wild Ales brouwt met Restaurant Rotonde en De Kleischuur

Twee Slow Food Professionals die de krachten bundelen om samen iets tofs neer te zetten: daar worden wij blij van. Zo brouwt Restaurant De...
Achterhoekse appels - Ark van de Smaak

Achterhoekse appels in de Ark van de Smaak

  “Bedreigde gastronomische pareltjes probeert Slow Food te koesteren in de Ark van de Smaak,” schreven Nelleke Don en André Brouwer...

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!